Ugradnja ili postavljanje laminata – Uradi sam!

Postavljanje laminata je jedna od stvari koju, uz malo truda, možete uraditi i sami, i uštedeti novac. Na samom početku očistite površinu na koju ćete postaviti laminat. Generalno, laminat nije preterano zahtevna podna obloga i lako se postavlja po sistemu „uradi sam“. Moguće ga je postaviti na stari parket, daščani pod, linoleum, PVC pod, OSB ploče, brušeni kulir i slično, važno je da podloga bude suva i relativno ravna.

Potreban alat: Skalpel, komplet alata za postavljanje laminata, gumeni čekić, ubodna testera, metar.
Potreban materijal: Laminat, parna brana, lepljiva traka

Kada donesete laminat u kuću ili stan on nije spreman odmah za postavljanje. Neophodno je da laminat odložite u prostoriju u kojoj ga nameravate postaviti na otprilike dan-dva, da odstoji na ravnoj i suvoj podlozi, kako bi se  prilagodio sobnim uslovima (temperatura, vlaga i sl).

Postavljanje laminata

Ukoliko laminat postavljate preko betonske podloge ili cementne košuljice, obavezno je postavljanje parne brane. Parna brana, najčešće predstavlja polietilensku foliju debljine 0.2 mm. Polaže se sa preklopom od 20 do 30 cm. Zadatak joj je da spreči prodor vlage iz donjih grejanih prostorija, i zaštiti laminat od građevinske vlage iz cementne košuljice.

Ukoliko laminat postavljate preko stare drvene podloge ili pločica parna brana se ne postavlja. Pored parne brane ispod laminata neophodno je postaviti foliju za prigušenje udarne buke. Istovremeno ta folija služi za poravnavanje manjih kvržica i na taj način obezbeđuje bolju podlogu za laminat. Ona se postavlja bez preklapanja. Na našem tržištu moguće je naći zamenu za ovu foliju. Radi se o tankim pločama, nešto debljim nego folija, a koje imaju mnogo bolje efekte što se tiče sprečavanja buke i ravnanja podloge, od folije. Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite podlogu za laminat u vidu ploča predlažemo da investirate u ovakvo rešenje.

Table koje stvaraju stabilnu i ravnu podlogu za laminat se samo poređaju po podu, i međusobno zalepe samolepljivom trakom. Preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmerena prema izvoru svetlosti. U uskim prostorijama i hodnicima laminat se, takođe, postavlja uzdužno. Na ovaj način svetlost pada uzdužno na laminat i na taj način se sakrivaju sitnije nesavršenosti spojeva ploča laminata. Idealna temperatura za postavljanje laminata je 18 stepeni celzijusa.

Samo međusobno spajanje laminata zavisi od sistema koji je proizvođač primenio. Kada se dođe do kraja reda, laminatna ploča će se morati skraćivati da bi se uklopila u raspoloživi prostor. Kada obeležavate laminat za sečenje radite to sa suprotne strane od one dekorativne, odnosno vidljive. Takođe, kada sečete, laminat okrenite s dekorativnom stranom na dole kako zubi ubodne testere ili rotirajućeg lista ne bi oštetili melaminsku foliju. Na tržištu se može pronaći specijalizovani alat za sečenje laminata, međutim, čak i profesionalci koriste ubodne testere.

Još o jednoj stvari treba da vodite računa. Naime, najmanji komad ploče na krajevima redova ne sme biti kraći od 20 cm. Kada ste postavili prvi red, dalje sve ide lakše. Nastavite dalje da ređate ploče po uputstvu proizvođača.

Na kraju sledi postavljanje lajsni. One imaju samo estetsku ulogu, naime one služe da pokriju diletacioni razmak između laminata i zida. One se kupuju na istom mestu gde i laminat, kako bi bile istog dezena. Takođe u zavisnosti od proizvođača način njihovog fiksiranja je različit i detaljno je objašnjen u uputstvu koje je proizvođač priložio.

 

Ono što je zajedničko i vrlo važno, lajsne se uvek pričvršćuju na zid, a nikada za sam laminat. Time se osigurava slobodno širenje i utezanje podne obloge ispod lajsne. Naravno,lajsnu na zid moguće je učvrstiti na više načina. Ukoliko ne želite da bušite zid, lajsnu zalepite silikonom.

U prostoriji ne sme biti velikih klimatskih promena kako ne bi došlo do pojavljivanja razmaka između elemenata poda. Idealna temperatura prostorije iznosi oko 20 °C  uz relativnu vlažnost vazduha oko 50-60 % (crtež 2). Laminatni podovi CLASSEN takođe podležu normalnom površinskom habanju.

Tragovi  korišćenja koji se ne mogu u potpunosti izbeći deo su karakterističnog izgleda poda. Ovi tragovi se mogu smanjiti postavljanjem podmetača od filca ispod nogu stolice, stola i ostalog nameštaja. Na ulazu u prostoriju dobro je postaviti otirač. Mesta na podu koja su više izložena upotrebi zaštititi sa prikladnom oblogom (npr. podna obloga od PE za kancelarijske stolice). Nikada se ne sme postaviti vlažna posuda sa cvećem direktno na pod.

 

Održavanje laminata

Laminatni pod treba čistiti sa suvom ili malo vlažnom krpom. Nakon brisanja malo vlažnom krpom odmah još jednom obrisati pod sa suvom krpom ! Ne smeju se koristiti nikakva sredstva za struganje, ribanje ili oštra sredstva za čišćenje. Ako je to potrebno, može se koristititi posebno sredstvo za čišćenje laminatnih podova  koje se dodaje u vodu.

Prosipanu tečnost treba odmah obrisati s poda. Slično kao i kod drugih drvenih podova često prosipanje tečnosti može napraviti oštećenja koja se više ne mogu popraviti.

Prethodni tekstPlesni podovi kroz stilove i istoriju
Sledeći tekstU susret 5. martu – Svetskom danu energetske efikasnosti