Norveški radijatori – da vam bude i (pre)toplo kada to želite!

Norveški radijatori kao ideja i rešenje. U momentu kada smo iznenada jer su se neke sjajne kockice poklopile, kupili stan u potrovlju, bilo je leto. Pošto je prostor na tom mestu na kojem je bilo četiri stana bio naknadno prilagođen stanarima, u njemu nije bilo centralnog gradskog grejanja. Posle svih završenih radova i naše sreće što konačno suprug i ja imamo svoj sopstveni prostor, a ja kao domaćica svu slobodu da sredim naš dom po svom ukusu, došlo je vreme da odvojimo novac za priključivanje na gradsko grejanje.

Međutim, kako je zima odmicala, shvatili smo da je izolacija odlično urađena, stavili smo i najbolje krovne prozore, tako da je zaista bilo toplo čak i sa jednom grejalicom. Tako je naša prva pametna odluka (posle promašaja sa staklenim stolom u trpezariji i crno-belih pločica koje se teško održavaju čistim), bila da ne plaćamo grejanje tokom cele godine, već samo u mesecima u kojima zaista za tim ima potrebe. I našli smo ih. Norveški radijatori. Na stranu to što izledaju elegantno tako okačeni o zid, tanki i beli kao sneg, bez velikih komplikacija, mogućnosti curenja i kojekavog štimavanja, oni su zaista „uradili posao“.

Rovex inženjering doo - Princip rada Norveškog radijatora je zasnovan na principu konvekcije odnosno cirkulacija vazduha
Rovex inženjering doo – Princip rada Norveškog radijatora je zasnovan na principu konvekcije odnosno cirkulacija vazduha

Stavili smo one manje u dečije sobe i kuhinju i jedan veliki u dnevni boravak. I dobili sledeći razultat:

  • Kada je baš hladno i kada temperature prelaze deseti podeok ispod nule uključujemo onaj jedan mali i onaj u dnevnom boravku, dok nam je taj jedan veliki sasvim dovoljan za nešto više temperature kakve su realno i najčešće poslednjih godina na našem podneblju.
    Račun za struju se povećao za trećinu i ta tri meseca dodatnog plaćanja bila su nešto najbolje što nam se moglo desiti.
  • Prijatelji koji dođu skidaju jedan sloj garderobe i simpatično „kukaju“ kako im je (pre)toplo kod mene. Norveški radijatori – svima ih hvalim. Prezadovoljna i presrećna što sam u saradnji sa supružnikom donela ovu odluku, a ne neku drugu koja bi, pokazalo se, bila potpuni promašaj i nepotrebno trošenje novca i prostora u stanu.

Zašto se ovi radijatori zovu Norveški radijatori?

Panelni radijatori konvektorskog tipa su u momentu u kojem su se pojavili bili nešto novo na našem tržištu i iste je trebalo na neki način promovisati. Norveška oduvek bila veliki prijatelj Srbije. U Norveškoj je uvek hladno. Norvežani vode računa o ekologiji i uštedi energije. Upravo zbog pomenutog, radijatori su kratko i jasno nazvani„norveški radijatori“.

A evo po kom principu funkcionišu? Za one koji ne znaju osnovni princip rada Norveškog radijatora je zasnovan na principu konvekcije odnosno cirkulacija vazduha kroz radijator, prirodno bez ventilatora. Njihov način korišćenja je jednostavan, potrebno je da se grejete samo kad Vam treba i koliko Vam teba. U praksi znači da kad boravite u prostoru grejete na višoj, a kad niste na nižoj temperaturi. Veoma osetljiv termostat sa velikom brzinom reagovanja može da ostvari uštedu i do 15% u odnosu na grejna tela sa klasičnim termostatima.

Najprodavaniji i najpopulariniji „norveški radijatori“ su radijatori GLAMOX 3001
Rovex inženjering doo – Najprodavaniji i najpopulariniji „norveški radijatori“ su radijatori GLAMOX 3001

Iako je na prvi pogled nije ulivao veliko poverenje sada se preko 40.000 domaćinstava greje na ovaj vid grejanja, što znači jedan grad od 100.000 stanovnika. Fleksibilnost sistema, moderan dizajn i uklapanje u svaki prostor omogućuju opremanje Vašeg stambenog ili poslovnog prostora etapno i u skladu sa dizajnerskim zahtevima. Ekonomija, ekologija i estetika su tri osnovne prednosti koje Vam pružaju Norveški radijatori. I veliko zadovoljstvo, dodala bih, zbog toplote koju emituju i lepote koje pružaju. Stvarno su odličan izbor za svaki stan, a novac koji uložite u kupovinu, vrlo brzo će vam se vratiti kroz manji iznos koji odvajate za struju. Časna reč!

Piše: Mirjana Makarin Plavšić