Podovi za top enterijere u 2023. godini

Procesu uređenja enterijera uglavnom prethodi odabir podnih obloga, koji nije uvek lak jer podovi treba da odgovore ne samo funkcionalnim već i estetskim zahtevima, da budu po našoj meri a i u trendu, da budu praktični ali i da unesu dozu neobičnosti u prostor.

Kako izabrati?

Izbor podnih obloga najpre je uslovljen namenom same prostorije, počevši od toga da li je u pitanju životni ili radni prostor. Kada je reč o stambenim jedinicama, treba razlikovati kuhinje i dnevne sobe kao mesta svakodnevnog obitavanja, od spavaćih soba koje čuvaju našu intimu, gde su dečje sobe sa naročitim zahtevima. Sa druge strane, u kupatilima i kuhinjama, kao i hodnicima, dolazi do većeg procenta prljanja, izloženosti vlazi i hemikalijama. Svakako, kvadratura stambenog prostora može uticati na odabir podne obloge, kao i to da li govorimo o stanovima ili kućama, posebno kada one poseduju velike terase koje predstavljaju svojevrsni nastavak unutrašnjeg prostora. Izvesno je da na ovaj odabir utiče i broj članova domaćinstva, kao i stil života ili to da li je kućni ljubimac naš ravnopravni član. Ne treba zaboraviti da je, bez obzira na sve preporuke za određene prostorije, važno i šta nam se dopada, odgovara našem ukusu i senzibilitetu, kako kada su u pitanju materijali, tako i kada govorimo o bojama ili dezenima.

Woodura® veoma čvrsti drvenih podova
Woodura® veoma čvrsti drveni podovi / foto: Bjelin

Naposletku, valja se voditi i time šta je trenutno u trendu, jer su savremeni izbori potvrđeni kvalitetom, ali i modernošću, kojom svako želi da oplemeni svoj dom. Kada sagledamo sve parametre, moramo razmotriti i naš budžet kako bismo spram raspoloživih sredstava dobili najbolje moguće rešenje. Otuda je uvek poželjno konsultovati se sa stručnim licima, arhitektama i dizajnerima, dok nam kao izvor inspiracije mogu poslužiti i brojni tekstovi u stručnim časopisima ili na portalima.

Važno je uložiti vreme u odabir budući da je promena/postavka podnih obloga skupa investicija kojoj se pribegava jednom u nekoliko godina, katkad i decenija, te kako bi pod bio u skladu s vremenom i kako bismo, na kraju, u uređenom enterijeru u potpunosti uživali.

Parket za vašu kuću ili stan
Parket u dnevnoj sobi / foto: Parket Tomović

U svetlu šarolikih mogućnosti

Danas postoji veoma širok izbor mogućnosti kada je reč o podovima za enterijer, tako da slobodno možemo reći da se svakodnevno pomeraju granice u izborima materijala, oblika, boja i dezena. Moderno uređeni prostori često odudaraju od onoga što možemo zvati klasičnim, dobijajući obrise neobičnog i nesvakidašnjeg.

Podne obloge igraju veliku ulogu pri uređenju enterijera i sa funkcionalne i sa estetske strane jer zauzimaju veliku površinu, gotovo dominiraju prostorom, dajući svakom stilu i svojevrsnu okosnicu, potom se uklapaju sa zidovima, nameštajem i svim drugim detaljima, kako bismo dobili kompaktnu celinu. Bez obzira na širok spektar mogućnosti, kada su u pitanju stambene jedinice, treba birati tako da oni budu odgovarajući svojoj nameni, da pruže dobru izolaciju, budu laki za održavanje, obezbede maksimalan komoditet i da svojim kvalitetom odgovore zahtevima domaćinstva.

Dobar izbor za svaki moderan enterijer jeste keramika. Pločice nisu novina, štaviše, njihova upotreba u svim prostorijama – ne samo kuhinjama i kupatilima – ima dugu tradiciju. Ipak, danas su posebno zanimljive pločice velikih formata, a, sa druge strane, i one neobično malih. Osim toga, često se biraju i one neobičnog dizajna, neuobičajenih boja ili šara, dok su vrlo interesantne i pločice koje oponašaju boju i strukturu drveta, i to ne samo vizuelno već i taktilnim putem. Njihove boje i motivi omogućuju pravo igranje i stvaranje kontrasta. Keramika može biti vrlo živih i dinamičnih boja, ali opet i u neutralnim nijansama, što je posebno podesno za kombinovanje.

Woodura® drveni podovi Bjelin d.o.o.
Bjelin d.o.o. za čvrste drvene podove Woodura®

Odnosno, pločice mogu biti i jednobojne i šarene, sa floralnim ili geometrijskim motivima, rustične, ili pak gotovo klasičnih dimenzija i boja, kada podovi bivaju neutralni u svojoj estetici, a enterijer se oplemenjuje ekscentričnim detaljima.

Važno je napomenuti da je keramika uvek dobar izbor zbog toga što se odlično kombinuje sa podnim grejanjem, ali i lako održava, predstavlja izbor koji je prirodan i ekološki i koji može odgovoriti svim zahtevima modernog doma. Tradicionalan izbor za podove u enterijeru uvek je drvo, gde prvenstveno govorimo o parketu.

Drvena podna obloga, koja svakom prostoru unosi dozu topline, nikad ne gubi na svojoj popularnosti i usled pojave mnogih drugih opcija. Drvo se svojom jedinstvenom estetikom, toplinom i kvalitetom sjajno uklapa u svaki moderan prostor.

Klasičan parket proizvodi se od različitih vrsta drveta, razlikuju se njegove nijanse, kao i slogovi, te možemo govoriti o ribljoj kosti, lastinom repu, francuskom slogu itd. Sami sastavni elementi mogu biti i neuobičajenih oblika, te se pomoću njih mogu oblikovati šare koje nalikuju dijamantu, cvetovima ili geometrijskim figurama, mozaiku. Posebno su interesantni parketi velikih formata, kada se komponuju delovi dugi i od dva metra, pa pod kasnije nalikuje na brodski pod. Bez obzira na nijanse drveta, kao i načine finalne obrade – lak ili ulje, parket, zbog drvene strukture, nikada nije monoton, odnosno, u njemu se uvek prelivaju nijanse drveta.

Drveni podovi u trpezariji / foto: Drvoprodex
Drveni podovi u trpezariji / foto: Drvoprodex

Zbog svojih prirodnih nijansi, pogodan je izbor pri uređenju enterijera različitih stilova, a zbog svog kvaliteta, trajnosti i neprevaziđene lepote rad izbor i za savremene domove. Pored klasičnog, vrlo pogodan izbor jesu i kompozitni parketi. Oni su za nijansu praktičnije opcije jer ih čine fabrički potpuno obrađeni delovi, koji se sklapaju u prostoru na vrlo jednostavan način – lepljenjem ili klik sistemom. Mogu biti dvoslojni i troslojni, pri čemu je gornji sloj onaj koji prezentuje boju i teksturu.

Po postavci ne iziskuju hoblovanje niti lakiranje, a ukoliko se neki delovi pohabaju, lako se mogu zameniti, odnosno ne mora se reparirati cela podna obloga. Važno je napomenuti da su podesni za kombinovanje sa podnim grejanjem. Za moderne domove podesan izbor jesu i luksuzni vinil podovi, skraćeno LVT. Ovi su podovi, zapravo, modularne ploče heterogenog PVC-a- Za njih je specifično da se određene šare i motivi dobijaju pomoću digitalne štampe. Zahvaljujući dobrim performansama, svoju širu popularnost dosegli su korišćenjem u javnim objektima, na primer ugostiteljskim, ali su sve češće deo naših domova jer u potpunosti mogu odgovoriti potrebama savremenog stambenog prostora.

Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa
Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa

Kao najvažnije prednosti upotrebe LVT-a navode se otpornost, i na vodu i na habanje, zvučna izolacija, antibakterijska svojstva, ali i to što se vrlo lako održava. Važna činjenica jeste i jednostavna i brza postavka, klik sistemom. I pored mnogih praktičnih parametara, njihova popularnost biva sve veća zbog šarolikog izbora boja i dezena, budući da mogu oponašati materijale kao što su drvo, kamen ili beton, odnosno teksture i boje koje su u prirodnom okruženju. Naime, LVT omogućuju igru dezenima, bojama, teksturama i dimenzijama kako bi krajnji produkt bio pod koji odiše savremenošću i jedinstvenošću. Osim sjajne estetike, LVT podovi pružaju nam toplinu i vizuelnu lepotu, čineći da svaki prostor može biti osvežen neobičnim rešenjima.

Enterijer stana / foto Relja Ivanić
Enterijer kancelarije Studio Autori / foto Relja Ivanić

Posebno zanimljivi za enterijere u poslednje vreme bivaju i podovi od mikrocementa. Usled svoje monolitne kompozicije prostoru udahnjuju efekat širine, te on deluje i vizuelno prostraniji. Zbog svojih svojstava, mikrocement je ranije uglavnom bio upotrebljavan u kuhinjama i kupatilima ili na terasama, kao i na drugim delovima eksterijera, međutim, sada je prisutna sve veća upotreba i u unutrašnjim prostorijama kao što su sobe. Specifikuje ga i izuzetan dizajn, kao i mogućnost personalizovanja, tj formiranja šara i motiva po želji, natpisa i logotipa, a podesan je i stoga što se može postavljati na već postojeće podne obloge – važno je samo da budu ravne i čvrste.

Njime se može dobiti pod koji izgledom nalikuje na beton, oponaša izgled drveta ili pločica. Budući da nema prekide, odnosno fugne, čini površinu koja je monolitna i u tom smislu neobične estetike, ali, sa druge strane, laka za održavanje. Ovaj pod inicijalno spada u industrijske podove, koji zbog svoje jedinstvenosti i atraktivnosti sve više prodiru i u privatnu sferu. Korišćenjem mikrocementa u enterijeru dobija se prostor koji je moderan i inovativan, ali i veoma praktičan, te je sve češći izbor arhitekata.

Ovo je primer kada pod može biti veoma važan dekorativni element, pri čemu valja napomenuti da pod od mikrocementa, osim raznolikih šara i tekstura, može biti i sjajan i mat, kao i sa glatkom ili reljefastom strukturom, čime se šire mogućnosti kreiranja pri uređenju stana.

Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa
Foto: Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa

Uloga u prostoru

Izbor podnih obloga za kuću ili stan svakako nije jednostavan zadatak, posebno jer treba voditi računa o svim relevantnim parametrima. Podovi na kraju treba da odgovore svim željenim zahtevima, poštujući i ulogu koju imaju u našem kućnom ambijentu.

Oni su, najpre, zaštitni sloj, koji treba da pruži odgovarajuću toplotnu i zvučnu izolaciju, treba da budu izdržljivi i trajni, ali je bitan i njihov dekorativni aspekt jer se upravo zahvaljujući njima postižu visoki estetski dometi. Pod koji odaberemo može učiniti naš prostor unikatnim, elegantnim i neobičnim, dajući mu primese rustičnosti ili minimalističkog stila. Izbor za TOP enterijere u ovoj godini, i pored drugih sjajnih opcija, mogli bi biti upravo keramika ili drvo, kao tradicionalne opcije koje integrišu i savremene inovacije, ali i LVT ili mikrocement, kao modernije i atraktivnije solucije.

Prethodni tekstprojekat: Dizajn enterijera stana u kuli west 65
Sledeći tekstUgodnost podnog grejanja uz KAN-therm Profil