Novi izgled Trga Nikole Pašića

Kako B92 najavljuje, prema tvrdnjama glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, sledeće godine će se početi sa rekonstrukcijom Trga Nikole Pašića, koji je jedan od najznačajnijih simbola Beograda, ali i Bezistana i trotoara oko Narodne skuštine. Zamišljeno je da ovaj impozantni trg bude neopterećen drugim građevinama i sadržajima, da odiše slobodom i prostranstvom, te da arhitektonski podseća na Trg republike.

Kako je najavljeno, prostor će biti nivelisan, posadiće se nove sadnice, a ni popločavanje neće izostati. Ono što je zanimljivo jeste da će svoj izgled promeniti i fontana koja ovaj prostor krasi od 1959. godine. Kraj radova predviđen je za kraj 2020. godine jer kako Stojčić objašnjava: “Imamo konkursno rešenje od pre četiri godine, a autori su isti, kao i oni koji su radili Trg republike.

“Namera nam je da kada dobijemo potpuno konkursnu dokumentaciju, počnemo sa radovima koji bi trebali da budu završeni do kraja 2020. godine. Po prvobitnom rešenju nije planirana fontana. Međutim, ja insistiram da se zadrži voda u nekom obliku. Jer, ipak, postoji duga tradicija te fontane. I ona ima svoj značaj. Radićemo neke korekcije projekata i fontana će biti u drugačijoj formi. I u građevinskom smislu, kao i smislu efekta koji će se postizati vodom”.

Novi izgled Trga Nikole Pašića

Prema njegovim rečima, doći će i do rekonstrukcije Bezistana u momentu kad grad reši pitanje imovine za nekoliko parcela, te ceo prostor bude u vlasništvu Grada Beograda. “Bezistan će biti u duhu Trga Nikole Pašića. I u narednom periodu on će biti pešačka veza sa Terazijama”, siguran je Stojčić.

Osim navedenog, svoj izgled će izmeniti i potez od Doma Narodne skupštine do Vlajkovićeve. Kako bi ambijent bio što prijatniji oku, parking će se izmestiti, a ideja je sledeća: “Na uglu Vlajkovićeve i Kosovske gradiće se podzemna garaža. Nivelisaće se prostor u parku, pa on više neće biti u padu, već će biti ravan. Rešenje će biti kao prostor iznag garaže koja se nalazi kod Starog dvora. Plan, ali i veliki izazov je da sačuvamo zelene površine. Želja nam je da ukupni procenat zelenila nakon rekonstrukcije bude veći”.

Prema navodima Stojčića, izgleda da će Beograd biti obogaćen zelenilom i da će fokus biti stvaranju što većih površina koje odišu slobonim prostorom.

Mi se radujemo da upoznamo “novi” Beograd, a vi?

Izvor: B92

Nedavne objave

  • Dizajn
  • Keramika
  • Ostalo

Kako urediti dvorište za uživanje

#IZMOGISKUSTVA Uređenje partera Svakog leta ista priča. Kako zvono označi kraj školske godine, tako klinac počne da pakuje stvari i…

2 days ago
  • Uncategorized

Zelena oaza u Beogradu

Prema navodima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, u toku je izrada Plana detaljne regulacije za buduću linijsku zelenu oazu koja…

2 days ago
  • Vesti

Hotel Radisson Blu se odlučio za ACO XtraDrain kanale

Bez obzira da li se hotel nalazi u blizini mora ili u gradu, hotelske bašte, balkoni i terase, izloženi su…

3 days ago
  • Keramika
  • Vesti

BALKANIA CERAMICS proslavlja rođendan NIŽIM CENAMA PLOČICA!

Balkania Ceramics, mlada i dinamična firma koja se bavi veleprodajom keramičkih pločica, danas obeležava 5 godina postojanja. Ovaj period je…

4 days ago
  • Deking

DEKING terasa i dvorište

Terasa i dvorište su mesta na kojima svi vrlo rado provodimo vreme, i na koja odlazimo kada nam je potrebno…

4 days ago
  • Arhitektura

Šta je novo u gradu Kralja Artura?

Postavljen je novi pešački most na mesto starog koji je srušen pre 500 godina kod zamka „Tintagel Castle“ u Kornvolu…

5 days ago