Podovi za visokofrekventne podove

Prostorije kroz koje cirkuliše veliki broj ljudi zapravo su u javnoj upotrebi, tako da moraju imati podove koje ispunjavaju niz specifičnih kriterijuma.

Karakteristični zahtevi

Bilo da uređujemo kuću ili stan, odnosno prostor za stanovanje, bilo poslovni prostor u kojem borave naši zaposleni ili dolaze klijenti, mesta koja su izložena velikoj frekventnosti – poput hotela, restorana, kafića, prodavnica, salona, posebnu pažnju moramo posvetiti izboru podnih obloga. Izvesno je da to često nije lak zadatak jer treba uskladiti mnogo parametara, koje pak treba usaglasiti i sa ličnim preferencijama i arhitektonskim trendovima, iako, sa druge strane, pojedine opcije i bivaju u trendu baš stoga što su se pokazale kao dobri i zahvalni izbori.

Na prvom mestu namena prostorije uslovljava izbor podne obloge, pa se usklađuju praktični i estetski zahtevi datog prostora, formira se i prati stil uređenja, ali se prate i potrebe društva, odnosno visoki zahtevi posetilaca koji vole da vide i osete sklad. Krajnji cilj je svakako obezbediti sigurnost ljudima koji posećuju kafiće, restorane, trgovačke lance, ali uz obezbeđivanje i dugotrajnosti objekta.

Kod podova javne upotrebe na prvom mestu nam je kvalitet jer oni treba da budu trajni, otporni na korišćenje i često cirkulisanje, odnosno izdržljivi i postojani, te da teško dolazi do oštećenja, a i kad dođe, da se brzo i efikasno sanira.

Aditiv Balkan d.o.o.
Objekat: TERMINAL Gastro Bar, Arhitektonski studio: A4 STUDIO, Podopolagački radovi: Aditiv Balkan d.o.o., Foto: Ilumina images,

Izuzetno je važan i funkcionalan aspekt, a to znači da se podrazumeva nesputano svakodnevno funkcionisanje i kretanje ljudi, koje je pre svega bezbedno, što znači da je važno da ih odlikuje i protivkliznost. Oni treba da budu i laki i jednostavni za čišćenje, kako bi svi higijenski aspekti bili postignuti u što kraćem roku. Ujedno bitni su i savremeni standardi u pogledu ekološke prihvatljivosti.

Javni objekti poput hotela, restorana, kafića, prodavnica i salona predstavljaju i reprezentativne poslovne prostorije. Otuda je i odabir podne obloge uslovljen i estetskim kriterijumima – da bi se podom prostoru udahnula i dimenzija autentičnosti.

Dakle, od podova visokofrekventnih prostorija očekuje se da budu i vizuelno i taktilno prijatni, neretko i zanimljivog i unikatnog dizajna, izdržljivi i čisti, ali opet i udobni i bezbedni.

Neka izbor bude siguran i autentičan

Pri uređenju trgovačkih lanaca i uopšte javnih objekata, koje odlikuje velika frekventnost, važno je na pravi način postaviti zahteve i potrebe prostora kako bi izbor podne obloge bio siguran – siguran da odgovori kvalitetom, postojanošću i savremenim arhitektonskim tendencijama. Takođe, prisutan je širok dijapazon izbora različitih podova, koji, iako imaju niz svojevrsnih performansi, ispunjavaju potrebne kriterijume.

Uz to je važno da svojim dizajnom, bojama, šarama, završnim obradama, oblicima sastavnih elemenata ili svojom jednoobraznom formom mogu odgovoriti na najrazličitije kreativne zamisli projektanata i dizajnera, te na kraju i zahvaljujući upravo podovima svaki kafić ili prodavnica mogu postati jedinstveno mesto.

AUTOR TEKSTA:
Sanja Dakić Đurić,
novinar

Prethodni tekstDečija igrališta i standardi pravilnika o bezbednosti na njima
Sledeći tekstPodno grejanje – energetski efikasno rešenje