Sve ono što treba da znate o dekingu

Tis d.o.o. je ekskluzivni distributer TimberTech® dekinga, a proces kreiranja idejnog rešenja za instalaciju, kao i njegove prednosti u odnosu na konkurenciju, otkriva arhitekta Aleksandar Milošević iz kompanije VAR MONT.

dipl. ing. arh. Aleksandar Milošević
dipl. ing. arh. Aleksandar Milošević

Opišite nam Vaše iskustvo za svojih 20 godina rada sa dekingom?

WPC (Wood Plastic Polymer) dekingom se bavim od 2005. godine. Materijal mi se dopao već kroz prvi projekat koji sam izveo u Beogradu. Posmatrano iz ugla arhitekte, zadivljen sam vizuelnim izgledom materijala i toplinom koje unosi u ambijent dvorišta, kako u okviru terase, tako i u vidu obloge oko bazena. U projektovanju je izuzetan. Veličina samih dasaka lako je uklopljiva, proizvedene su u identičnim dimenzijama, tako da ne zahtevaju dodatno formatiranje, kao što je to slučaj kod prirodnog drveta. Posmatrano iz ugla izvođača, ono što izdvajam jeste izuzetno laka i brza ugradnja. Lako se seče i ne zahteva dodatnu obradu sečenih delova, jer ne sadrži iverje u materijalu. Po postavci ne zahteva nikakvu dodatnu zaštitu, premazivanje i slično. Sistem montaže preko spojnica je izuzetno precizan i brz.

Šta je po Vašem mišljenju glavna komparativna prednost TimberTech® dekinga u odnosu na ostale deking ploče na tržištu?

Na našem tržištu poslednjih godina prisutno je dosta različitih proizvođača. Nažalost, većina njih ne nudi visok kvalitet. Kada se poredi kvalitet, razlika u cenama je velika, skoro dupla. Kupci se često odlučuju za jeftiniji proizvod, što kasnije predstavlja lošu odluku. U proseku je potrebno do dve godine kako bi loš materijal pokazao svoje loše strane, počinje da se krivi i vitoperi, a u najgorem slučaju raspada, odnosno dolazi do odvajanja osnovnih materijala u kompozitu i on se bukvalno mrvi. TimberTech® je odavno dokazao svoj kvalitet, kako u Americi, tako i u Evropi. Dobar odnos u odabiru osnovnih komponenti u kompozitu dovodi do izuzetnog kvaliteta materijala i njegove dugotrajnosti, čak i u najekstremnijim vremenskim uslovima. Garancija od 25 godina govori o kakvom se proizvodu radi, a činjenica da je WPC tehnologija potekla baš iz Amerike govori još više.

25 godina garancije

Šta su najveće dileme potrošača prilikom odabira dekinga u odnosu na drvene materijale?

Kupci često u cenovnom smislu porede WPC sa prirodnim drvetom. Cena je, naravno, odlučujući faktor u odabiru materijala i tu kupci dolaze u dilemu. Međutim, često se poredi cena WPC dekinga sa nekim lošim prirodnim drvetom, arišom, parenim grabom i slično, koji su znatno jeftiniji. Ukoliko poredite WPC sa kvalitetnim, egzotičnim drvetom, prednost ima WPC kompozit, s obzirom da je znatno jeftiniji. Naravno, ne treba potcenjivati prirodno drvo, svaki materijal ima svoju svrhu u arhitekturi, kako prirodno drvo, tako i WPC.

Da li možete da nam opišete proces kreiranja idejnog rešenja do same ugradnje dekinga. Šta je to standard u izvođenju koji se mora poštovati?

Današnji standardi u arhitekturi zahtevaju iste visine podova u objektu i na terasi. Spoj unutrašnjeg i spoljašnjeg (poda/terase) potrebno je da bude u istoj ravni, odvojen kliznim staklenim stenama – zidovima sa vitkim profilima, što predstavlja današnji standard u arhitekturi. Zbog toga je jako bitno da se prilikom projektovanja ostavi dovoljno prostora za ugradnju dekinga. WPC deking mora biti odignut od poda kako bi se vetrio i nije poželjno lepiti ga, niti šrafiti direktno za pod. Put kvalitetno ugrađenog poda počinje od odabira tipa WPC obloge, kao i njenih dimenzija koje diktiraju krajnju dimenziju površine, odnosno čine projekat sa svim poprečnim presecima i planiranim padovima prema odvodu.

TimberTech SeaSaltGray Decking
foto: TIS d.o.o.

Šta je neophodno uraditi kako bi se kvalitet i trajnost dekinga očuvali i nakon dugogodišnjeg korišćenja?

WPC kompozit je materijal koji traje i sa starenjem dobija još prirodniji izgled. Vremenom komponente pravog drveta u materijalu dobijaju patinu i na taj način neodoljivo podsećaju na pravi drveni pod. Dugotrajnost ovog kompozita je velika i ne zahteva nikakvo specijalo tretiranje osim pranja, što ovaj materijal čini izuzetnim u dugogodišnjoj eksploataciji, naročito kod javnih objekata i objekata sa generalno učestalim korišćenjem.

Kakva je budućnost dekinga?

Svake godine sve više zemalja sveta ograničava, ili čak u potpunosti zabranjuje, seču šuma, a posebno se zabranjuje seča egzotičnih vrsta drveća. Alternative za budućnost su upravo kompoziti koji se i dalje usavršavaju upotrebom novih komponenata, čime dobijaju veću otpornost i još prirodniji izgled. Upotrebom savremenih boja i reljefnog printa, WPC deking dobija još prirodniji izgled koji neodoljivo podseća na egzote poput IPE, kumaru-a, burmanskog tika i slično.

Slobodno možemo reći da budućnost WPC dekinga TEK POČINJE!

TimberTechCoconut Husk

TIS d.o.o.
Šume bb, 32250 Ivanjica
+381(0)32-651-922
www.deckingpodovi.rs
office@tis.rs
www.tis.rs