Korak po korak, kako se radi hidroizolacija kupatila

Jedan od najvažnijih koraka u pravljenju novog ili renoviranju starog jeste hidroizolacija kupatila. Iako se rezultat ovih radova ne može videti u krajnjem proizvodu, itekako ćete primetiti ukoliko su majstori loše izolovali kupatilo od vode.

Prvo što ćete primetiti, ukoliko je hidroizolacija loša, jeste ustajali miris vlage u kupatilu, ali i u ostatku kuće. Posle nekog vremena ćete videti da se spoljni zidovi kupatila bukvalno ljušte sve do maltera, u nekom trenutku će i malter početi da opada. Ukoliko Vam je kupatilo pored kuhinje, znak da je hidroizolacija loše urađena može biti i miris buđi u kuhinjskim ormarićima koji se naslanjaju na kupatilo. Ukoliko živite u stanu može se desiti da će vlaga probiti kod komšija u stanu i ispod vašeg pa ćete imati dupli trošak saniranja posledica vlage. Zbog toga u procesu renoviranja nikako ne treba štedeti na hidroizolaciji kupatila.

Danas na tržištu postoje razni hidroizolacioni materijali i premazi, a ukoliko planirate da Vam hidroizolaciju rade majstori, oni će Vam sigurno preporučiti, naravno nakon što sagledaju situaciju na terenu, materijale za koje smatraju da su najbolji. Ukoliko sami renovirate kupatilo, onda bi trebalo da se u prodavnici materijala konsultujete sa prodavcima u vezi najboljeg izbora materijala. Gotovo svi prodavci se razumeju u finese u nameni određenih proizvoda pa će Vam preporučiti onaj koji će Vam dogovarati. Prilikom kupovine obavezno naglasite da li u kupatilu imate podno grejanje, jer, u tom slučaju, morate da koristite posebne materijale.

Prvo košuljica pre hidroizolacije

Nakon što su vodoinstalaterski radovi gotovi na red dolazi hidroizolacija kupatila, pa tek onda lepljenje pločica i postavljanje sanitarije. Međutim, pre nego što se uradi izolacija od vode, treba uraditi ravnajući sloj na podu preko maltera. Vodite računa da taj ravnajući sloj uradite tako da se voda koja će prskati po kupatilu može da ode ka slivniku. Ukoliko planirate da tuš kabinu postavite direktno na pločice, onda Vam je još važnije da ravnajući sloj bude urađen tako da voda tokom tuširanja ide ka slivniku. E sada, ono što je najvažnije, što svima teško pada, kada se uradi ravnajući sloj, da bi se postavila hidroizolacija mora da se čeka čitavih 28 dana.

Hidroizolacija kupatila se počinje od zida

Da bi se hidroizolacija kupatila uradila pravilno moraju se premazati i zidovi. Zapravo, od njih se počinje ceo proces. Zidovi se prvo moraju očistiti od svih nečistoća, a u nekim slučajevima čak nije loše ni da se usisivačem sa njih pokupi prašina. Ukoliko postoje udubljenja ili pukotine u zidu potrebno je popuniti ih specijalnim lepkovima ili reparaturnim materijalima. Neki majstori biraju da spojeve zidova ili poda i zida zaštite i posebnim trakama koje se utiskuju u naneti malter za hidroizolaciju.

Sredstvo za nanošenje materijala je široka četka, nema potrebe da se koristi valjak. U zavisnosti od toga da li ste odabrali jednokomponentni ili dvokomponentni materijal za hidroizolaciju kupatila može se desiti da taj poseban cement za hidroizolaciju pomešate sa vodom ili posebnom tečnošću koja dolazi uz njega. Preporučuje se da materijal mešate u dubljoj kofi kako ne bi prskao na sve strane.

Preporučuje se da za to koristite poseban nastavak za bušilicu koji će razbiti sve gromuljice. Pošto svi proizvodi za izolaciju od vlage imaju određen vremenski period za nanošenje na površinu nakon što se razmute, ne preporučuje se da odmah razmutite količinu koja Vam je potrebna za čitavu površinu zidova. Gustina premaza treba da bude kao jogurt i ređa. Prilikom nanošenja morate biti brzi jer se svi ovi proizvodi relativno brzo suše. Pre mazanja zidova i poda potrebno je nakvasiti površinu.

Da bi se hidroizolacija kupatila pravilno uradila zidove je potrebno premazati u najmanje dva sloja u debljini od 0,7 do 2 milimetra. Može se desiti da će za neke prostorije koje su izložene velikoj količini vode biti potrebno prelaženje i tri ili četiri puta. Potrudite se da Vam potezi četkom budu ujednačeni. Dakle, prvo odozgo na dole, a zatim s leva na desno. Za mazanje sledećeg sloja treba sačekati par sati.

Hidroizolacija poda i pločice

Kod hidroizolacije kupatila mnogo je važno da se pod dobro izoluje. Već smo pomenuli da se posebna traka stavlja na spojeve, ali nju je potrebno staviti i na slivnike. Isti je princip mazanja kao i zidova. Pre postavljanja pločica preko hidroizolacije potrebno je sačekati od tri do pet dana.

Za kraj, treba naglasiti da je za hidroizolaciju potrebno da temperatura bude od 10 do 30 stepeni Celzijusovih. Nije preporučljivo da se radi po jakom suncu ili po vetru i kiši. Tako da je optimalan period godine za ove radove proleće ili početak jeseni.