Visokofrekventni podovi: Čišćenje i održavanje

Velike površine kroz koje se konstantno kreće veliki broj posetilaca su veliki izazov kad je u pitanju čišćenje podova. Danas postoji veliki broj ovakvih objekata kao što su tržni centri, poslovne zgrade, škole, bolnice i slične ustanove. Ovde postoji niz izazova kao što su kako čistiti, u koje vreme, kojim sredstvima i kakvim postupkom.

Da bi smo pravilno pristupili održavanju podova moramo razlikovati postupke čišćenja: temeljno čišćenje, zaštita i nega, periodično čišćenje, dnevno mašinsko i ručno čišćenje, dezinfekcijsko čišćenje… Temeljno čišćenje se obavlja periodično u skladu sa planom čišćenja a može biti mesečno, kvartalno… Podrazumeva mašinsko pranje sa velikom količinom vode i adekvatnom hemijom za ovaj postupak koja je u stanju da skine sve nečistoće i zakorele prljavštine. HYS nudi veliku paletu proizvoda proizvođača Tana, Kiehl, Diversey za ovaj postupak, a naš stručni tim Vam može pomoći pri izboru.

Jako je bitan odabir u skladu sa materijalom koji se čisti jer se nestručnim izborom mogu napraviti trajna oštećenje podova. Ovakvo čišćenje se radi u periodima kada nema posetilaca i kada se prostor ne koristi. Zaštita poda je izuzetno bitan postupak kojim se produžava vek podova, smanjuje mogućnost oštećenja, obezbeđuje veća sigurnost od klizanja i padanja kao i brzo i lako čišćenje. Mi vam nudimo veliki izbor najkvalitetnijih zaštita kao i sve savete i logistiku za pravilno nanošenje.

Zaštita je neophodna za osetljive kvalitetne podove kao što su prirodni kamen i drvo, linoleum i slično. Za bolničke podove zaštita je neophodna jer povećava higijenski nivo i smanjuje mogućnost kontaminacije podova. Nega se sprovodi na svim podovima a naročito zaštićenim i podrazumeva svakodnevno čišćenje sa sredstvima koja sadrže specijalne formule obogaćene polimerima ili voskovima. Ova sredstva osim što čiste istovremeno i neguju materijale na koje se nanose.

Visokofrekventivni podovi / Hodnik bolnice
foto: Hygiene Systems

Iz našeg programa izdvajamo Tanet Tawip Vioclean, Kiehl Procur… Osim što čiste i neguju, ova sredstva deluju protivklizno, a mogu se koristiti i kod elektrostatičkih podnih obloga u prostorijama sa velikim brojem računara, elektronike.

Dnevno čišćenje se može vršiti ručno ali se u velikim prostorima predlaže isključivo mašinsko čišćenje sa kombinovanim mašinama koje u jednom radnom postupku peru, usisavaju i brišu pod tako da iza njih pod ostaje suv. Na ovaj način se može čistiti i kada su prisutni posetioci bez smetnje u kretanju. Za pravilno mašinsko čišćenje morate imati adekvatnu mašinu koja mora da ima kapacitete da zadovolji. Vaše potrebe. Nilfisk je danski premium brend i u svom portfoliu ima mašine za sve namene i svih kapaciteta. Naš tim će Vam pomoći da izaberete pravo rešenje. Još jedna bitna stvar da ne biste oštetili pod prilikom održavanja je izbor filceva za mašinu. U 3M asortimanu imamo da Vam ponudimo sve vrste prema Vašim potrebama. Filcevi se razlikuju po bojama koje određuju agresivnost i upućuju na postupak čišćenja za koji se koriste.

Hemijska sredstva koja se koriste su uglavnom neutralne ph vrednosti sa efektom brzog sušenja. Kod nas možete izabrati razna sredstva za sve materijale sa najboljim efektom za Vaš pod i Vaše potrebe. Ovo je od presudne važnosti jer na tržištu postoji mnoštvo različitih podnih obloga za čije održavanje treba izabrati najbolje rešenje. Obratite se pa ćemo Vam pomoći da napravite najbolji izbor.

Visokofrekventivni podovi / Terminal na aerodromu
foto: Hygiene Systems

Ručno brisanje u velikim prostorima nema preteranog efekta i češće se upotrebljava kao hitna, prva pomoć u slučaju nekih povremenih zaprljanja na izolovanim lokacijama kada se nešto prospe, zaprlja pa će osoblje koje čisti reagovati i ukloniti nečistoće. Sanitarna čišćenje se vrše često i obavljaju ručno. Za ovaj postupak možete izabrati Vermop i Vileda Professional opremu. Kolica za čišćenje koja sadrže sve što je potrebno za različite namene i objekte, držači mopova, mopovi za sve vrste podova.

Dezinfekcijsko čišćenje se može obavljati povremeno u svim prostorima ali je u bolničkom i zdravstvenom sektoru obavezno i veoma važno. Savremen pristup dezinfekciji podrazumeva kombinovana sredstva koja čiste i dezinfikuju u jednom radnom postupku. Ovo olakšava i skraćuje postupak, štedi vreme i radno angažovanje, a postiže vrhunske rezultate uz veću ekonomičnost.

U zavisnosti od vrste poda mora se izabrati adekvatno sredstvo koje neće izazvati loše reakcije na materijalu. Ovde je jako bitno da nas konsultujete jer je velika i česta mogućnost greške.vSve gore navedeno pokazuje da čišćenje i održavanje nije tako jednostavno kao se obično misli i da se ne treba zanemarivati ozbiljnost pristupa ovom problemu. Direktno od odnosa prema čišćenju zavisi dugovečnost Vašeg poda i njegov optički izgled što je danas jako nebitno kao utisak koji Vaš prostor odaje. Da ne spominjemo bezbednost i opasnost od padova i povređivanja.

Stručnim pristupom možete ostvariti i uštedu u potrošnji hemijskih sredstava i olakšati i optimizovati rad osoblja na poslovima čišćenja. Najveće uštede možete ostvariti ako Vam naša rešenja smanje broj potrebnih radnika.

Hygiene Systems logo

Hygiene Systems
Bulevar Arsenija Čarnojevića 111,
11070 Beograd
T. +381 62 23 06 99
Web: www.hygienesystem.com