Zlatna pravila održavanja tepiha

Zbog stalnog kontakta sa nečistoćom neophodno je redovno održavati tepihe, a sa odgovarajućim predviđenim postupcima čišćenja brže i lakše se postižu željeni efekti. Tepisi se održavaju u zavisnosti od materijala i načina izrade. Održavanje se uglavnom zasniva na istim osnovama, što podrazumeva usisavanje, suvo pranje i naravno uklanjanje fleka na vreme.

Tepih je najbolji način da dodate toplinu
Tepih je najbolji način da dodate toplinu

Čupavi ili shaggy tepisi se održavaju isto kao i obični tepisi u zavisnosti od materijala. Razlika je u usisavanju, gde nije preporučljivo da se koriste papučice usisivača koje imaju roto četke, da ne bi došlo do čupanja vlakna samog tepiha. Sve ostalo je u zavisnosti od samog materijala od kojeg je tepih napravljen. Postoji loša predstava o održavanju čupavih tepiha zbog samog njihovog izgleda, koji ne uliva poverenje što se tiče održavanja. Zabluda je u tome što se ti tepisi izuzetno dobro održavaju, ne zahtevaju preterano održavanje kao tepisi sa ravnim florom. Kod čupavih tepiha teže je uočiti fleku, ne podležu pri gaženju, a posle svakog usisavanja izgledaju kao da su upravo kupljeni.

Beli vuneni tepih
Beli vuneni tepih

Kod vunenih tepiha linjanje ili otiranje vlakna je normalna pojava. Samo otiranje zavisi od kvaliteta vune i načina izrade tepiha. Vuneni tepisi se normalno usisavaju i koriste od prvog dana, samo treba paziti na fleke, ako su organskog porekla može doći do farbanja tepiha. Normalno je da se linja (otire) 10% od težine vunenog tepiha. U zavisnosti od kvaliteta vune, zavisi i to koliko se tepih otire ili linja. Vuneni tepisi su tepisi od prirodnog materijala i njihova prednost je u tome što pružaju veći komfor u samom korišćenju i izgledu. Uglavnom se prave kvalitetniji tepisi od prirodnog materijala, trajniji su i dobra su investicija, zato što pružaju toplinu, dobru toplotnu izolaciju, ne gore ( u slučaju da žar od cigarete padne na tepih, neće doći do progorevanja tepiha, već do gašenja pikavca, samim tim i sprečavanja širenja vatre). Vuneni tepisi se stalno otiru, površinski sloj se skida hodanjem, jedna vrsta pilinga, tako da je površina uvek čista. Postoji izraz da se vuna “sama čisti”, to je u stvari to otiranje površinskog sloja, gde fleke koje nisu doboko prodrle, prosto nestaju.

Kolekcije tepiha intereantne kupcima
Na izlažite tepih velikoj toploti i svetlosti

Prednost korišćenja sintetičkog tepiha je uglavnom zbog manjeg stvaranja bakterija i bacila, jer to nije prirodni materijal, pa samim tim i nije njihovo prirodno stanište. Kod sintetičkih tepiha, ne može doći do pojave moljaca. Uglavnom se prave dečiji tepisi u tom kvalitetu, zbog navedenih svojstava. U zavisnosti od kvaliteta sintetike: pp,pa,akril…zavisi i kvalitet sintetičkih tepiha. Sintetički tepisi takođe ne mogu da se ofarbaju organskim flekama (od hrane), podobniji su za agresivnije čišćenje i održavanje.

Najjednostavnija preventivna mera je zadržavanje većeg dela nečistoće izvan objekta ili prostorije. Nečistoća se temeljno uklanjaja redovnim usisavanjem. Četkastom papučicom na usisivaču istovremeno se vrši četkanje i dubinsko usisavanje.Na ovaj način se uklanja suva nečistoća. Tepih bi trebalo usisavati najmanje dva puta nedjeljno.Usisavanje vršiti laganim pokretima u pravcu tkanja tepiha.

Redovno usisavanje tepisona
Rutinskim održavanjem tepisona podrazumeva se usisavanje
  • Tepih držati na odstojanju od grejnih tela (zapaljivih izvora) i sličnih aparata.
  • Tepih ne bi trebalo izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti. Sunčevi zraci mogu ostaviti traga na površini tepiha.
  • Tepih ne sme biti izložen temperaturama višim od 70 stepeni celzijusa.
  • Izbegavati postavljanje predmeta oštrih i uskih ivica direktno na tepih.
  • Ukoliko se tepih nalazi ispod teških predmeta, prilikom izvlačenja obratiti pažnju da se poleđina tepiha ne raspara.
  • Prilikom transporta, tepih zaštititi od mogućeg nanošenja štete kvašenjem ili oštrim predmetima.

U trenutku nastanka fleka na površini tepiha potrebno je odmah pristupiti čišćenju zaprljanog mesta. Nezaboravite da sve vrste preparata za skidanje fleka u određenoj meri oštećuju i sam tepih. Hemijske preparate za uklanjanje fleka, ukoliko je moguće, najpre ispitati na delu tepiha koji nije na vidnom mestu. Da bi se tepih ravnomarno trošio treba ga povremeno okretati. Kako se na tepihu ne bi ocrtavali obrisi nogu i nameštaja, na njih stavite gumene obloge. Tepihe nikada nemojte slagati, već ih rolajte kako se ne bi lomili. Resice na rubovima tepiha ne smete češljati već samo četkati, a najboolje je da ih uredite rukom.

Izvor: www.tepihservisgoran.co.rs