ANKETA: Radijatori i dalje „vode“ glavnu reč, a podno grejanje „raste“

Zagrevanje doma je jedna od glavnih stvari koje razmatrate ako gradite novi dom ili renovirate stari. Čak i postojeći sistemi grejanja često podležu pregledu, jer operativni troškovi grejanja kuće imaju tendenciju da fluktuiraju od jedne godine do druge. I nije neuobičajeno da potpuno revidirate svoju strategiju grejanja kako biste postigli efikasnost i smanjili ukupne godišnje troškove grejanja.

U tromesečnoj anketi na našem portalu www.podovi.org smo se bazirali na predstojeću grejnu sezonu. Pitali smo naše čitaoce koje grejanje imaju u svom domu, a među ponuđenim odgovorima bilo je centralno grejanje, toplovodno podno grejanje, podno grejanje na struju i drugo.

anketa
Rezultati ankete

Reklo bi se da je očekivano, najveći procenat vas (47%) u svom domu ima centralno grejanje kod kojeg se toplotna energija proizvodi u centralnoj jedinici sistema, a odatle sprovodi do grejnih tela – radijatora. Centralno grejanje u zavisnosti od vrste ogreva koji se koristi za proizvodnju toplote može biti na struju, gas, na tečna ili čvrsta goriva. Pod centralnim grejanjem podrazumeva se i etažno grejanje – grejanje priključeno na gradsku toplanu.

Iako radijatori i dalje „vode“ glavnu reč, podno grejanje poslednjih godina postaje sve popularnije. Toplovodno podno grejanje zauzelo je drugo mesto i za njega je glasalo 21% posetilaca našeg sajta koji su odgovorili na anketu. Iako ga mnogi smatraju luksuzom, ali i nezdravim, ono je danas sve češći oblik zagrevanja prostorija kod nas. Praksa je pokazala da je podno grejanje dovoljno za zagrevanje celog doma i da mu nisu potrebna dopunska grejna tela.

Anketa na portalu www.podovi.org

Prednost ima toplovodno podno grejanje u odnosu na podno grejanje na struju koje u svom domu prema rezultatima ankete ima vas 14%. U slučaju električnog podnog grejanja, kao i toplovodnog podnog grejanja, neophodno je uraditi pravilnu ugradnju. Ukoliko se ispod zagrevane površine nalazi prostorija za koju nije predviđeno grejanje, na pod se prvo postavlja izolacija, koja sprečava odliv toplotne energije.

Rezultate naše ankete poslali smo kao i obično stručnim licima iz sfere podnog grejanja, kao i arhitektama koji se sasvim sigurno prilikom projektovanja novih, ali i adaptacije postojećih prostora, susreću sa izborom grejanja, i oni su dali i ovaj put svoj sud, kako o samim rezultatima, tako i o adekvatnosti sistema za zagrevanje.

Rovex inženjering d.o.o. - mreža kablova za podno grejanje u dnevnoj sobi
Foto: Rovex inženjering d.o.o.

Romeo Vulas, vlasnik kompanije Rovex Inženjering d.o.o. koja se već 20 godina uspešno bavi sistemima za grejanje i hlađenje istakao je da je poslednjih godina podno grejanje široko prihvaćeno kao jedan od najefikasnijih načina grejanja, te da tržište podnog grejanja ima najbrži rast kakao za privatne, tako i za poslovne objekte.

Ogromna ulaganja u nova tehnička dostignuća proizvođača i programera, arhitekata i izvođača čine da udeo podnog grejanja na tržištu stalno raste. U Evropi se građevinsko tržište još uvek oporavlja od globalne finansijske krize pre deceniju. Očekuje se da će se postepeni oporavak evropskih građevinskih i građevinskih tržišta nastaviti tokom čitave godine i podržati procvat tržišta podnog grejanja. Analitičar Goldstein Research predviđa da će veličina tržišta podnog grejanja dostići 4,6 milijardi USD do 2024. godine sa 2,3 milijarde USD u 2016. godini, rastući na CAGR od 9,1% tokom predviđenih godina“, objasnio je gospodin Vulas.

podno grejanje
Foto: Rovex inženjering d.o.o.

Komfor grejanja koju pruža podno grejanje sa vrlo velikom grejnom površinom i niskom temperaturom grejanja, kako navodi Vulas, energetski i ekonomski je efikasniji od drugih standardnih tipova grejanja koji rade na principu cirkulacije vazduha. „Niska temperatura poda i minimalna razlika između temperature poda i temperature vazduha ne uzrokuju intenzivnu cirkulaciju vazduha i ne podižu prašinu, alergene i viruse što je izuzetno pogodno za osetljive kategorije stanovništava, malu decu, alergične i starije osobe. Srbija prati svetske i evropske trendove i sve veći broj objekata kao osnovno grejanje koristi podno grejanje“, objasnio je ovaj stručnjak iz kompanije Rovex Inženjering koja je već 20 godina prisutna sa podnim grejanjem na srpskom tržištu sa stalnim porastom prodaje.

ENERSET doo / električno podno grejanje Millicable click u kuhinji
foto: ENERSET doo / električno podno grejanje

Dragan Vučićević, iz kompanije Enerset doo čija je delatnost projektovanje, izrada i ugradnja energetski efikasnih i štedljivih grejnih sistema, najpre se u svom izlaganju osvrnuo na istraživanje koje su sproveli u okviru svoje kompanije: „Za naše interne potrebe i u cilju predstavljanja potencijala našeg tržišta za plasman grejnih kablova partnerima iz Nexans-a, između ostalog analizirali smo i navike stanovništva po pitanju grejanja. Upoređivanjem rezultata različitih anketa, istraživanja i zvaničnih statističkih podataka, ustanovili smo da su čvrsta goriva i dalje dominantan energent kada je grejanje u pitanju. Naime, skoro 60% stanovništva koristi čvrsta goriva za grejanje, dok se na struju greje manje od 20% populacije. Samo 27% populacije greje celu kuću ili stan (bez obzira na energent koji troše), u ovoj grupi je i 9% populacije koja je priključena na toplane, 8% koristi različite električne uređaje za zagrevanje pojedinačnih prostorija, dok 56% stanovništva koristi peći, šporete, kamine i sl., opet za zagrevanje pojedinačnih prostorija“.

Vučićević je istakao da su pored ovoga analizirali i trendove, i ono što je za njih kao kompaniju ohrabrujuće, jeste da se navike polako menjaju i da se udeo čvrstih goriva kao energenata smanjuje iz godine u godinu. „Primetan je i trend prelaska na komfornije vidove grejanja“, rekao je ovaj stručnjak.

ENERSET doo / podno grejanje
foto: ENERSET doo / podno grejanje

Uzevši u obzir pretpostavljeni profil čitaoca na portalu www.podovi.org (neko ko ima vremena, svesti i novca da razmatra vrstu poda, umesto kupi najjeftiniji laminat😊) rezultati ankete ne iznenađuju, ali ako posmatramo ukupnu populaciju, onda se rezultati ankete mogu okarakterisati kao optimistično predviđanje budućnosti. Povećanje kupovne moći kao i edukacija tržišta o postojanju komfornijih i ekonomičnijih načina za grejanje, svest o potrebi da se smanji nivo zagađenja životne sredine, kao i da se povede računa i o energetskoj efikasnosti (što zbog uštede, što iz ekoloških razloga) trebalo bi da opravdaju takva predviđanja“, zaključio je ovaj stručnjak.

Ploče za podno grejanje - Tim Izolirka d.o.o.
Ploče za podno grejanje – Tim Izolirka d.o.o.

O rezultatima ankete pričali smo i sa Aleksanderom Metlika iz kompanije Fragmat iz Slovenije, koji je rekao da su rezultati ankete manje-više očekivani. On je takođe dodao da će postotak toplovodnog podnog grejanja ubuduće sigurno rasti, jer je to u kombinaciji sa toplotnim pumpama sigurno najefikasniji način grejanja.

Synthesis Quatro tim arhitekata osvrnuo se na rezultate ankete spram situacija sa kojima se oni susreću na terenu.
U zavisnosti od potrebnog kapaciteta, energenata koji su na raspolaganju i od individualnih zahteva korisnika imamo različite vrste grejanja u domovima. Investitori objekata za višeporodično stanovanje se najčešće opredeljuju za centralno grejanje iz razloga što takav vid grejanja zadovoljava sve potrebe, a sama postavka je nešto jeftinija od ostalih vrsta grejanja. Sve je popularnija kombinacija sa toplovodnim podnim grejanjem, jer je ono praktičnije za prostorije sa manjim kvadraturama, čistije su prostorije i samo grejno telo ne zauzima prostor. Ušteda energije je veća na duži vremenski period ekploatacije i grejna tela su „skrivena“ te ne zauzimaju prostor i ne remete izgled enterijera“.

Po pretpostavci da je u grupu „drugo “ iz ankete opredeljenje grejanja na drva i druge drvene prerađevine (pelet), Synthesis Quatro tim je istakao da je ovo zahtevna metoda grejanja, obzirom na angažovanje oko lagerovanja, prilagođavanja drveta veličini peći, kao i cene kotlova koji koriste drvene i druge prerađevine.

Anketa na portalu www.podovi.org / Podno grejanje

Ovaj put, pored stručnjaka iz kompanija, svoju analizu dao je i Marko Miletić, čitatelj našeg portala, i obrazložio svoj odgovor na anketu.
Marko je konsultovao upravo naš portal i redakciju kada je birao sistem grejanja za svoj dom. Iako mu podno grejanje nije bilo rešenje za svoj dom zbog predrasuda da nije zdravo i da je skupo, nakon konsultacija sa nama, odlučio se za podno grejanje na struju.

Osnovni razlog zašto smo se odlučili za podno grejanje je baš u tome što se toplota dovodi na najpotrebnije mesto – u zoni nogu. Toplota se lagano prenosi sa poda i uz minimalnu cirkulaciju vazduha potiskuje hladniji vazduh koji se nalazi pri plafonu. Osim toga, ne treba zanemariti ni troškove grejanja, jer se kod podnog grejanja postiže isti osećaj toplote kada je prosečna sobna temperatura niža za 1-2°C nego kod radijatorskog ili konvektorskog grejanja, pa je stoga i ušteda na energiji oko 6 -12%“, objasnio nam je naš čitalac i dodao za kraj da je podizanje prašine u prostoriji sa sobnim grejanjem vrlo malo, što je pak kod radijatorskih tela neizbežno, a nema ni isušivanja vazduha.