Uradi sam: Kako postaviti laminat

Laminatni podovi su jeftiniji od drvenog, ne moraju da budu prikovani, ne moraju da se bruse, farbaju ili lakiraju i prilično su otporni na ogrebotini i mrlje.

Ako želite sami da ga postavite, proces i nije tako kompikovan a mi ćemo vam objasniti šta vam je tačno potrebno od alata i materijala kao i kako ide proces postavljanja.

Laminatni podovi su jeftiniji od drvenog

Materijali za postavljanje laminata

Neki osnovni materijal koji vam je potreban:

– laminat
– parna brana najčešće se koristi polietilenska folija debljine 0.2 mm
– folija ili tanke ploče
– lepljiva traka
– lajsne za laminat
– najlon za pokrivanje nameštaja
– odbojnici

Osnovni alat
Osnovni alat

Osnovni alat

– skalpel
– gumeni čekić
– ubodna testera
– metar
– bezbednosne naočare
– rukavice
– olovka
– libela

Cena postavljanja laminata

Kompletno postavljanje laminata zajedno sa materijal koštaće vas od 14 do 30 evra u zavisnosti od debljine i klase laminata.

Pripreme za postavljanje laminata

Pre nego što počnete sa postavljanjem laminata, morate uraditi sve pripreme. Pre svega, podloga mora biti ravna i čista. Moguće ga je postaviti na stari parket, daščani pod, linoleum, PVC pod, OSB ploče, brušeni kulir i slično, važno je da podloga bude suva i relativno ravna.

Neke laminate je potrebno naviknuti na sobnu temperaturu pre postavljanja

Izmerite prostoriju u kojoj želite da postavite laminat izracunajte površinu da znate koliko laminata treba da kupite i dodajte još 10 posto za otpatke.

Proverite visinu novog poda u odnosu na vrata u prostoriji, jer može biti neophodno da se smanje vrata i da se prilagode na promenu visene poda.

Neke laminate je potrebno naviknuti na sobnu temperaturu pre postavljanja. Proizvođači preporučuju da laminat odstoji dan ili dva u prostoriji u kojoj će biti postavljen. Za to vreme treba da stoji na ravnoj i suvoj podlozi.

Koraci za postavljanje laminata

Kada imate betonsku podlogu ili cementnu košuljicu obavezno je postavljanje parne brane. Polaže se sa preklopom od 20 do 30 cm. Ukoliko laminat postavljate preko stare drvene podloge ili pločica parna brana se ne postavlja.

Pored parne brane ispod laminata neophodno je postaviti foliju za prigušenje udarne buke. Istovremeno ta folija služi za poravnavanje manjih kvržica i na taj način obezbeđuje bolju podlogu za laminat. Ona se postavlja bez preklapanja.

Neke laminate je potrebno naviknuti na sobnu temperaturu pre postavljanja

Umesto folije možete koristiti tanke ploče, koje su nešto deblje nego folija, a koje imaju mnogo bolje efekte što se tiče sprečavanja buke i ravnanja podloge, od folije. One se samo poređaju po podu i spoje samolepljivom trakom, lako se seku skalpelom.

Preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmerena prema prozoru. U uskim prostorijama i hodnicima laminat se, takođe, postavlja uzdužno.

Obzirom da je laminat sklon skupljanju i širenju usled promene temperature neophodno je, uz zid, obezbediti diletacioni prostor tako što ćete na to mesto uglaviti specijalne odbojnike širine oko 10 cm. Ukoliko nemate ovakvo pomagalo možete sami napraviti odbojnike tako što ćete neku štaflicu iseći na parčiće širine desetak cm.Odbojnike postavljate bočno i sa čela laminatne ploče. Kod postavljanja odbojnika važno je voditi računa da plivajuće postavljen laminat ne sme dodirivati zidove, pragove, dovratke, cevi grejanja i ostale fiksne predmete u sobi.

Način spajanja laminata zavisi od proizvođača
Postavljanje lajsni

Način spajanja laminata zavisi od proizvođača i obavezno pročitajte upustvo koje ste dobili uz laminat ali mi ćemo objasniti najčešći. Pribiti ploče laminata jedna uz drugu tako da pero lepo legne u utor držeći ga pod određenim uglom jedno u odnosu na drugo. Ako spoj ne funkcioniše potrebno je bočno pomeranje ploče laminata i to će omogućiti lakše uleganje pera u utor. Nemojte koristiti čekić u ovom slučaju već postoji poseban alat na tržištu.

Kada se dođe do kraja reda laminatna ploča će se morati skraćivati da bi se uklopila u raspoloživi prostor. To se radi tako što se ploča okrene za 180 stepeni u odnosu na položaj koji je predviđen za slaganje. Obeleži se kao što je prikazano na slici i odseče po ucrtanoj liniji.

Kada obeležavate laminat za sečenje
Sečenje laminata

Komad koji ste isekli postavljate na planirano mesto a sa drugim komadom započinjete novi red. Pri tome oba komada rotirate za 180 stepeni tako da ivice reza koji ste napravili budu uz zid. Naravno, prvi red, započinjete celom pločom a drugi polovinom ploče. Na pomenuti način ćete obezbediti da na celoj površini poda ujednačen razmak čeonih ivica u susednim redovima ali takođe imaćete mnogo više otpada laminata koji nećete nigde moći da iskoristite i na taj način nepotrebno poskupeti popločavanje poda.

Kada obeležavate laminat za sečenje radite to sa suprotne strane od one dekorativne, odnosno vidljive.Takođe, kada sečete, laminat okrenite s dekorativnom stranom na dole kako zubi ubodne testere ili rotirajućeg lista ne bi oštetili melaminsku foliju.

Najmanji komad ploče na krajevima redova ne sme biti kraći od 20 cm
Beli rustični laminat

Nastavljate da slažete ostale redove po koracima kao i prvi. I spustite je na pod čime se ona pričvrsti za susednu ploču laminata.

Još o jednoj stvari treba da vodite računa. Naime, najmanji komad ploče na krajevima redova ne sme biti kraći od 20 cm. Takođe, razmak čeonih ivica u susednim redovima ne sme biti manji od 40 cm. Ovo je bitno zbog stabilnosti plivajućeg poda ali i zbog estetskih razloga. Pored ovoga treba voditi računa o dužini poda. Ako je pod u bilo kom smeru duži od 8 m, obavezna je primena diletacionog profila.

Izvor: www.gradnja.rs