Kako popraviti podove koji škripe

Starije kuće ,,sa karakterom’’, odnosno sa tradicionalnim izgledom i duhom su generalno poželjne na tržištu nekretnina, ali ponekad ta osobina dolazi u paketu sa manje privlačnim stvarima, kao što su podovi koji škripe. Dok neki ljudi mogu „preći“ preko jedne ili dve škripeće daske, drugima je ta buka nesnosna. U tom slučaju, postoji nekoliko brzih popravki kojima možete pokušati da rešite problem, čak i ako niste stručno lice. Ukoliko i one ne uspeju, odnosno ne reše vaš problem, postoji nekoliko drugih ,,uradi sam’’ rešenja kojima bi mogli da pribegnete.

Šta uzrokuje škripu podova, pitate se

Da biste razumeli šta uzrokuje škripanje poda, može biti korisno da razumete kako je pod konstruisan. Horizontalni komadi drveta, zvani grede, se instaliraju na pod tako da stvore noseću strukturu za podnu oblogu. Nakon toga, na vrh se postavlja podloga, ravna površina, koja je napravljena od listova šperploče ili drvenih dasaka koje su postavljene pod pravim uglom preko greda.

Ovi delovi podloge daju osnovu, koja je pomoću eksera, navoja šrafova i građevinskog lepka pričvršćena za sam pod. Završni pod, odnosno podna obloga je zatim postavljena na sam vrh podloge, bilo da je to tepih, pločice, parketi ili neka druga podna obloga. Sa druge strane, ukoliko se podna obloga postavlja direktno na pod, on mora biti idealno ravan, kako bi se svi delovi uklapali jedan u drugi, bez iskakanja, stvaranja neravnina i sl.

Sada kada znate osnove o tome kako se pod gradi, lakše je objasniti kako može početi da škripi vremenom. Uobičajeno je da se objektu vremenom slegnu, što rezultira i pomeranjem poda. Promene temperature uzrokuju da se podovi šire i skupljaju, stvarajući pukotine i brazde između dasaka za podove kao i čineći da rupe oko eksera postanu veće. Dešava se i da se formira razmak između poda i podloge ili podloge i greda, što dovodi do trenja drvo o drugo, drvo ili drvo o eksere. To trenje proizvodi zvuk škripanja.

Dobra vest je da većina podova koji škripe to rade usled manjih problema koji se mogu lako popraviti. Pre nego što zaronite duboko u obiman poduhvat renovacije celokupnog parketa, evo nekoliko površinskih rešenja koja biste prvo mogli probati da vidite da li zaustavljaju škripanje.

Povećajte vlažnost u vašem domu

Ako vaši podovi škripe zbog promena vlažnosti, stručnjaci za podove, odnosno podopolagači, predlažu povećanje nivoa vlažnosti u vašem domu. Drvo se skuplja kada je vazduh suv, što rezultira razmacima između dasaka za podove ili oko eksera. Jedno od rešenja mogu biti ovlaživači vazduha koji će dodati dovoljno, optimalne vlage u prostor i pružiti šansu i mogućnost da se zaustavi škripanje.

Pospite pod prahom

Još jedno brzo i lako rešenje je da pospete mesto koje škripi bebi puderom, sodom bikarbonom, talkom ili grafitnim prahom. Ovi prahovi deluju kao lubrikanti za drvo i trebalo bi da spreče daske da prelaze jedna preko druge, vrše trenje i škripe. Utrljajte prah u pukotine toliko da više ne čujete škripanje dok hodate Samo vodite računa da posle toga dobro obrišete pod, jer prahovi čine da podne obloge budu izuzetno klizave.

Koristite odgovarajuće premaze ili sprejeve

Slično prahu, još jedno brzo rešenje je „podmazivanje“ drvenih podova odgovarajućim sprejem. Sprej može da popuni sve problematične praznine koje uzrokuju zvukove škripanja. Samo se pobrinite da je sprej bezbedan za upotrebu, odnosno da nema loših isparenja, pre nego što ga nanesete na podnu oblogu.

Postavite tepih ako apsorber zvuka

Ako gore navedene metode ne reše problem, postavljanje tepiha sa debelom podlogom može pomoći da se ublaže zvuci škripanja. To je možda i najlakše i najjednostavnije rešenje ako ne želite da se bavite svim mehaničkim popravkama.
Međutim, ukoliko iritanti zvuk škripanja poda nastavi da vam trenira ganglije, pozovite stručnjake za podove, koji će proveriti pod, utvrditi stvarno stanje stvari i dati vam odgovarajuće rešenje. Sa druge strane, ukoliko ne želite da eksperimentišete, čak i kod ovih jednostavnih i bezbednih rešenja, obratite se stručnjacima i više vas neće boleti glava, što od škripe, što od brige.

I ne zaboravite čuvajte i održavajte vaše podove i oni će vam pružiti sopstveni maksimum.

Autor teksta: Nastasja Kerković