Behaton – praktičnost i estetika u jednom

Sa dolaskom proleća sve više vremena se provodi napolju i sve više pažnje se obraća na eksterijer. Pritom, u prvi plan upada popločavanje površina. Veoma popularno rešenje kad je popločavanje u pitanju poslednjih godina je behaton, to jest behaton ploče ili behaton kocke.

Behaton je jedan od proizvoda betonske galanterije. Primena behatona je izuzetno široka: primenjuje se u privatnim ali i u javnim prostorima, zapravo svuda gde je potrebno postići čvrstu podlogu i određene estetske efekte. Behaton ploče se koriste za popločavanje dvorišta, pešačkih i saobraćajnih površina, trgova. Njihova primena je praktično neograničena, a estetska rešenja su ograničena jedino maštom i idejama projektanta to jest dizajnera.

Behaton ploče se proizvode od cementa, aditiva – plastifikatora koji znatno utiče na poboljšanje mehaničkih karakteristika behatona povećavajući mu kvalitet, čvrstoću i otpornost na atmosferske uticaje – sa eventualnim dodatkom boja za beton. Tehnologija proizvodnje behatona je različita (postoje presovane i livene behaton kocke), a ukoliko su obojene, mogu biti obojene kroz ceo sloj po dubini, ili samo gornji, vidljiv sloj može biti obojen.

Elementi se proizvode u različitim debljinama, u rasponu od 2,5 do 6cm. U ovom tekstu posmatraćemo upravo ove dve debljine elementa od behatona. Različita debljina znači i različitu nosivost i samim tim diktira različit način ugradnje ovih elemenata. Nosivost površine popločane behatonom može, u zavisnosti od kvaliteta samog elementa kao i od kvaliteta ugradnje, doseći čvrstoću na pritisak od čak oko 40 N/m2. Ugradnja behatona je veoma jednostavna i to je zapravo jedna od primamljivih osobina ovog proizvoda.

Ugradnja behatona

Elemente debljine 6 cm ugrađujemo na prethodno pripremljenu podlogu – tlo se mora adekvatno pripremiti te se pristupa mašinskom nabijanju zemlje. Na tako pripremljeno tlo nasipa se određena količina prvog tampon sloja (šljunak, tucanik) i on se nabija do potrebne visine i sa određenim nagibom koji obezbeđuje oticanje vode. Visina ovog sloja zavisi od namene površine; ukoliko je ona namenjena kolskom saobraćaju visina ovog sloja ne sme biti manja od 30 cm, ukoliko je predviđen pešački saobraćaj visina ne sme biti manja od 15 cm. Kada se završi sa obradom prvog tampon sloja, pristupa se izradi drugog tampon sloja: razastire se pesak preko površine, nabija do debljine od 6 do 4cm a potom izravnava. Kada se pesak izravna, može se pristupiti slaganju behatona na odgovarajuć način. Kada se behaton postavi potrebno je površinu utabati vibro pločom sa zaštitnom gumom koja sprečava oštećenje behatona.

Elementi debljine 2,5cm se postavljaju na prethodno izrađenu i nivelisanu betonsku podlogu. Preko betonske podloge izrađuje se sloj cementnog maltera debljine 3 do 5 cm, a preko ovog sloja postavljaju se elementi od behatona. I ova podloga, ukoliko je odgovarajuće izrađena, može izdržati pešački, kao i kolski, saobraćaj.

Estetika koju behaton pruža je još jedna veoma bitna karakteristika ovog materijala. Behaton dolazi u velikom broju oblika koji se međusobno povezuju u celinu na najrazličitije načine i tako stvaraju izuzetno atraktivne šare.

Danas na tržištu postoje elementi u obliku kvadrata, pravougaonika, trougla, trapeza, šestougla, osmougla, oblik talasa i sličnih organskih formi itd. Različite kombinacije ovih oblika daju veoma atraktivne i maštovite rezultate, tako da ne čudi zašto se behaton tako često sreće na našim ulicama i u dvorištima.

Behaton ima višestruke prednosti. Otporan je i trajan, podnosi velika opterećenja, čak i intenzivan saobraćaj, ali i veoma niske temperature. Behaton je gladak ali se ne kliže. Ploče ili kocke se prave u najrazličitijim oblicima i mogu proizvesti šare i obrasce kakve god zamislimo na određenoj površini. Takođe, elementi se proizvode i u različitim bojama. Jedna od najvažnijih karakteristika behatona je izuzetno laka ugradnja. Elementi se polažu na tampon sloj od peska i u slučaju da postoji potreba jednostavno se mogu ukloniti i zatim vratiti, ili postaviti na drugo mesto. Kada se uzmu u obzir sve ove karakteristike popularnost ovog proizvoda