Mekoća tepiha utiče na raspoloženje u Vašem domu

Nepisano zlatno pravilo je da tepih u prostoriji nikad ne pokriva u potpunosti pod, odnosno, tepih mora biti udaljen od zida minimum od 20 do 40 cm. Izuzetak je hodnik kod kojeg se preporučuje da bude u potpunosti prekriven. Podne prostirke pružaju sobi otpuno drugačiji izgled, zato treba voditi računa o izgledu tepiha. Preporučuju se jači kontrasti u odnosi na zidove i nameštaj.

Vuneni tepisi

Vunene tkanine su se pokazale odlično kao podne prostirke jer se najlakše održavaju. Ukoliko Vam više odgovara jeftinija varijanta, onda je sintetika najbolje rešenje. U spavaćim sobama se preporučuju antistatički i meki materijali, kako bi pod nogama bilo toplo i udobno.

Čupavi tepisi su napravljeni od antistatičkih vlakana
Slika 2 – Čupavi tepisi su napravljeni od antistatičkih vlakana

Čupavi tepisi

Čupavi tepisi su bili dugo u modi pa su postali démodé. U poslednje vreme se ponovo unose u domove i postal su vrlo traženi. Napravljeni su od antistatičkih vlakana i lako se peru i čiste. Izrauju se sa antialergijskim i antibakterijskim svojstvima, pa se mogu naći u svakom domu.

Beli vuneni tepih
Slika 3 – Beli vuneni tepih

Dimenzije tepiha

Tepih ne sme biti suviše mali, jer će vizuelno umanjiti prostoriju. Uloga tepiha u dnevnoj sobi je da naznači mesto razgovora sa gostima. U spavaćoj sobi najčešće se stavlja sa obe strane kreveta. Za trpezariju je najpraktičnija takva veličina tepiha da kada se izvuku sve stolice, nožice i dalje budu na njemu.

Atrakcija slojevitih tepiha
Slika 4 – Atrakcija slojevitih tepiha

Slojevitost je vrlo atraktivna, pa se preporučuje preklapanje prostirki ili tepiha.

Prethodni tekstDizajn keramičkih pločica – Estetika ispred tehničkih karakteristika
Sledeći tekstŠta izabrati – podne obloge za spoljnu upotrebu od drveta ili kompozita?