Rovex Inženjering d.o.o. – PODNO GREJANJE luksuz ili potreba

Rovex Inženjering, sve na jednom mestu.
Jedan poziv rešava sve +381 11 311 5208.

DA LI JE PODNO GREJANJE LUKSUZ ILI JE POTREBA SAVREMENOG ČOVEKA JOŠ UVEK JE ČESTA DILEMA U NAŠIM KRAJEVIMA.

Pre više od 2000 godina stari Rimljani su svoje prostorije, a naročito kupatila grejali podnim grejanjem. Hypocaust od latinske reći hypocaustum je sistem centralnog grejanja toplim vazduhom kod kojeg je topao vazduh iz ložišta cirkulisao ispod kamenog poda koji je bio podignut na stubove od cigle. Rimljani su ovaj sistem najčešće koristili u kupatilima i drugim delovima bogatijih kuća. Naravno, ovaj sistem je zahtevao izuzetno mnogo rada i goriva. Taj luksuz su u doba starih Rimljana mogli priuštiti samo bogati. I u našim krajevima postoje ostaci i iskopine koji dokazuju da se podno grejanje koristilo još pre 2000 godina. Najpoznatija nalazišta su u Sremskoj Mitrovici “Sirmium” i “Viminacijum” kod Kostolca.

Rimska nalazišta podnog grejanja u Srbiji
Foto: Rovex inženjering d.o.o.

Razvojem tehnologije, a posebno sistema električnog podnog grejanja grejnim kablovima, cena instalacije podnog grejanja postaje dostupna velikom broju korisnika. Električno podno grejanje postavlja se jednostavno u bilo koji prostor bez obzira da li ostale prostore grejete podnim grejanjem ili na neki drugi način.

U odnosu na druge tipove grejanja podno grejanje ima dve glavne prednosti.

Prva je da Vam je pod topao, što je i očekivano. Zbog prirode ljudskog organizma i perifernih sudova nogu, koji su najudaljeniji od srca, osećaj hladnog i toplog dolazi od nogu. Zbog ovog efekta, podno grejanje pruža intenzivan osećaj toplote već i kod temperature poda od 21°C.

Ako uporedimo sa standardnim radijatorskim grejanjem onda nam je za postizanje ugodne temperature na nogama od 20°C potrebno podesiti temperaturu na termostatu na 24 ili 25°C s time da će temperatura na podu iznositi 19-20 stepeni, a na plafonu 28-29°C. Podno grejanje podešeno na 21°C obezbeđuje zadatu temperaturu u podu koja se sa celokupne površine prenosi vazduhom u prostor grejući zidove i nameštaj.

Velika grejna površina i niska temperatura obezbeđuje sporu razmenu temperature, tako da ne dolazi do podizanja prašine sa poda bez obzira koja vrsta poda je u pitanju.

Rovex inženjering d.o.o. - mreža kablova za podno grejanje
Foto: Rovex inženjering d.o.o.

Druga velika prednost sistema podnog grejanja je što ne zauzima prostor. Koliko puta ste hteli nešto staviti ispod prozora, a niste mogli jer se baš tu nalazi radijator. Kod podnog grejanja sav prostor Vam je na raspolaganju.

Dosta često se može čuti da podno grejanje nije zdravo i da širi krvne sudove. Temperatura koju stvara podno grejanje, maksimalno 28°C, je znatno manja od temperature vode koja kruži kroz sistem centralnog grejanja. Temperatra vode u radijatoru je oko 65°C tako da je uticaj podnog grejanja na organizam, čija je standardna temperatura 37°C, znatno manji.

Koju vrstu podnog grejanja odabrati?

Odaberite podno grejanje u skladu sa namenom Vašeg prostora. Za prostore koji zahtevaju stablinu temperaturu i u kojima se dugo boravi najbolje je da izaberete sistem grejanja koji akumulira toplotu i ne reaguje brzo na promene u prostoru. Za ovu namenu Rovex inženjering nudi kompletan sistem grejanja grejnim kablovima.

Grejni kablovi se postavljaju u fazi izgradnje objekta direktno u košuljicu na sloj izolacionog materijala. Na košuljicu možete postaviti bilo koji završni sloj koji je termo provodan. Preporučena instalirana snaga po m² prostora je u zavisnosti od namene prostora i izolacije od 70 do 100W. Preporučujemo kablove tipa VCD koji se na napajanje priključuju samo na jednom kraju, a snage su 10 ili 17W/m dužnom.

Za prostore koji zahtevaju brzo grejanje i koje želimo da koristimo i u periodima kada ne vladaju zimski uslovi Rovex Inženjering ima u ponudi grejne mreža od 1m² do 12m² i snage od 100W i 160W/m² koji se polažu direktno u lepak ispod pločica. Grejne mreže mogu se koristiti u svim prostorima, a preporučujemo ih za kupatila, kuhinje i sve one prostore gde želite da u svakom trenutku, bez obzira na godišnje doba, imate ugodan osećaj toplote.

Rovex inženjering d.o.o. - mreža kablova za podno grejanje u kupatilu
Foto: Rovex inženjering d.o.o.

Optimalno podešenom temperaturom postižete ugodan osećaj prilikom boravka u prostoru, a ujedno i štedite električnu energiju. Elektronski termostati pružaju mogućnost da prilagodite vaše grejanje ritmu života ili ritmu cene električne energije.

Rovex inženjering d.o.o. podno grejanje
Foto: Rovex inženjering d.o.o.

Sistem podnog grejanja napravljen je od najkvalitetnijih materijala, koji imaju životni vek duži od 30 godina. Bez pokretnih delova koji se mogu habati i uz pomoć tehnologije kvalitetnih elektronskih termostata, sistem ne zahteva nikakvo održavanje tokom eksploatacije.

Ukoliko gradite nove objekte ili rekonstruišete postojeće predlažemo Vam da se posavetujete sa stručnjacima firme Rovex Inženjering, koja već 18 godina prodaje i ugrađuje električne sisteme podnog grejanje. Naši stručnjaci će Vam pomoći da odaberete optimalno rešenje za Vaš stan, kuću ili poslovni prostor. Ukoliko je potrebno snimićemo Vaš prostor i dati odgovarajuće preporuke. Tim iskusnih montera stoji Vam na raspolaganju da izvrši ugradnju i da garanciju za izvedene radove 20 godina.

Rovex logo

ROVEX INŽENŽENJERING d.o.o.
A: Bulevar Crvene Armije 11b lokal 7,  Novi Beograd, Bellville
T: +381 11 785 68 33 • +381 11 311 52 08
W: www.rovex.rs • E: prodaja@rovex.co.rs