Važna odluka prilikom dekoracije svakog doma

Tepisi su, sa potpunim pravom, jedan od najomiljenijih elemenata u svakom domu. Ovo i ne čudi s obzirom da se ništa ne može uporediti sa mekim i raskošnim osećajem koji imamo kada stanemo na – tepih. Osim njihove estetske vrednosti ali i udobnosti, tepisi imaju i praktičnu ulogu. Oni čine prostor toplijim ali i bezbednim, ublažavajući klizanje i umekšavajući eventualne povrede prilikom pada što je posebno važno kada imate decu.

Iako tepisi zahtevaju više održavanja od, recimo, podova koji imaju gole pločice ili su od vinila, oni imaju i niz prednosti u odnosu na ove materijale. Prosto, ne postoji zamena za tepih kada je u pitanju udobnost, toplina kao i zvukoizolacione osobine koje ovaj materijal nedvosmisleno poseduje.

Tepisi dolaze u različitim bojama i dezenima, različitog su dizajna i od različitih materijala. Sa ovako velikim izborom ponekad je veoma teško odabrati pravi tepih za sopstveni prostor. Neki materijali od kojih su napravljeni tepisi zahtevaju češće čišćenje što se možda neće uklopiti u nečiji veoma užurban raspored, drugi su izuzetno skupi a postoje i oni koji mogu predstavljati opasnost po zdravlje određenih pojedinaca. Pogrešan tepih se može vrlo brzo izlizati, izbledeti ili se po njemu mogu stvoriti fleke koje su potpuno nemoguće za čišćenje, a pošto je tepih prava mala investicija u svakom domu, kako bi se ovakvi scenariji izbegli potrebno je mudro i obavešteno odabrati pravu stvar za svoj prostor, u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

Tepih je prava mala investicija u svakom domu

Jedna od najvažnijih stavki kada je tepih u pitanju je njegova osnova i potka. Na ovim elementima nikako ne treba štedeti jer upravo od njihovog kvaliteta zavisi i dugotrajnost tepiha. Potka predstavlja sistem žica sa kojim je povezana osnova i najčešće se pravi od jute. Potka je svojevrsni temelj svakog tepiha. Osnova predstavlja sloj u koji se tkiva tkanina od kojeg je tepih napravljen a sama osnova je najčešće kombinacija poliestera i pamuka. Od čvrstine i izdržljivosti potke zavisi dugotrajnost tepiha dok od kvaliteta i gustine osnove zavise termoizolacione i zvukoizolacione osobine tepiha. Ukoliko se tepih nalazi u prostoru u kojem imamu veliku cirkulaciju korisnika i izloženost habanju, potrebno je da potka tepiha bude izuzetno jaka a osnova veoma gusta kako bi tepih što duže trajao, dok u prostorima gde se ne kreće veliki broj ljudi i gde nema mnogo prolazaka dnevno, kao što je spavaća soba, možemo i da uštedimo na ova dva elementa tepiha.

Budžet je takođe veoma važna stavka prilikom izbora tepiha. Ovde treba imati na umu da preskup tepih ne mora nužno da znači kvalitet i dobar izbor. Takođe, pokušajem da se mnogo uštedi na tepihu može se postići potpuno suprotan efekat jer tepih koji je veoma jeftin dugoročno gledano može ispasti veoma skup iz razloga što će veoma brzo biti potrebno da se zameni ili će biti potrebno mnogo vremena i novca dati na njegovo održavanje. Kako bi se pronašla idealna ravnoteža između svega što određeni tepih može da ponudi i njegove cene neophodno je dobro se informisati o svim njegovim osobinama.

Može se odabrati materijal koji je otporan na fleke

Tepih se može kupiti na mnogo mesta, u različitim salonima ili direktno od proizvođača. Jedna od stavki koja govori o kvalitetu tepiha je svakao garancija koja se daje na kupljeni element. Takođe, ukoliko se umesto tepiha kupuje itison koji će prekrivati celu površinu sobe, od zida do zida, osim kvaliteta tepiha jednako je važan i kvalitet ugradnje i ovo treba imati u vidu. Ukoliko se ugradnja itisona ne obavi stručno biće vidljivi šavovi a nekad čak i grbe i izbočine u podu i zbog ovoga je neobično važno da radnja upošljava sopstvene radnike kada je ugrađivanje itisona u pitanju – ovako ste sigurni da radnici imaju iskustvo i svakako se možete požaliti firmi koja vam je tepih prodala ukoliko se jave problemi nakon i kao posledica loše i nestručno izvedene ugradnje.

Ukoliko su u domu pristurni kućni ljubimci ili deca biće veoma važno imati tepih koji se lako čisti i održava. U skladu sa ovim može se odabrati materijal koji je otporan na fleke. Takođe, na razočarenje svih onih koji vole da uživaju u luksuzu, ekskluzivni tepisi su sve samo ne laki za održavanje kada imate konstantne izvore zaprljanja u blizini, tako da je, u slučaju da se očekuju stalna zaprljanja i češće čišćenje, mudrije odlučiti se za ekonomičniju varijantu tepiha. Uvek je potrebno pitati prodavca tepiha kakve su posebne mere i načini čišćenja neophodni za određen tepih. Ukoliko je za tepih koji vam je zapao za oko potrebno mnogo vremena i sredstava za redovno održavanje, razmislite dva puta da li ste u mogućnosti i spremni da ovo uložite u određen tepih.

Tip materijala kao i stil i dizajn tepiha takođe mogu da budu značajne stavke kada je njegovo održavanje u pitanju. Svetao, jednobojan tepih bez ikakve šare i dezena po pravilu će zahtevati češće i temeljnije održavanje jer će se zbog svoje boje više prljati. S druge strane, tepih koji ima određen dezen i teksturu će veoma dobro „skrivati“ manje fleke i zaprljanja ali i tragove usisivača ili stopala.

Kako odabrati prave nijanse, boje i dezene

Jedna od najzahtevnijih stavki kada su tepisi u pitanju je često odabir prave nijanse, boje i dezena koji će se uklopiti u prostor. Prilikom odabira veoma je važno razmotriti različite stilove, boje i dezene tepiha. Ovo je element koji nećete brzo niti lako promeniti bez veće investicije tako da je veoma važno da se slaže sa ostatkom prostora u domu ali i da svim ukućanima bude prijatan za oko. Slaganje boja može se postići upotrebom harmonije ili kontrasta. U prvom slučaju tepih koji izaberete biće u harmoniji sa drugim bojama koje imate u prostoru, ili će biti neutralan. U drugom slučaju, tepih će odudarati od kolor-šeme u prostoru i na ovaj način postati zvezda i fokalna tačka sobe u kojoj je. Drugi način uklapanja tepiha je za one smelije kojima ovaj pristup prija.

Prilikom izbora tepiha može se odabrati tepih koji prekriva celu površinu prostorije, od zida do zida – takozvani itison – ili obični tepisi koji prekrivaju samo određene površine u sobi, uglavnom one po kojima se više gazi i gde je potrebna dodatna toplotna izolacija kao što je na primer prostor ispod trpezarijskog stola ili ispred garniture u dnevnim sobama. Ključna stvar prilikom izbora tepiha je jasno odlučiti koje su to stavke važne za budući tepih ali i biti informisan o osobinama materijala ali i samog tepiha koji se ugrađuje. Dobro promišljena odluka koja je potkrepljena pravim informacijama će nedvosmisleno dovesti do dobre odluke.

Piše: Irma Talović d.i.a.