Niče stambeno-poslovni kompleks na Novom Beogradu

Građevinski radnici, pregled projektne dokumentacije

Projekat gradnje stambeno-poslovnog kompleksa sa dve kule na atraktivnoj lokaciji bloka 12 na Novom Beogradu aktuelizovan je nakon čitave decenije. Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda najavio je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju ovog kompleksa, koji će se prostirati na gotovo 100.000 m2 nadomak Yu biznis centra. Kompleks s pogledom na Dunav i zgradu nekadašnjeg SIV-a najavljivan je još pre više od deset godina, kada je firma Razvoj blok 12 otkupila zemljište u nekadašnjem vlasništvu Energoprojekta, prenosi Ekapija.

Osam godina posle donet je i Plan detaljne regulacije ove lokacije, a firma Urbanistički centar, koja ga je izradila, sada je uradila urbanistički projekat za gradnju ovog projekta čiji je naručilac i investitor kompanija Termomont.

Planski osnov za izradu projekta predstavlja Plan detaljne regulacije dela bloka 12 iz 2017. godine. Ova zona je prema tom PDR-u predviđena za gradnju mešovitih gradskih centara, sa obaveznim pratećim sadržajima javne namene, kao što su vrtić, biblioteka i dom zdravlja na 15 m2, sa ambulantom u okviru kompleksa.

Lokacija predviđena za gradnju se nalazi u okviru katastarske i gradske opštine Novi Beograd, na neizgrađenom delu bloka 12, tačnije između Bulevara Nikole Tesle i planiranih ulica Nova 1 i Nova 2.

U projektnoj dokumentaciji se ističe da prvobitni Novi Beograd, kojoj pripada blok 12, danas predstavlja jedan od najreprezentativnijih i funkcionalno najznačajnijih delova Beograda, sa savremenom gradskom strukturom otvorenih blokova, koja se u kontinuitetu izgrađuje od četrdesetih godina 20. veka do danas.

Gradnja stambeno-poslovnog kompleksa je urbanističkim projektom planirana na dve parcele, ali će kompleks će predstavljati jedinstvenu funkcionalnu celinu.

Ukupan broj stanova na obe parcele biće 604, a planirani broj stanovnika je 1.752. Ispod zone lamela nalaziće se troetažna garaža (jedan nadzemni i dva podzemna nivoa), ispod kula dvoetažna podzemna garaža. Urbanistički projekat za ovaj kompleks predviđa koncept otvorenog bloka.

Izvor:ekapija

Prethodni tekstKako da uklopite sive podove u enterijer?
Sledeći tekstZaštita i održavanje parketa