Krećete za vikend na put? Evo saveta AMSS-a

Zimske gume su obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila

Najveći broj naših građana na more putuje automobilom. Statistika kaže da se leti u vozilu prosečno nađe troje ljudi, a u ostalom delu godine 1,3. Zbog toga svaka greška na putu može biti kobna i odneti u smrt čitave porodice.

U policiji naročiti oprez savetuju vozačima na saobraćajnicama ka crnogorskoj obali, do koje se može stići Ibarskom magistralom ili preko BiH.

– Ibarska magistrala je i dalje najveća crna tačka u Srbiji, a kanjon Morača u Crnoj Gori. S druge strane, na autoputu ka Grčkoj, odnosno Makedoniji, najopasnije deonice su od Malog Požarevca do Velike Plane i u Grdeličkoj klisuri – upozoravaju u MUP-u.

Proverite kakva je siuacija na graničnim prelazima i pripremite se za gužvu
Proverite kakva je siuacija na graničnim prelazima i pripremite se na čekanje

Do Grčke se može i preko Bugarske, a posebnu pažnju na toj trasi treba obratiti na delu između Niša i granice, gde su u toku radovi na izgradnji istočnog kraka koridora 10. Auto-moto savez Srbije svim vozačima preporučuje da, pre nego što krenu na put, najpre provere tehničku ispravnost automobila.

– Pregled ispravnosti vozila urađen na vreme, pretpostavka je bezbednog putovanja porodičnim automobilom. Pred put uvek treba proveriti pneumatike i pritisak u njima. Bez rezervnog točka, ali i rezervne rashladne tečnosti ne polazi se ni na kraće putovanje – upozoravaju u AMSS-u.

Ako vam se spava, morate barem na kratko odmoriti, savetuju doktori
Ako vam se spava, morate barem na kratko odmoriti, savetuju doktori

Oni svim vozačima preporučuju da se na sajtu AMSS informišu o saobraćajnim propisima u zemlji kroz koju planiraju da putuju, kao i o neophodnim dokumentima. Upozoravaju i da se vozači moraju držati pravila za dugu vožnju.- Na svaka dva, tri sata vožnje treba napraviti pauzu.

Zbog visoke temperature tokom leta savetuje se unošenje dosta tečnosti i lakše hrane koja ne izaziva pospanost. Statistički, poslednji sat vožnje predstavlja poseban rizik. Onda kada ugledamo more i pomislimo “stigli smo”, baš tada nismo više dovoljno usredsređeni na sam saobraćaj. Posle duge vožnje koncentracija pada i umor sustiže vozača. Tada često dolazi do udesa. I prvi sunčevi zraci posle noćne vožnje znaju da budu opasni, jer gotovo da nema čoveka kome se ne prispava u samo svitanje – kažu u AMSS-u.

– Mi smo prirodno predodređeni da noću spavamo, a danju radimo. Zato mnogi greše kada, recimo, u tri sata ujutru krenu na put, pa ih u pet pred svitanje stigne kriza za volanom. Mnogi noću voze kako bi ušli u apartman tačno u minut kada počinje aranžman, a mnogo je bitnije da stignu živi i zdravi – objašnjava Okanović.

Jedini lek za umor je odmor

Damir Okanović kaže da je odmor jedini lek za umor: – Kafa ili energetski napici mogu pomoći 15 minuta do pola sata, samo da bi se stiglo do odmorišta na putu. Problem je i nervoza. Pojedini vozači se toliko iznerviraju zbog gužvi na naplatnim rampama ili granici da nakon toga žele da nadoknade vreme, voze prebrzo i izazivaju nesreće. Potrebno je psihički se pripremiti za sve moguće gužve na saobraćajnicama, ali informisati se gde su najveći zastoji – savetuje Okanović.

Srećan put. Što se tiče graničnih prelaza, izveštaj AMSS-e od sinoć, kaže da nema većih zadržavanja ni na graničnim prelazima, ni na naplatnim rampama. Ipak, očekuju se gužve za vikend, pa obavezno uđite na njihov sajt da proverite svoju putanju. Lepo se provedite!

izvor: Blic, AMSS

Prethodni tekstPorozan beton visoke propustljivosti HydromediaTM
Sledeći tekstPostavite sami veštačku travu u svom dvorištu