Lepota brodskih podova – seljački i trendi

Drveni podovi su već dugo vremena veoma popularni kao podovi izbora kako u enterijerima tako i u eksterijerima. Za ovo postoji više razloga. Kao prvo, drvo je veoma lako dostupno u svim delovima naše planete i može se naći u više klasa i kvaliteta što najčešće diktira i njegovu cenu, a samim tim i cenu poda od drveta. Ovo drvene podove čini pristupačnim širokim narodnim masama i istovremeno privlačnim ljudima koji su u mogućnosti sebi da priušte luksuzne materijale i prostore. Jedan od najvažnijih razloga za popularnost drvenih podova leži u činjenici da je drvo prirodan materijal i samim tim veoma zdrava opcija za podove kao i za nameštaj i druge elemente u kući. Drvo se zbog svih ovih karakteristika smatra plemenitim materijalom, a tome doprinosi i njegov lep izgled kao i mekoća i toplota koja se oseća kada se drvo dodirne.

Postoji više vrsta drvenih podova. Najpopularniji je svakako parket. Međutim, poslednjih godina se vraćaju u modu i brodski podovi, pre svega zahvaljujući popularnosti i omiljenosti skandinavskog stila koji često favorizuje ovu vrstu podnih obloga najviše zbog prirodnog izgleda i rustičnosti brodskog poda. U tekstu koji sledi bavimo se brodskim podovima koji se upotrebljavaju u unutrašnjim prostorima.

Za brodski pod se mogu koristiti različite vrste drveta
Za brodski pod se mogu koristiti različite vrste drveta

BRODSKI POD

Brodski pod je kod nas bio podna obloga koja je bila u širokoj upotrebi pre više decenija. Mnogi domovi i prostori su imali brodski pod kao podnu oblogu, ali vremenom je ova podna obloga zamenjena parketom. Primenom parketa, brodski pod se počeo primenjivati više u siromašnjijim sredinama i na selu. U narodu je ova vrsta poda poznata i kao „seljački pod“ i upravo ovaj alternativni naziv svedoči o upotrebi ovog poda tokom istorije. Za razliku od parketa koji se često slaže od manjih drvenih pločica, brodski pod nastaje postavljanjem dasaka od punog drveta na unapred pripremljenu podlogu. Upravo upotreba dasaka većih dimenzija nego kod parketa čini da ovaj pod izgleda rustično i grublje od parketa, više seoski i neprefinjeno. Međutim, brodski pod se veoma dobro slaže sa modernim tendencijama u arhitekturi i unutrašnjem oblikovanju i dizajnu prostora što ga u dizajnerskom smislu čini veoma poželjnim materijalom.

Za brodski pod se mogu koristiti različite vrste drveta ali su kod nas najrasprostranjeniji hrast, orah i jasen. Od tvrdoće drveta zavisi i sam kvalitet brodskog poda. Ovo se posebno odnosi na eksterijere gde su podovi u mnogo većoj meri podložni atmosferskim uticajima i habanju.

Lepota brodskih podova - SELJACKI i trendi
Lepota brodskih podova – SELJACKI i trendi

Postavljanje brodskog poda

Prilikom postavljanja brodskog poda, kao i prilikom njegovog korišćenja, potrebno je voditi računa o okruženju u koji se ovaj pod ugrađuje. Prilikom ugradnje neophodno je da daske koje se koriste za izradu poda budu savršeno suve (ali ne i presušene). Ovaj stepen „suvoće“ definisan je različitim standardima i od vitalne je važnosti za kvalitet poda nakon ugradnje to jest prilikom njegovog korišćenja. Ukoliko daske za brodski pod nisu idealno suve prilikom postavljanja ovo će kao rezultat dati brodski pod lošeg kvaliteta, sa znatnim manama i potencijalnim, oštećenjima. Međutim prilikom same upotrebe, kao i svaki drveni pod, brodski pod će biti osetljiv na preteranu vlagu ili isušivanje usled vremenskih prilika tako da mnogi proizvođači preporučuju povremenu upotrebu ovlaživača vazduha u enterijerima prilikom korišćenja ove vrste. Sama vlaga drveta kao i podloge na koju se ono ugrađuje definisana je standardima, ali ukoliko se želi postići dugotrajnost podne obloge potrebno je voditi računa o ovom faktoru.

Brodski pod - Ova vrsta poda poznata i kao „seljački pod“
Brodski pod – Ova vrsta poda poznata i kao „seljački pod“

Drugi veoma važan faktor prilikom postavljanja brodskog poda, kako u enterijerima tako i u eksterijerima, je podloga na koju se ovaj pod ugrađuje – cementna košuljica. Pre ugradnje brodskog poda neophodno je da podloga – danas je to najčešće cementna košuljica – bude idealno ravna, tako da se ovom faktoru mora posvetiti pažnja prilikom pripreme podloge za postavljanje brodskog poda.

Nekada se brodski pod ugrađivao, to jest slagao preko podloge od peska međutim danas je podloga na koju ugrađujemo brodski pod, kako u unutrašnjim tako i u spoljašnjim prostorima, pretežno betonska to jest cementna košuljica. Na cementnu košuljicu se zatim postavljaju letvice koje će nositi daske brodskog poda a između letvica se postavlja termoizolacija, pretežno kamena ili staklena vuna ili stiropor. Ovakav način izrade utiče na velike termo i zvukoizolacione karakteristike brodskog poda. Same daske se postavljaju po principu pera, što ovu vrstu poda može učiniti jednostavnijom za postavljanje od podova kao što je parket. Mora se još jednom podvući da je brodski pod, kao i druge vrste drvenih podova, veoma osetljiv na vlagu te je, ukoliko se ne izrađuje od drveta i materijala vrhunskog kvaliteta, preporučljivo upotrebljavati ga u prostorijama koje neće biti izložene uticaju vode ili, bolje rečeno, ne upotrebljavati ga u prostorijama u kojima se može očekivati da će dolaziti do čestog kvašenja poda – kupatilima, kuhinjama i predsobljima.

Kako bi se poboljšale karakteristike brodskog poda, daske se često tretiraju dimljenjem ili se termotretiraju. Na ovaj način daske brodskog poda dobijaju tamniju boju koja je vidljiva čitavim presekom a sam pod čiji su elementi prošli kroz proces tehničke obrade ima poboljšane tehničke karakteristike. Ovaj način obrade utiče i na izgled poda koji dobija tamniju boju što ga može učiniti elegantnijim i prefinjenijim.

Prilikom postavljanja brodskog poda
Brodski pod će biti osetljiv na preteranu vlagu

ZAVRŠNA OBRADA

Kao završnice brodskog poda najčešće se javljaju premazi i to pre svega lak. Međutim, pored lakiranja brodski pod se završno može tretirati i uljima ili uljima u kombinaciji sa voskom. Ulje daje podu prirodni izgled I u poslednje vreme je sve više u primeni.

Ovaj završni tretman predstavlja „lice“ brodskog poda jer u velikoj meri određuje njegov završni izgled, međutim, uloga završnog tretmana poda je da pruži podnoj oblozi zaštitu od uticaja ali i od habanja.

Brodski pod - drvo prirodan materijal
Završni tretman predstavlja „lice“ brodskog poda

Brodski podovi su veoma trajni i otporni. Ukoliko se za njih odabere kvalitetna vrsta drveta oni se mogu primenjivati kako u enterijerima tako i u eksterijerima. Njihov izgled varira u odnosu na potrebe prostora i dizajnerska rešenja za koja su odabrani – javljaju se u potpuno neobrađenom stanju, samo sa zaštitnim premazima ili prelakirani bezbojnim lakom ili čak u određenim bojama. Ovo brodski pod čini veoma privlačnim za dizajnere i arhitekte kako u svetu tako i kod nas. Ukoliko se izrađuje od kvalitetnog materijala i na stručan način, brodski pod će zadržati svoje karakteristike veoma dugo i uz adekvatno održavanje i pažnju moći će se koristiti čak i kroz više generacija. Upravo ovaj kvalitet brodski pod čini elementom popularnim, kako u privatnim kućama, tako i u javnim ili poslovnim prostorima.

Piše: Irma Talović, d.i.a.