Izbor pravog kamena: Mermer ili Granit?

Izbor između mermera i granita zavisi od estetskih efekata koje želite da postignete i koliko će kamen biti podvrgnut upotrebi. Iako su oboje prirodni lomljen kamen iz zemlje, granit i mermer su veoma različiti jedan od drugog. Najveća razlika između granita i mermera leži u njihovoj poroznosti, mekoći i trajnosti.

Mermer

Ovaj kamen je među najluksuznijim kamenjem. Njegova lepota traje generacijama i dovoljna je za upotrebu na mestima poput ognjišta, ukrasnog namještaja, zidova, podova i kupatila. Mermer se posebno izdvaja u kupatilu. Može se primeniti na gotovo svakoj površini, uključujući zidove tuš kade i poda.

S obzirom da je mermer podložniji bojenju prilikom prosipanja tečnosti i drugih materijale u domaćinstvu, ne preporučuje se njegovo korišćenje u kuhinjama. Mekši i porozniji od granita, mermer je pogodniji za manje prometna područja.

Granit

Granit je nastao od istopljene magme i mnogo je trajniji i funkcionalniji kamen nego mermer. Kristalna struktura granita je daleko otpornija na ogrebotine, mrlje i promene boje. Gušći i jači od svih prirodnih kamenja, granit je odličan izbor za tranzitne površine gde se traži klasa i stil. Raznolikost boja i tekstura su osobine koje ističu granit u  odnosu na ostale materijale. Ovaj značajni kamen je idealan za kuhinjsku trpezu, pod itd.

Konzistentnost

Postoje dva stila granitne ploče – konzistetni i raznovrsni. Dok većina kamenja potpada negde između ove dve kategorije, postoji velika razlika između kategorija.

Konzistetni granit ima isti sadržaj duž ploče. Naravno, u prirodnom materijalu uvek ćete imati nekoliko područja sa primesama feldspata, koji „prekida sadržaj uzorka“.  Konzistetne granitne ploče lakše je pridružiti tim šavovima ili „prekidima“. U najvećem delu, bilo koji prefabrikovani komad može stati jedan uz drugi bez osećaja gubitka protoka ili kontinuiteta.

Raznovrsne ploče su one sa pokretom i miljenik su mnogih zbog njihove jedinstvenosti i ličnosti. Vrtložnog su izgleda, pretežno različitih boja ili grupa različitih boja u odnosu na ostatak ploče. Nude tu prednost koja omogućava vašoj kuhinji da postane jedinstvna, i svojevrsna prostorija vašeg doma.

Granit, kao ni mermer nisu veoma ekološki materijali. Iako mogu da traju dugo, potrebne su znatne količine goriva i energije u početku, kako bi se doslo do kamena, omogucio transport i njegova instalacija.