LVT podne obloge – Priprema podloge i lepljenje

Prodaja LVT podnih obloga je konstantno rasla između 20 do 30 % godišnje tokom poslednjih nekoliko godina. U zadnje vreme, porasla je toliko, da je veća od heterogenih i homogenih PVC podnih obloga zajedno. Kada su se pojavile u prodaji, LVT podne obloge su uvek bile lepljene. Međutim, već nekoliko godina, nude se i dizajn obloge za plutajuću ugradnju, sa klik vezom, kao i najnovije, obloge koje se mogu samo položiti, slobodno ležeće. Čak i ako se udeo plutajućih ili slobodno ležećih LVT podnih obloga jasno povećava, lepljena verzija i dalje dominira tržištem jer su raznovrsne opcije dizajna, na primer, frizovi ili intarzije, optimalno eksploatisani i tek tada zaista opravdavaju svoje ime.

U slučaju varijanti klika i slobodno ležećeg polaganja, ove opcije su već znatno ograničene. Ustanovljene su različite metode lepljenja LVT podnih obloga, u zavisnosti od zahteva proizvođača podnih obloga, podopolagača i korisnika. Pre polaganja elastičnih i dizajn LVT podnih obloga, podloge se uvek moraju pažljivo pripremiti i izravnati. Zahtevi za performanse masa za izravnavanje su podjednako visoki kao i za druge podne obloge. Najvažnije tačke za uspešnu ugradnju LVT podnih obloga su opisane u nastavku.

Ispitivanje podloge i priprema za polaganje

Pre ugradnje podne obloge, podopolagač mora da proveri podlogu u skladu sa standardom DIN 18365. Pored toga, postoji niz karakteristika specifičnih za površinu koje se moraju uzeti u obzir.

Kada nove LVT podne obloge menjaju staru PVC oblogu ili tepih, izolacija od udarnog zvuka može se znatno pogoršati. Odgovarajuću zaštitu od buke stoga treba unapred razjasniti sa korisnikom/projektantom.

Zbog velikog broja spojeva, upotrebu LVT podnih obloga u medicinskim objektima treba posmatrati kao kritičnu. Podna obloga mora biti aklimatizovana pre polaganja. Pokrivni elementi raspakovani, mogu se brže prilagoditi klimi prostorije. Tako se može, na primer, sprečiti izvirivanje ivica podne obloge na spojevima. Nedostatak aklimatizacije je glavni razlog za primedbe vezane za ugrađenu podnu oblogu!

UZIN PE 260 univerzalni prajmer na bazi disperzije
UZIN PE 260

Priprema podloge prajmerom

Pre polaganja LVT ploča, podloga se uvek mora pripremiti. U tu svrhu, mineralne podloge se grundiraju disperzionim prajmerom. Preporučujemo UZIN PE 260 univerzalni prajmer na bazi disperzije, za postojeće podloge koje zahtevaju renoviranje. Visoko koncentrovan ili razređen sa vodom, pogodan je za skoro sve vrste podloga. Potpuno brušena mastik asfaltna košuljica može se izravnati direktno.

Prajmer za vaše podne obloge prilikom renoviranja
Uzin PE 260 / foto: Uzin

Izravnavanje podloge

Izravnavanje se vrši samorazlivajućim masama za izravnavanje. Preporučujemo UZIN NC 152 Turbo brzosušeću samorazlivajću cementnu masu za izravnavanje podloge za debljine nanosa do 10 mm. Ova masa za izravnavanje je idealna za izradu ravnih površina visoke čvrstoće, s dobrim upojnim svojstvima, a pogodna je za ugradnju LVT podnih obloga, gotovog višeslojnog parketa i svih vrsta tekstilnih i elastičnih podnih obloga.

UZIN NC 152 Turbo
UZIN NC 152 Turbo / foto: Uzin

Zbog zahteva za otpornost na stolice sa točkićima, minimalna debljina mase je 1 mm. Da bi se obezbedila potrebna čvrstoća i maksimalna upojnost za metodu mokrog lepljenja, preporučuje se debljina od 2 mm. Važno je da se pridržavate propisanog vremena sušenja. Obično je to 24 časa, pri čemu, 24 časa ne znači od večeri prvog radnog dana do početka sledećeg radnog dana! Ako masa za izravnavanje nije dovoljno suva, lepak se sporije stvrdnjava, što povećava rizik od trajnih udubljenja usled velikih opterećenja u pojedinim tačkama.

UZIN NC 152 Turbo brzosušeću samorazlivajću cementnu masu za izravnavanje podloge
UZIN NC 152 Turbo brzosušeću samorazlivajću cementnu masu za izravnavanje podloge / foto: Uzin

Masa za izravnavanje, koja je posebno pogodna za LVT podne obloge, treba da kombinuje dve osobine: najbolji protok i razlivanje sa najvećim mogućim upijanjem. Najbolja metoda za nanošenje mase za izravnavanje, pre polaganja LVT podnih obloga, je razlivanje sa naknadnim odzračivanjem uz pomoć jež valjka. S jedne strane, time se izbegavaju vidljivi tragovi gleterice, a s druge strane, razlivanje sa R2 zarezom dovodi do minimalne debljine mase od 2 – 2,5 mm što je poželjno za čvrstoću i brzo sušenje lepka.

Lepljenje LVT podnih obloga metodom vlažnog lepljenja

Metoda vlažnog lepljenja je prvi izbor kada se postavlja LVT podna obloga. Preporučujemo UZIN KE 66 fiberom ojačan lepak, sa veoma visokom snagom lepljivih niti. Lepak je pogodan za dimenziono stabilne LVT, PVC i gumene podne obloge. Može se koristiti univerzalno i bezbedan je za upotrebu. Izborom odgovarajućeg lepka, podopolagač izbegava pogrešne odluke i naknadne reklamacije, na primer, na zaostale otiske ili probleme izazvane uticajem podnog grejanja ili izlaganjem direktnoj sunčevoj svetlosti.

Ojačan lepak, sa veoma visokom snagom lepljivih niti
UZIN KE 66 / foto: Uzin

Vlažni lepkovi, u sistemu sa odgovarajućom masom za izravnavanje, su veoma brzi. Već u prvom satu mogu dostići više od 50% svoje konačne čvrstoće, što podržava visok nivo bezbednosti i optimalan rezultat ugradnje sa odgovarajućom LVT podnom oblogom.

Nanošenje lepka
Nanošenje lepka / foto: Uzin

Ova karakteristika takođe ukazuje na način primene. Vremenski okvir za polaganje, odnosno, vreme koje je na raspolaganju podopolagaču, od nanošenja lepka do postavljanja pokrivnih elemenata, je striktno ograničeno na 10 – 15 minuta. Ovo je posebno važno pri visokim temperaturama ili na promaji.

UZIN KE 66 / Lepljenje LVT podnih obloga metodom vlažnog lepljenja
UZIN KE 66 / Lepljenje LVT podnih obloga metodom vlažnog lepljenja

Lepljenje LVT podnih obloga metodom suvog lepljenja

Metoda suvog lepljenja je poseban način polaganja LVT podnih obloga na postojeće stare glatke podne obloge. Preporučujemo UZIN SIGAN Elements suvi lepak u rolni po inovativnoj switchTec® tehnologiji suvog lepljenja. Ovim načinom se izbegavaju smetnje izazvane prašinom, bukom ili izmeštanje, na primer, u tekućem radu objekata gde se vrši ugradnja. Lepljenje metodom suvog lepljenja je najbrža od svih metoda lepljenja. Sušenje i vreme čekanja su ovde potpuno eliminisani, površina se odmah nakon polaganja može koristiti.

UZIN SIGAN Elements suvi lepak u rolni po inovativnoj switchTec® tehnologiji suvog lepljenja
UZIN SIGAN Elements suvi lepak u rolni po inovativnoj switchTec® tehnologiji suvog lepljenja / foto: Uzin

Zbog neograničenog otvorenog vremena i mogućnosti obnavljanja pokrivnih elemenata tokom polaganja, omogućava primenu najkreativnijih šablona polaganja. U zavisnosti od proizvođača, LVT podne obloge položene metodom suvog lepljenja se mogu, čak i nakon više godina, ukloniti potpuno bez ostataka. Čvrstoća na smicanje i ljuštenje je niža od metode vlažnog lepljenja. Oblast primene LVT podnih obloga položenih metodom suvog lepljenja je slična kao kod metode vlažnog lepljenja.

UZIN SIGAN Elements / Lepljenje LVT podnih obloga
UZIN SIGAN Elements / Lepljenje LVT podnih obloga metodom suvog lepljenja

Rezime

Čak i ako plutajuće i slobodno ležeće LVT podne obloge nastave da pokazuju rast, metoda mokrog lepljenja, kao i metoda suvog lepljenja će nastaviti da se potvrđuju kao najbolji način polaganja. Tehnički su zahtevne, ali pružaju najbolje rezultate polaganja i ostaće u domenu profesionalnih izvođača. Sve navedene metode polaganja LVT podne obloge biraju se u cilju dobijanja optimalnih rezultata u odnosu za potrebe korisnika i uslove korišćenja.

Uzin UTZ logo

UZIN UTZ Srbija d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 43, 11041 Beograd
T: +381 11 3989 044
    +381 11 3989 050
rs@uzin-utz.com
www.​rs.​uzin-​utz.​com