DOMOTEX 2024: Nova generacija podova

Podne obloge napravljene od ljuski špargle, koncepti od kolevke do kolevke za stare tepihe, i pametni materijali. DOMOTEX 2024, sa svojom ključnom temom „FLOORED BY NATURE“, fokusira se upravo na ove teme koje trenutno oblikuju industriju na mnogo načina. Jedan primer je nemački stručnjak za podove, ter Hürne – koji je već dobro pripremljen sa pionirskim i zdravim konceptima podova.

U Hannoveru, rodnom gradu DOMOTEX-a, dipl.ing. (FH) Marco Neudecker i Maximilian Bergholz, M. Eng., zajedno sa svojim timom u Institutu za bioplastike i biokompozitne materijale (IfBB), trenutno rade na obradi i upotrebi nusproizvoda špargle za biobazirane plastike. Poznati pod nazivom „SpaPlast“, njihov cilj je da pruže važan doprinos smanjenju unosa azota u okolinu.

Donjosaksonci jednostavno vole špargle

Ciljevi projekta uključuju i korišćenje ljuski špargle za segment tržišta drvo-plastika kompozita (WPC), koji ima proizvodni obim od oko 260.000 tona godišnje širom Evrope. Značajan deo WPC-a proizvodi se u Nemačkoj za podne obloge, terase i druge proizvode. Istraživači prvo pripremaju ljuske špargle, a zatim ih obrađuju primenom ekstruzije i tehnologije brizganja. Idealno, ljuske špargle će doprineti cikličnoj, održivoj bioekonomiji za proizvode namenjene primeni u bliskoj budućnosti, posebno u segmentu podnih obloga.

Pod od ljuske špargli
Pod od ljuske špargli / Foto: Institut für Biokunststoffe und Bioverbundwerkstoffe

Davanje starim tepisima novi život

Kompanije poput Vorwerka, BASF-a, Findeisena, kao i Freudenberg i takođe HEIMTEX, Udruženje nemačke industrije tekstila za domaćinstvo, deo su partnera u istraživačkom projektu instituta sa sedištem u Aachenu, TFI (Institut za podne sisteme) i IKV (Institut za obradu plastike). Ovaj projekat ima za cilj razvoj potpuno ciklične tekstilne podne obloge. Do sada se stari tepisi uglavnom odlažu u postrojenja za termičko recikliranje otpada, pri čemu se gubi vredna plastika poput PA6 ili PA6.6 zauvek. Zbog toga TFI i IKV trenutno razvijaju metod za proizvodnju tekstilnih podnih obloga od PA6, koje su pogodne za pristup od kolevke do kolevke, kombinujući ekstruziju filma i vezivanje gomile pomoću thermobonding tehnologije.

Termobonding tehnologija
Termobonding tehnologija tepiha / Foto: Research project for recycling old carpets

Uradi to bez lepka!

Tarkett-ov Lino Loose-Lay xf² demonstrira kako se transformacija tradicionalne podne obloge u savremeni materijal sa visokim ekološkim standardima za klimatski pozitivno, ciklično opremanje može uspešno ostvariti. Linoleumska podna obloga, koja je dostupna u rolnama namenjenim za ležernu instalaciju, napravljena je od prirodnih, biobaziranih materijala i ne sadrži ftalate niti plastifikatore. Postavljanje bez lepka eliminiše isparenja i mirise lepka.

Linoleum prirodna podna obloga
Linoleum prirodna podna obloga / Foto: Tarkett

Podne obloge za zdrav stan i zdravu životnu sredinu

Ter Hürne, renomirani specijalista za podove iz Nemačke, sve više prilagođava svoj celokupni portfolio rastućem osvešćivanju o održivosti. To uključuje unapređene karakteristike recikliranja i duži vek proizvoda. Ovi izazovi nisu nepoznati proizvođaču. „Svi koji su upoznati sa ter Hürne-om znaju da mi ne pravimo nikakve kompromise u našoj proizvodnji: Ne u pogledu dizajna, taktilnih svojstava, kvaliteta ili funkcionalnosti – i svakako ne kada je reč o zdravom stanovanju i održivosti.“

Prirodni parket

Prema ter Hürne-u, parket je i dalje najprirodnija, zdrava i održiva podna obloga koja je dostupna. Premium parket je prirodno lep i pruža osećaj udobnosti, kao i zdravo okruženje za celu porodicu. Međutim, za prodajne partnere, prirodni materijal često može biti izazovan za prodaju. Zato ter Hürne sada nudi ubedljiv i efikasan novi asortiman proizvoda sa svojim novim „Tailored Collection“ kompletom. Glavna karakteristika: 64 proizvoda je predstavljeno na dva kvadratna metra (na mestu prodaje) kako bi se brzo i sigurno pronašao lični san o parketu. Čitava Tailored Collection je debljine trinaest milimetara sa vrhom debljine dva i po milimetra. Zbog svoje osnove od smreke, kolekcija takođe predstavlja ekonomično rešenje u pogledu rastućih cena sirovina.

Najbolje od dva sveta

Sa hibridnim drvenim podom Hywood, potpuno novim i patentiranim žanrom podova, ter Hürne je već uspeo na DOMOTEX-u 2023. Na osnovu pohvala, dobitnik GREEN COLLECTION nagrade kombinuje najbolje od dva sveta: U svakodnevnoj upotrebi, inovacija je apsolutno na istom nivou kao i obična podna obloga za svakodnevnu upotrebu i impresionira svojom otpornošću na vodu. Istovremeno, pod je napravljen od gotovo 100 posto pravog drveta i dizajniran je da bude posebno prijateljski nastrojen prema resursima zbog svoje strukture. Hywood ubedljivo pruža sve pozitivne i zdrave karakteristike prirodnog drveta i predstavlja budućnost drvenih podova u dizajnu cikličnih podova.

Hibridni drveni pod
Hibridni drveni pod / Foto: ter Hürne

Talcusan – novi i pametan materijal

Svojom velikom površinom, podne obloge igraju ključnu ulogu u zdravom unutrašnjem okruženju. Povećanje nivoa izolacije u zgradama smanjuje razmenu između unutrašnjeg i spoljnog vazduha, a zagađivači iz tapeta, nameštaja, boja i konvencionalnih podova ostaju u vazduhu mnogo duže. Inovacije poput ter Hürne-ovog Avatara protive se ovom efektu. Dizajnerski pod je slobodan od hlora, ftalata, plastifikatora i rastvarača. Umesto PVC-a, ter Hürne koristi Talcusan, novi i inteligentan materijal, koji se pretežno sastoji od krede i silikata. Samo 30 posto Talcusana čini polimerni polipropilen. U međuvremenu, polipropilen je inertan, što znači da nema molekularne migracije. Polipropilen je siguran materijal i koristi se čak i u pakovanju hrane. Ter Hürne-ove podne obloge od Talcusana su stoga bez emisija, otporne na pljuvačku, pogodne za osobe koje pate od alergija i antibakterijske.

Nagradama nagrađeno „upcycling“

Međutim, Avatara ne stvara samo lep i zdrav dom, već doprinosi i većoj održivosti kroz „upcycling“. Potpuno je podoban za reciklažu i nagrađen je Plastship sertifikatom. To je zato što kompanija dobavlja dvotrećinski deo polipropilena koji se koristi za Avatara iz nemačkog dualnog sistema za recikliranje, koji kupci takođe poznaju kao „Grüner Punkt“. Tako se činija za jogurt pretvara u osnovni sastojak poda, bez kompromisa u pogledu kvaliteta i zdravog života.

Ter Hürne je dodatno unapredio novu generaciju Avatara: Sa N34 klasom korisnosti i dodatnim funkcionalnim slojem, Avatara je još otporniji na udarce i dvostruko otporniji na ogrebotine u odnosu na vinilni pod. Nova super-mat površina ima prelepu taktilnu strukturu koja je osmišljena da impresionira i izgledom i taktilnošću.

Dizajnerski podovi na bazi bio-materijala

Na kraju, Sōya New Generation je dizajnerski vinil pod na bazi bio-materijala koji se oslanja na čuvenu moć soje. Sa ovom inovacijom, tim ter Hürne-a je stvorio budućnost vinil podova, koja ima za cilj da zadovolji različite zahteve. U tu svrhu, tim je pažljivo analizirao razvoje na tržištu vinil podova tokom poslednjih nekoliko godina i sada predstavlja novi SPC asortiman debljine samo 0,55 milimetara. Sōya New Generation se lansira na tržištu kao 3-u-1 sistem. Svaki dizajn je dostupan kao SPC („Solid“), kao suvi pod („Pro“) i kao vinil sa drvenim postoljem („Comfort“). U ovom kontekstu, Comfort implementacija je dizajnirana da bude otporna na vodu u skladu sa NALFA zahtevima.

Vinil kreiran uz stručno znanje drvoprerađivača.

„Mi pravimo vinil uz pomoć znanja stručnjaka za drvo. Za nas to znači da nismo samo bliski prirodi u pogledu dizajna, već i spajamo vrednosti koje su nam važne kao porodičnom preduzeću u našim vinil podovima. Sōya je na bazi bio-materijala, niskoemisiona, i poseduje sertifikate najpoznatijih nemačkih eko-oznaka“, ističe Nadine Lensing, menadžerka proizvoda za dizajnerske podove u ter Hürne.

http://www.domotex.de

DOMOTEX 2023,
Hannover Fairs Turkey
www.domotex.de