Vrste podova za prostorije sa velikom cirkulacijom ljudi

Podovi od mikrocementa predstavljaju primer kako industrijski podovi prelaze u javnu upotrebu. Oni su monolitni, bez spojnica ili fugni, ostavljaju utisak uzdržanosti i neutralnosti, ali su ipak otporni, neklizajući, vrlo primenjivi na različitim mestima i laki za održavanje.

Dobar su izbor i LVT podovi, kojima se stvara jedinstven estetski doživljaj, ostvaruje toplina, uz mogućnost neograničenog estetskog izraza, u vidu izbora dezena i šara, formiranja nepravilnih uglova, različitih geometrijskih šara. Brzo i lako se ugrađuju i jednostavno održavaju.

Enterijer butika Extreme Intimo sa miktocement podom / foto: Relja Ivanić
Enterijer butika Extreme Intimo sa miktocement podom / foto: Relja Ivanić

Kao atraktivno rešenje, koje nosi duh rustičnosti i atraktivnosti, jesu i terazzo podovi, koji su izgledom vrlo dekorativni, ali i laki za održavanje, izdržljivi podovi, koji pridodaju jednu notu neobičnosti svakom prostoru. Njime mogu biti obuhvaćene cele površine, ali neretko se nalaze samo na pojedinim segmentima, kao što su terase, stepeništa ili hodnici.

Među podovima koji su podesni za javne objekte jesu i poliuretanski podovi, monolitni, antibakterijski, udobni za hodanje zbog svoje elastičnosti. Oni se posebno ističu kao savremeno i praktično rešenje.

Ferobeton takođe spada u red industrijskih podova. Sačinjen od različitih agregata, nerđajućeg čelika, kvarca, koringa. Predstavlja podlogu koja je vodootporna, trajna, lako održiva, gde konačni sloj, nakon eliminisanja hrapavosti, može imati i zlatni, srebrni ili platinasti sjaj.

Pogodan izbor su i epoksidni podovi. Bazirani su na epoksidnoj smoli, izliveni na betonsku podlogu, a odlikuje ih otpornost, povodljivost toplote i visok stepen tolerancije na opterećenja. Ispunjavaju niz sanitarnih uslova, pa se nalaze u prostorijama sa medicinskom opremom ili elektronikom. U njihovu se osnovnu bazu mogu dodati različiti tonovi ili opiljci kako bi se pod nijansirao ili se stvorio privid reljefastog izgleda.

Mermerni pod u prodavnici sa garderobom / foto: Vujinović enterijeri d.o.o.
Mermerni pod u prodavnici sa garderobom / foto: Vujinović enterijeri d.o.o.

U enterijeru javnih prostora može se naći i kameni pod koji odaje utisak neprikosnovene lepote i elegancije. Na primer, granit je idealan u kombinaciji sa staklom, a nalazi se u različitim tonovima, od sive i bež, pa sve do crvene i crne. Sa druge strane, mermer svojom belinom i monumentalnošću daje dozu sjaja i luksuza, naročito zbog boja u svom sastavu, te u njemu mogu dominirati sivi, žuti, crni, crveni tonovi… Ili pak imamo travertin u boji slonovače, meda, tamnosmeđ, sa rupičastom strukturom, četkani, matirani, polirani ili pak peskiran u finalnom obličju. Zanimljiv je i kvarc, posebno na stolovima, šankovima, stepeništima.

Ovde je slučaj da se samlevenom kamenu dodaju prirodni i sintetički materijali kao što su polimeri ili smola kojima se postižu različite nijanse i efekti.

I dalje vrlo prisutne i zanimljive jesu i keramičke pločice. Tradicija upotrebe keramike, kao prirodnog i izdržljivog izbora, takođe lako održivog, a kvalitetnog, veoma je duga i nikad ne izlazi iz mode. Pregršt je izbora u pogledu boja i dezena, ali mora se napomenuti da danas prednjači upotreba pločica neuobičajenih formata, posebnog velikih, na primer dimenzija 80 x 160, 120 x 120 ili pak 120 x 260, što je posebno interesantno u enterijeru.

AUTOR TEKSTA: Sanja Dakić Đurić, novinar