Uradi sam – hoblovanje parketa

Parket se može sanirati čak i ako su oštećenja velika. Ukoliko se ne može srediti hoblovanjem, menja se oštećeni deo parketa. Često se pravi greška misleći da se pod ne može restaurirati pa se postavlja laminat preko parketa ili se stari parket vadi.

Izbor parketa

Kada se bira parket sve je individualno i zavisi od vašeg sopstvenog ukusa. Parketi se javljaju u raznim dimenzijama, bojama i vrstama drveta. Kada kupite nov parket, on je upakovan u najlon kako ne bi povukao vlagu. Nekih desetak dana pre ugradnje a i duže, potrebno je uneti parket u prostoriju gde će se postaviti kako bi se aklimatizovao na uslove u prostoriji. Iz najlonskog pakovanja, parket se vadi neposredno pre ugradnje.

Hoblovanje se vrši tek nakon što se postavljeni parket ostavi da stoji neko vreme i kad se svi radovi u prostoriji završe. Pošto se hoblovanje sastoji iz nekoliko faza potrebno je parket dobro očistiti. Pooslednja faza radova je lakiranje. Lakiranje se obavlja nakon što se parket ishobluje i ispolira. On se bira u odnosu na vrstu drveta koja se premazuje kao i u odnosu na krajnji izgled parketa.

Postupak hoblovanja parketa

Vrši se grubo brušenje kako bi se uklonili svi tragovi starog laka. Hoblovanje starog parketa je slično hoblovanju novog, jedino što se stari mora adekvatno očistiti i pripremiti. Nakon postavljenog parketa potrebno je sačekati neko vreme da parket odstoji i da se slegne pa se tek onda kreće sa hoblovanjem.

Za brušenje se koriste razlne granulacije šmirgli, zatim se vrši fugovanje posebnom masom, a nakon toga prelazi se na završno šmirglanje. Nakon toga, parket se hobluje finom šmirglom, a zatim polira čime se uklanjaju tragovi od šmirgle i površina parketa postaje glatka.

Kada se završi sa poliranjem, parket se ponovo čisti od prašine. Kada je sve potpuno čisto i uslovi u prostoriji odgovarajući nanositi se poslednji sloj laka.