Da li su vinil podovi pravi izbor za Vas?

Za većinu, niski troškovi i trajnost koja daleko nadmašuje emisiju štetnih isparenja, čini ove podove privlačnim i poželjnim u svakom domu.

Za druge, sama činjenica užitka u podu koji liči na drvo ili kamen je dovoljna da opravda široku rasprostranjenost i upotrebu samog proizvoda. Na kraju, izbor poda vlasnika kuće će zavisiti od budžeta, tipa prostorije u kojoj se parket ugrađuje kao i od očekivanja kupca.

Prednosti

Vinil podne obloge imaju malo mekšu površinu u odnosu na pločice ili drvo, jer su presvučene sa tankim slojem filca ili pene, što zavisi od proizvođača. Takođe, vinil podovi imaju više fleksibilnosti koja obezbeđuje njihovu trajnost.

Vinil ploče su dostupne u velikom asortimanu boja i stilova, sa ponekim dizajnom koji oponaša izgled kamenih pločica ili drvenih dasaka. Vinil takođe ima izuzetnu izdržljivost, a mnogi proizvođači daju garanciju od 15 godina ili više. U stvari, svaki dobro postavljen i pravilno održavna vinil pod može da traje i više od 20 godina.

Vinil podne obloge su veoma otporne na prljavštinu i vodu, i jedna su od retkih vrsta podova koja se ugrađuje direktno preko podloge ili preko prethodno ugrađenog linoleum ili vinil poda. Takođe, vinil obloga je jedan od najboljih izbora za ugradnju na podu koji ima mnogo pukotina.

Vinil podovi ne zahtevaju nikakvo održavanje nakon postavljanja, već ga je potrebno samo očistiti i održavati čistim.

Nedostaci

Vinil podovi su proizvedeni upotrebom polivinil hlorida i emituju ispraljiva organska jedinjenja, posobno kada su sveže ugrađeni. Mnogi proizvođači od 2010. godine koriste manje PVC-a u svojim vinil podovima. Ukoliko se vinil pločice postave na prljav pod, vrlo brzo će se rasklimati, zato je potrebno podlogu dobro očistiti od svih čestica prljavštine.

Podne obloge se vrlo teško uklanjaju kada se ugrade.