Ako ste se pitali šta je mikrocement?

Izuzetno zanimljivi i često primenjivani bivaju i podovi od mikrocementa, koji su praktično mešavina tečnog polimera i cementne mešavine. Pitali smo se šta je mikrocement…  oni podrazumevaju sloj od otprilike do 3 mm koji se postavlja na već postojeću podlogu, ravnu i čvrstu.

Iako je načelno jednostavan postupak dobijanja podova od mikrocementa, postavka se mora odraditi stručno, pažljivo i kvalitetno, jer će se tek onda dobiti pod koji odiše originalnošću i atraktivnošću.

Na mikrocementu se mogu kombinovati boje i formirati različite šare. Specifično je i da su podesni za ispisivanje različitih natpisa, znakova, logotipa, čime se pod individualizuje i biva unikatan.

Airport City, tehnika Microtopping, kompanija Aditiv Balkan d.o.o.
Airport City, tehnika Microtopping – Studio Autori / foto: Relja Ivanic

Svakako, postoji više tehnika i načina da se industrijski podovi prebace u sferu enterijera, više njihovih vrsta i oni se svakodnevno unapređuju u pogledu svojih performansi, kako u pogledu kvaliteta, tako i estetike.

PODOVI U SLUŽBI DEKORATIVNOSTI

Upravo zahvaljujući upotrebi u enterijeru različitih komercijalnih i privatnih stambenih objekata industrijski podovi usavršeni su u pogledu estetskih zahteva. Danas oni mogu biti različitih nijansi, a kod pojedinih vrsta izbor je faktički neograničen, mogu se kombinovati šare i nijanse, a u završnoj obradi mogu biti odlikovani mat ili sjajnim slojem, glatkom ili reljefastom površinom.

Njihovom primenom prostor vizuelno deluje veći i to kao kompaktna i neprekinuta celina, koja odaje i utisak širine, prostranosti, modernog prostora koji ničim nije sputan. Zbog specifičnih boja, dezena, šara, natpisa deluju vrlo moderno i autentično, te njihova dekorativna uloga neretko dobija preimućstvo nad svim drugim benefitima koje pruža enterijeru.

Za njih se stoga pri uređenju mnogi opredeljuju pre svega zbog neobičnih i estetskih dometa, ali i iz praktičnih razloga jer, osim što se brzo ugrađuju i odlikuje ih prihvatljiva cena, lako se održavaju, vrlo su otporni i izdržljivi. Kada se sve prednosti njihove upotrebe sagledaju, nije neobično što su industrijski podovi sve interesantniji arhitektama.

Autor teksta: Sanja Dakić, novinar