Intervju: Ana Nenadović – U službi lepote koja traje i daje

Ana Nenadović, diplomirani dizajner enterijera
Ana Nenadović, diplomirani dizajner enterijera

Koliko je to zahtevan, ali i zanimljiv i izazovan posao, naša sagovornica nam je odgovorila u ovom intervjuu. Šta podovi znače za dizajnera, kako ih usklađuje sa potrebama prostora, ali i sa željama klijenta, Ana nam je verno dočarala. Da su podne obloge, ne samo, u stalnom razvoju i usavršavanju u pogledu kvaliteta, tehnologiji izrade, ali i funkcionalnosti i dizajna; da postoje trendovi u dizajnu, kao i najtraženiji modeli, naša sagovornica nam je potvrdila i iznela kako isti utiču u praksi. Vrlo inspirativan, sadržajan i interesantan intervju iz ugla perspektivne, iskusne, odgovorne inovativne, ali tradicijom i prirodom inspirisane dizajnerice.

Šta su podovi po definiciji za dizajnera enterijera? Šta su Vas učili tokom školovanja?

Pod možemo doživljavati kao neku oblogu po kojoj hodamo, a zapravo je važan segment enterijera jednako koliko i plafon, jer zauzima veliku površinu. Svakako mora biti praktičan i izdržljiv, ali ako se poigramo malo više sa podom, vrlo lako može postati glavni element enterijera. Naviknuti smo na standardna rešenja, međutim, dovoljno je da pustimo mašti na volju i nastaće magija…

Na koji način sada, uz iskustvo koje imate, birate podne obloge za svoje projekte i koji su ključni faktori koje uzimate u obzir?

Prvenstveno se trudim da ceo enterijer prilagodim senzibilitetu klijenta. Zatim, vodim jako računa o održavanju poda, jer ništa ne znači prelep pod koji će stalno izgledati prljavo ili će se habati i slično. Od širokog spektra materijala na tržištu i zahvaljujući cnc mašinama koje seku bilo koji oblik koji poželimo, u mogućnosti smo da stvaramo originalne podove koji daju pečat enterijerima.

Enterijer hodnika zgrade
foto: Anja Miljević

Koje su trenutno najtraženije podne obloge u industriji dizajna enterijera i zašto?

Čini mi se da su keramičke pločice velikog formata dosta zastupljene, imaju široku primenu, dok je drvo uvek u modi. Razni mermeri koji su nesvakidašnji, takođe su dosta popularni. Zahvaljujući internetu lakše se dolazi do informacija o kamenu koji nije nešto standardno na šta smo navikli, već materijal specifičnih šara i boja koje doprinose autentičnosti prostora.

Koliko se različiti materijali podnih obloga razlikuju u svojim karakteristikama, a dalje spram toga i u primeni?

Razlikuju se dosta izdržljivost, trajnost, održavanje, cena… Primena, takođe, dosta određuje odabir adekvatne podne obloge.

Enterijer prodavnice
foto: Anja Milojević

Kada imate ograničavajuće zahteve od strane klijenta, kako balansirate estetiku i funkcionalnost prilikom odabira podnih obloga?

Iskrenim stavom i pravljenjem zdravih kompromisa za dobrobit projekta.

Na koji način se prilagođavate različitim stilovima enterijera pri biranju podnih obloga? Da li uz određeni stil automatski ide već određena, njemu pripadajuća vrsta poda?

Ne mislim da treba robovati navikama i stereotipima i s toga ne mislim da je najčešća boja neke vrste poda ili način slaganja baš onaj ispravan. Trudim se da kroz neku svoju paradigmu osetim svaki projekat i da bez straha uklapam različite stilove, jer dizajn enterijera, koji čine i podne obloge, jeste jedna igra gde treba pustiti dete u sebi da mašta i ne treba ga ograničavati.

Moderan enterijer stana
foto: Anja Milojević

Koje inovativne tehnike ili materijale podnih obloga birate kada imate priliku i kako se razlikuju od tradicionalnih?

Iskreno imam strah kad se pojavi nešto novo dok ne prođu 2,3 godine, dok se ne pokaže ponašanje tog materijala kroz vreme i nečije konkretno iskustvo. Osećam odgovornost prema klijentima koji mi ukazuju poverenje i trudim se da se dobro raspitam o novim rešenjima pre nego sto ih predložim. Od tradicionalnih rešenja, inovativni se razlikuju kako estetikom, tako i sastavom, održavanjem itd. Smatram da su informisanost i konstantna edukacija važni za našu delatnost.

Da li primećujete određene trendove u dizajnu podnih obloga u poslednje vreme i kako se to odražava u Vašem radu?

Kako industrija napreduje tako napreduju i svi proizvođači podnih obloga. Trendovi nameću velike dimenzije, neobične dezene, a što se tiče uticaja na naš rad – uticaj je pozitivan, jer nove tehnologije nam ostavljaju više prostora za kreativnost.

Moderan enterijer spavaće sobe
foto: Anja Milojević

Da li uzimate u obzir način održavanja podnih obloga u zavisnosti od njegove namene kako bi zadržali dugoročnu izdržljivost i estetski izgled?

Apsolutno da! Održavanje podova je, kao što sam i ranije naglasila, jedan od ključnih faktora pri odabiru.

Na koji način sarađujete s klijentima prilikom odabira podnih obloga i uzimate u obzir njihove želje i potrebe?

Trudim se pažljivo da slušam klijente, da osetim njihove želje. Spram toga, i svog iskustva, ideje za određeni prostor, kada su podne obloge u pitanju, predlažem, a oko čijeg izbora se zajedno konsultujemo i kasnije donosimo finalnu odluku.

Koje su Vaše preferirane teksture i dezeni podnih obloga?

Volim prirodne materijale i najradije biram kamen ili drvo. Što se teksture tiče, omiljena tekstura na kamenu mi je leather finish, a kada pričamo o drvetu, tu je jako važno koji su premazi u pitanju, kako bi eksploatacija bila neometana.

Moderan enterijer kafića
foto: Anja Milojević

Kakav će biti pod na projektu na kojem trenutno radite?

Trenutno radimo na 10 različitih projekata. Uglavnom su zastupljeni drvo, kamen i keramika velikog formata.

Šta mislite o radu naše redakcije i prevashodno postojanju jednog usko-stručnog časopisa kao što su „Podovi“ na našem tržištu već punih 15 godina?

Smatram da je odlična ideja i zamisao edukacija tržišta i struke na temu podova i materijala za iste kroz časopis. Takođe, sigurna sam da dugotrajnosti doprinosi divna energija tima ljudi koji stoje iza ovog časopisa!