Kada nemaš brdo napravi veštačko

Grad Melburn u Australiji daleko je od definicije surovih životnih uslova. Međutim, za arhitekte Melburn je poznat po prilično jednolikom pejzažu – kuda god pogled seže prostire se ravnica, bez ikakvih naznaka brda ili makar omanjeg uzvišenja. Još jedna karakteristika ovog grada jesu uzana dvorišta, koja ne ostavljaju previše prostora za klasično poigravanje građevinskim oblicima, već primoravaju stručnjake da upotrebe svu svoju kreativnost kako bi od nezahvalnog prostora izvukli maksimum.

Nedostatak zidova čini da sve kućne pogodnosti budu u vidnom polju
Nedostatak zidova čini da sve kućne pogodnosti budu u vidnom polju

Tim stručnjaka iz arhitektonske firme Andrew Maynard Architects prevazišao je granice ljudske mašte kada je oko jedne melburnške kuće izgradio – veštačko brdo. Cilj ovog neobičnog dodatka eksterijeru bio je da se kući obezbedi veća količina dnevne svetlosti u odnosu na minimum koji je do tada dobijala.

Veštačka mini planina podigla je dom na nove visine
Veštačka mini planina podigla je dom na nove visine

Veštačka mini planina podigla je dom na nove visine – kako u bukvalnom, tako i u arhitektonskom smislu. Originalna kuća dobila je dodatak u vidu smele crne strukture koja natkriljuje glavni ulaz, dok je sa svih strana podupire veštačko brdo. Donji nivo je u potpunosti sakriven iza padina prekrivenih sintetičkom travom. Zahvaljujući veštačkom uzdignuću, sa vrha “brda”se pruža predivan pogled na okolni predeo.

Unutrašnja dekoracija kuće jednako je interesantna poput njenog eksterijera
Unutrašnja dekoracija kuće jednako je interesantna poput njenog eksterijera

Unutrašnja dekoracija kuće jednako je interesantna poput njenog eksterijera i fokusira se na koncept otvorenog prostora. Nedostatak zidova čini da sve kućne pogodnosti budu u vidnom polju i na dohvat ruke. Centralna tačka enterijera jesu spiralne stepenice inspirisane industrijskim stilom.

Ipak, dragulj kuće na veštačkom brdu jeste bašta na krovu. Osim toga što predstavlja oazu za opuštanje, bašta je i ekološki funkcionalna. Gornja ploča služi kao pasivni solarni panel koji leti blokira vrelinu usijanog sunca, dok zimi upija toplotu i prirodno zagreva unutrašnje prostorije.

Izvor: www. mojenterijer.rs

 

 

Prethodni tekstZaštita podova u farmaceutskoj industriji
Sledeći tekst“Zorka Keramika” briljirala u Bolonji uspešno predstavivši novi brend TILEZZA