Kako pravilno postaviti laminat u kući?

Laminatni podovi su popularan izbor za mnoge domove zbog svoje trajnosti, estetike i relativno jednostavne instalacije. Ukoliko želite osvežiti izgled vašeg doma ili zameniti stare podove, postavljanje laminata može biti odličan projekat za vas. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako pravilno postaviti laminat u kući, korak po korak.

Korak 1: PRIPREMA

Pre nego što počnete sa postavljanjem laminata, prvo morate pripremiti prostor. Evo nekoliko ključnih koraka:

  • Izmerite površinu: Precizno izmerite prostor u kojem planirate postaviti laminat. Ovo će vam pomoći da odredite koliko materijala vam je potrebno za kupovinu.
  • Uklonite postojeći pod: Ukoliko već imate neki drugi pod, kao što su tepih, linoleum ili pločice, uklonite ga pre postavljanja laminata. Proverite da li je pod ravna i čista površina.
  • Pripremite podlogu: Ukoliko je potrebno, postavite podlogu za laminat. Ova podloga će obezbediti zvučnu izolaciju i ravnotežu poda.
foto: Laminat Market d.o.o.

KORAK 2: POSTAVLJANJE LAMINATA

Sada je vreme da počnete sa postavljanjem laminata. Evo detaljnog vodiča korak po korak:

  • Pripremite prvi red: Postavite laminatne daske paralelno sa zidom u kojem želite započeti postavljanje. Koristite distancer za ravnomerno održavanje prostora između zida i daske, koji će omogućiti prostoru za širenje i kontrakciju.
  • Secite daske po potrebi: Ukoliko vam je potrebna kraća daska na kraju reda, koristite testere ili ubodne testere kako biste je prilagodili potrebnoj dužini. Budite pažljivi i precizni prilikom rezanja.
  • Spajanje dasaka: Na kraju svake daske imaćete spojeve koji se međusobno zaključavaju. Postavite jednu dasku pod uglom prema drugoj, a zatim spustite da se spoje zaključaju. Osetićete kada se daske pravilno spoje.
  • Postavite ostale redove: Nastavite postavljati redove laminatnih dasaka, koristeći distancer za održavanje jednakog prostora između redova.
Muškarac postavlja laminat u stanu
Postavljanje laminata u stanu

KORAK 3: ZAVRŠNI DODIRI

Kada ste postavili laminat, posvetite pažnju završnim dodirima kako biste postigli profesionalan izgled:

  • Postavite lajsne: Koristite lajsne za pokrivanje spojeva između laminata i zidova. Lajsne će pružiti završni izgled i zaštiti ivice laminata.
  • Površinska obrada: Ukoliko želite dodatnu zaštitu, možete koristiti površinsku obradu za laminat. Ovo će zaštititi pod od ogrebotina i održavati ga sjajnim.

Prelazi između poda i zida-lajsne

Postavljanje laminata može biti odličan projekat koji možete sami izvesti. Pravilna priprema, pažljivo postavljanje i završni dodiri ključni su za postizanje profesionalnog i dugotrajnog rezultata. Sada kada znate osnove, spremni ste da započnete sa postavljanjem laminata u vašem domu i stvorite prelepu podnu površinu koja će trajati godinama.