Zbog čega svi pričaju o novom aerodromu u Istanbulu? (Video)

Ovih dana najaktuelnija priča iz sveta arhitekture je svakako ona o aerodromu u Istanbulu. Fotografije ovog impozantnog zdanja mame uzdahe oduševljenja svakog ko ga pogleda. I to sa razlogom. Zaista, ovaj aerodrom, barem po onom što se da videti, izgleda kao kakva fantastična svemirska stanica.

Činom sletanja aviona predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na 95. godišnjicu proglašenja turske republike, ta zemlja predstavila je svoj veliki ponos: novi istanbulski aerodrom.

Aerodrom, Istanbul

Naravno, Erdoganov aerodrom – jedan od megaprojekata za revitalizaciju ekonomije i utvrđenje turskog mesta na svetskoj sceni – nije običan aerodrom.

Reč je o aerodromu koji će, prema predsednikovim rečima, vrlo brzo postati najveći svetski aerodrom, glavna poveznica između Azije i Evrope.

Naime, novi aerodrom u prvoj fazi će primati 90 miliona putnika godišnje, ali za deset godina, kada u potpunosti bude dovršen, njegovih šest pista i 76 kvadratnih kilometara prostora (što odgovara veličini Splita), trebalo bi da opslužuju 200 miliona putnika godišnje. To je dvostruko veći broj putnika nego na trenutno najvećem svetskom aerodromu Hartsfield-Džekson u Atlanti.

Na sve detalje se mislilo. Enterijeri su osmišljeni u tradicionalnom turskom i islamskom stilu, a kontrolni toranj u obliku je tulipana, cvetnog simbola Turske. Nedavno je dobio arhitektonsku nagradu za dizajn.

Foto:profimedia

Aerodrom je istovremeno i moderan, a za snalaženje putnika koristiće se mobilne aplikacije, ali i veštačka inteligencija. Uz sve to, energetski je efikasan i ima „haj tek“ bezbednosni sistem.

No, pravo stavljanje u funkciju očekuje se u decembru kada bi sav saobraćaj sa dosadašnjeg međunarodnog istanbulskog aerodroma trebalo da bude prebačen na novi aerodrom.

Dosadašnja glavna avioluka, nazvana po osnivaču sekularne Turske Mustafi Kemalu Ataturku, biće zatvorena. Ime novog aerodroma, Erdogan je objavio tek juče na otvorenju – Aerodrom Istanbul. Aerodrom za domaće letove Sabiha Gokcen, koji se nalazi na azijskoj strani turskog velegrada, a ime je dobio po prvoj svetskoj pilotkinji borbenih aviona (navodno bosanskog porekla), ostaje aktivan sa 31 milionom putnika godišnje.

Prethodni tekstReč urednika: DESET godina časopisa PODOVI
Sledeći tekstPromenada Novi Sad- više od šoping centra. Otvaranje 15. novembra