Ko ima, a ko nema pravo na pomoć Vlade u isplati minimalca?

Građevinski radnici, pregled projektne dokumentacije

Jedna od mera Vlade za pomoć privredi u vreme virusa Korona je isplata minimalca za zaposlene. Međutim, neće svi zaposleni imati pravo na ekonomsku pomoć i minimalac od oko 30.000 dinara. Naime, Vlada je uredbom definisala grupe radnika koji će za april, maj i jun, od države dobiti nešto više od 91.000 dinara, a jasno je i koji zaposleni na to nemaju pravo.

Prvo i najvažnije pravilo jeste ono da na minimalac imaju pravo radnici koji su prijavljeni. Drugo pravilo jeste da je firma u kojoj rade osnovana pre 15. marta ove godine uz uslov da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja.

Tako će minimalac biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Ako je zaposleni primljen u radni odnos 01.04.2020. godine, poslodavac po osnovu ovih zaposlenih može ostvariti pravo na minimalac za dva meseca.

Ko nema pravo na minimalac?

Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci.

U slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog, a penzioner je, on nema pravo na minimalac. Pravo na ovakvu direktnu pomoć države nemaju ni trudnice i porodilje kojima celu zaradu isplaćuje država.

Pravilo je, kako je i ranije saopšteno, i da poslodavac nema pravo na minimalac ukoliko je smanjio broj radnika tokom vanrednog stanja do 15.03.2020. godine za više od deset odsto. Ovde se izuzimaju zaposleni kojima je do tada istekao ugovor o radu zaključen na određeno vreme.

Uredba kaže i da poslodavac gubi pravo na direktna davanja i fiskalne pogodnosti ukoliko pre isteka roka od 3 meseca od poslednje isplate minimalca smanji broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene sa kojima je zaključio ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020. godine za period koji ističe pre 3 meseca od poslednje isplate minimalca.

Izvor:blic

Prethodni tekstSika Webinar: SikaProof® A+ potpuno lepljeni sistem hidroizolacije koja se ugrađuje pre betoniranja
Sledeći tekstKolekcija tepiha inspirisana Menhetnom (FOTO I VIDEO)