Microsoft odgovara na krizu stanovanja

Kao odgovor na stambenu krizu u Sijetlu, kompanija-gigant iz Redmonda je tokom prošle nedelje objavio nameru da izdvoji pola milijarde dolara za izgradnju pristupačnog stambenog bloka u ovom gradu. Inače, sedište Microsofta nalazi se u predgrađu Redmonda, gradu do Sijetla, gde vlada slična situacija kao i u ostalim razvijenim područjima, a to je činjenica da su tamo gde su stacionirani IT giganti, vlasnici kuća nižih i prosečnih primanja polako se istiskuju iz trke na tržištu nekretnina. Za Microsoft konkretno, to znači da veći deo njihovih zaposlenih polako ali sigurno ostaje bez mogućnosti da reši svoje stambeno pitanje.

Ovakva situacija štetna je i za samu firmu, jer može dovesti do odlaska kvalitetne radne snage u oblasti sa nižim cenama nekretnine, te su se odlučili da to spreče i investiraju u stambene jedinice namenjene onima sa nižim primanjima. Nova odluka najpre će biti od koristi radnicima koji u Microsoftu koji rade na sporednim pozicijama bez kojih jedna firma ove veličine ne bi mogla da funkcioniše – a to su radnici u kafeteriji, spremačice, vozači i ostali.

Microsoft logo

Microsoft trenutno radi i na modernizaciji svog velikog kampusa.Naime, njihovo naselje u Redmondu izgrađeno je 1986. godine, a danas broji čak 80 zgrada. Naselje bi trebalo još više da se proširi, u smislu pravljenja novih stambenih i poslovnih jedinica, sportske terene, igrališta, jezero, nekoliko brdašca pa čak i mnogo hektara šume. Ovim projektom kompanija želi da obezbedi najbolje moguće uslove života svojim zaposlenima, i time postane konkurentan u odnosu na ostale „velike igrače“ na tržištu.

Podsećamo, Facebook je naišao na oštru kritiku na konto sličnog projekta, čime ovaj IT gigant svojim zaposlenima praktično postaje i stanodavac. Ipak, za Microsoft se čini našlo opravdanje. Iz uprave Grada Sijetla u decembru je stigao izveštaj u kojem se navodi da je ovoj opštini potrebno još 156.000 pristupačnih stambenih jedinica, a ako se područje nastavi da se razvija ubrzanim tempom kao do sada, do 2040. godine biće potrebno još 88.000 jedinica. Microsoftova investicija znatno bi olakšala situaciju jer bi, kako navodi New York Times, omogućila nove domove i drugim stanovnicima Sijetla koji nisu u mogućnosti da sebi pribave dom po trenutnim tržišnim cenama – a to među njima su vatrogasci, nastavnici, vaspitači i predstavnici mnogih drugih bitnih profesija s nižim primanjima.

Izvor: gradnja.rs

Prethodni tekstTečnost za podove i za sve drugo. Kako?
Sledeći tekstDOMOTEX 2019 – Jedan događaj povezao ceo svet podova