Slaganje podova – Kako da budete kreativni i drugačiji?

U savršenom svetu jedna vrsta poda bi glatko tekla kroz ceo prostor bez prekida i bez spojeva. Ali često to nije slučaj, pa morate da kombinujete više od jedne podne obloge, zbog toga što ne funkcionišu sve dobro u svim prostorijama. Hrastov pod možda ide odlično u dnevnom boravku ali ćete morati preći na keramiku u kupatilu radi vlage.

Sa obzirom da je izbor širok, i da će vam trebati više od jedne podne obloge, rezultat ovakvog kombinovanja i njihovih veza može biti loš. Pošto je pod jedna od najskupljih investicija koju ćete uraditi i koja se ne menja lako, pobrinite se da se sve podne obloge perfektno uklope u enterijer pre nego što ih kupite i postavite. Odlučite se za paletu boja koju će vaš enterijer imati i držite se pravila ,,trojke’’, što znači ne više od tri različite podne obloge u celokupnom prostoru. Takođe dobro obratite pažnju na veze između ovih materijala i njihovih boja.

Kada kombinujete različite podne obloge u istoj prostoriji, od velike važnosti su od kog su materijala i koje su debljine, pošto nivo poda mora svuda da bude isti.

Kada se odlučujete za materijal podnih obloga, birajte kombinacije koje idu zajedno kao sto su; drvo i kamen, drvo i keramika, keramika i staklo. Mešanje dva različita tipa istog materijala takođe lepo izgleda pod uslovom da su boje i tekstura dobro izabrane.

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju je veza između podnih obloga. Ako kombinujete dva tipa iste podne obloge (keramiku sa keramikom), verovatno vam neće biti potrebna nikakva posebna veza. Ako uklapate drvene podove, treba da zadržite isti smer u kome se pod postavlja. Promena pravca u kome se postavljaju drvene letvice može biti vizuelno uznemirujuća za oko. Menjanje veličine i dimenzija pločica u istoj prostoriji može izgledati interesantno i dati podu razigranu notu. Dodavanje bordura i medaljona je još jedan način spajanja dve vrste poda istog materijala koji može lepo funkcionisati kako za drvene tako i za kamene podove.

Takođe određene veze između podova u različitim prostorijama lako može rešiti i prag. Međutim kada vezujete dva različita tipa podnih obloga u istoj prostoriji ili tamo gde prag ne postoji, sa obzirom da ne postoje dva iste debljine i karakteristika, biće vam potrebna određena lajsna koja služi kao tranzit. Postoje brojni tipovi lajsni, u zavisnosti od onoga što vam je potrebno. Možete i ovde uklapati različite tipove lajsni sa različitim tipovima poda ili naručiti lajsnu koja ce izgledati identrična vašem podu. Osim drvenih i aluminijumskih postoje keramičke, gumene i plastične lajsne, sve u zavisnosti od vaših potreba. Postoje različiti profili ovih lajsni, kao što je T profil, gde vertikalni deo ulazi između dve podne obloge a horizontalni deo prelazi preko njih i izjednačava ih. Zatim lajsna koja će izjednačiti visinu između dva mateijala različite debljine, na primer između tepiha i pločica.

Već smo rekli da ne postoje dve različite podne obloge iste debljine, što znači da će jedan uvek biti viši od drugog. Iako ne zahtevaju svi materijali da se postave na višu podlogu, ovo je zgodno jer će pomoći da se dva materijala izjednače po visini i tako tranzit svede na minimum vidljivosti. Čest slucaj je kombinacija drvenog poda i keramike, gde su drvene letvice uglavnom dosta deblje od klasičnih keramičkih pločica i gde ovo podizanje podloge poda pomaže da se dva materijala izjednače.

Kada se kombinuju dva poda, ili u istoj prostoriji ili kroz ceo prostor, ne smemo zanematiri boju, iako ona u ovom slucaju izgleda najmanje važna.

Boja poda je podjednako bitna koliko i boja zida, i kada je birate mislite i na namestaj koji će tu trebati da se uklopi. Ako uklapate dve slične boje drvenog poda, T lajsna je odlicno rešenje kako da se vizuelno razdvoje ovi podovi, kako bi se znalo gde počinje jedna a završava se druga porstorija. Ovo naravno znači da slične boje istog poda nećemo koristiti za istu prostoriju. Uglavnom razmisljajte o komplementarnim bojama više nego o sličnim jer će bolje izgledati u istoj prostoriji i manje zbunjivati oko.

Boja poda mora dobro da se uklapa ne samo sa drugim tipom podne obloge već i sa nameštajem i zidovima. Nemojte da vas ovo zbuni i uplaši jer morate misliti na toliko detaljla. Uzmite jedan detalj iz čitavog prostora i polako gradite dekor oko njega.

Ali ako spajate dve različite podne obloge u istoj prostoriji, dozvolite da se to i istakne i da bude fokusna tačka enterijera. Pustite mašti na volju u ovom slučaju i kreirajte nešto jedinstveno što će zadiviti svakog u prostoriji, jer na kraju zbog čega smo se toliko trudili oko uklapanja.

Autor teksta: Tijana Vučak, dizajner enterijera