Kako zavese i tepisi mogu da promene atmosferu i raspoloženje u vašem domu?

Zadatak i zavesa i tepiha u svakom domu jeste pre svega da ulepšaju prostor, ali i da poboljšaju njegovu funkcionalnost. Zamislite situaciju u kojoj opremate stan – kako vam prostor izgleda sa njima i bez njih? Sigurno ćete reći – nepotpuno, prazno, nedovršeno, a kad ih konačno, na kraju svih renoviranja i ubacivanja nameštaja postavite, zakoračite u novu dimenziju prostora. Ali nije posao samo otići u radnju i kupiti ih i završiti posao – već treba iskoristiti sve njihove kapacitete da prosor učine skladim ali i interesantnijim i jedinstvenim. U zavisnosti od toga šta želite da postignete, zavese i tepisi se uklapaju na različite načine sa svim elementima u prostoriji. To može umnogome da promeni atmosferu u domu i prilagodi je onom efektu koji želi da se postigne. A sve to radi se pomoću uklapanja boja, tekstura, dezena, stilova i materijala. Ipak, treba pratiti i neke savete kako da se kombinuju zavese tepisi sa svim ostalim u domu.

Unesite boje u svoj dom – zavese i tepisi odličan način da razbijete monotoniju

Zavese i tepisi su u jednom domu zaslužne za to da li će u domu preovladavati toplina, hladnoća, odnosno kakva energija će se širiti prostorijama. Poznato je pre svega koliko boje na to utiču i ako znamo za njihovu podelu na tople i hladne nijanse, znaćemo koje ćemo izabrati. Takođe, svaka boja nosi i neku poruku i značenje, a i svakome je drugačija boja izvor mira i radosti. S druge strane, treba ih iskoristiti kao učinkovit element koji će oplemeniti zidove i nameštaj, naročito ako su oni neutralnih i neupadljivih boja. Tu valja biti posebno pažljiv – nije dovoljno izabrati efektnu zavesu ili tepih ako ne znamo da ih uklopimo u postojeći ambijent. Ako u stanu, dakle, preovladavaju neutralne boje, treba uneti energiju nekom od modernih boja – to su danas pastelne boje, različite nijanse ljubičastih i roze, kao i plavih i mint nijansi zelene.

Moderan i elegantan enterijer dnevne sobe
Moderan i elegantan enterijer dnevne sobe

Kombinacije boja zavesa sa zidovima i tepiha sa podovima

Nije lak zadatak – boja i nijansi ima toliko da je zaista teško odlučiti se za jednu a kamoli napraviti dobru kombinaciju. Ako želite da postignete elegantan efekat i da prostorija bude sofisticirana, dobra je preporuka da se neutralne boje zidova uklope sa isto tako neutralnom bojom zavesa. Takođe, ako su zidovi u nekim tamnijim ili svetlijim nijansama sive, zavese kremastih tonova daće prilično svežu notu, koja će otvoriti prostor i učiniti ga svetlijim. Zavese tamnijih nijansi kao što su crne daju neprevaziđenu eleganciju, naročito ako u prostoriji postoje još nekih detalja u boji zavesa. Sa jednobojnim zavesama je donekle lakše nego sa šarenim ili kombinacijama dvaju ili više boja – jer sa njima treba biti još pažljiviji u kombinovanju.

Što se tepiha tiče, nijanse treba da se uklapaju u celokupnu prostoriju. Smirujuću notu mogu doneti hladne boje, za veću otvorenost i vizuelnu širinu koriste se nijanse crvene i zlatne, a ako je akcenat stavljen na nameštaj i neke umetničke predmete, oda je to po pravilu neka neutralnia boja. Nasuprot tome, šareni tepih treba da pokupi svu slavu, zato ako njega izaberete, sve ostalo u sobi se podređuje njemu.

Kako odabrati teksture zavesa i tepiha

Što se tiče odabira tekstura materijala od kojih su napravljene zavese i tepisi, njihova uloga je da dopunjuju ili kontrastiraju sa teksturama nameštaja i ostalih detalja u prostoru. Zato treba iskoristiti njihovu moć u tome kako da prostor učinimo zanimljivijim i time prostoru pružimo dodatnu dubinu, kontrast, mekoću, grubost, udobnost, eleganciju itd. u prostoru. Vuneni tepih je nešto što nikad ne izlazi iz mode, a to da li će biti reljefni ili gladak treba ukombinovati u zavisnosti od namene prostorije. To daje celoj prostoriji puniji izgled, i doprinosi osećaju udobnosti. Što se tiče teksture zavesa, i one su u ulozi kreatora atmosfere, naročito kada se izaberu teksture koje na pogled deluju udobno.

Različiti dezeni takođe u ulozi nosilaca dinamičnosti

Cvetni, prugasti i geometrijski dezeni – sve to nam može uneti pometnju i načiniti nam izbor težim, i po pitanju tepiha i po pitanju zavesa. Maštovitost je tu na sceni – jer se pored uklapanja boja sprovodi i uklapanje dezena, koje mora biti u skladu sa ostalim elementima u prostoriji – sve te šare unose u prostor dinaminku, poseban karakter i neodoljiv šarm, koji je obično i u skladu sa onima koji u tom ambijentu obitavaju.

Enterijer dečije sobe
Enterijer dečije sobe

Ukoliko mešate stilove – mešajte pažljivo

Odabir stila često zavisi od ličnih afiniteta, a često su oni u vezi sa navikama koje smo stekli živeći i radeći u različito opremljenim prostorijama. Danas je vreme kada se stilovi mešaju, i to veoma uspešno, ali ipak treba potražiti savet dizajnera kako da se to uradi sa ukusom i da se ne ode u kič. Moderan i klasični stil obično ne idu zajedno i tome se priklanjaju detalji kao što su zaves i tepisi, mada ima onih modela koji se dobro uklapaju u oba stila.

Zebra zavese spadaju u vrste zavesa koja je pre svega jednostavna, što ih čini u isti mah elegantnim, ali i lakim za kombinovanjem sa ostalim tekstilom. Takođe, ne odudaraju od bilo kojeg oblika i boje, odnosno praktično se svima prilagođavaju. Ova vrszta zavesa, zahvaljujući svojoj kombinaciji prozornog i neprozirnog platna, u prostoriju puštaju određenu količinu svetlosti, koja se u zavisnosti od potreba prilagođava, i daje poseban završni pečat svim stvarima u sobi.

Iako u kombinacijama treba da budemo smeli, lako je preći granicu i postići kontraefekat. Zato su neki saveti zlata vredni, a mnogima od nas su sami od sebe utkani u osećaj za lepo i skladno. Svaki pravac u kom želimo da nam prostorije budu opremljene ima svoje pravilnosti i donekle zakonitosti. Tako, ako želimo dinamičan prostor, kombinujemo različite teksture i kontrastne boje – ljubičastu i žutu, koje dominiraju u poslednje vreme, zatim crvenu i zeleni, plavu i žutu. Dalje, ako želimo duh modernizma u svom domu i takav prostor nas čini da se lagodno osećamo – biraćemo crnu i belu, kao i mnoge niajanse sive, koje u kombinaciji sa geometrijskim dezenima daju taj čist i sveden životni prosor koji odiše savremenošću.