Hoblovanje i lakiranje parketa u vašem domu: Kako osvežiti i očuvati lepotu podova

Vaš dom je mesto gde stvarate sećanja, provodite vreme s porodicom i prijateljima, te gde se osećate najugodnije. No, tokom godina, podovi, posebno parket, mogu izgubiti sjaj zbog svakodnevnog habanja. Srećom, postoji nekoliko načina da obnovite i oživite svoje podove, a hoblovanje i lakiranje parketa je jedna od najučinkovitijih i dugotrajnih metoda za postizanje prekrasnih i izdržljivih podova.

Zašto je hoblovanje i lakiranje parketa važno?

Parketi su izizetno popularni zbog svoje prirodne lepote i trajnosti. Međutim, dugotrajna izloženost prometnom opterećenju, ogrebotinama, padovima i svakodnevnoj upotrebi, s vremenom može dovesti do istrošenosti površine parketa. Hoblovanje i lakiranje su postupci koji uklanjaju površinske nedostatke, oštećenja i trošenje, omogućujući vašem parketu da ponovno zablista u punom sjaju.

UZIN UTZ, hoblovanje parketa, Pallman
Foto: UZIN UTZ, hoblovanje parketa, Pallman

Koraci u procesu hoblovanja i lakiranja parketa

Priprema – Pre nego što započnete s procesom hoblovanja i lakiranja parketa, potrebno je pravilno pripremiti prostoriju. To uključuje uklanjanje nameštaja i tepiha te proveru je li parket čvrsto pričvršćen na podlogu. Ukoliko postoje izbočine, praznine ili labave daske, trebaju se rešiti pre nastavka postupka.

Hoblovanje – Hoblovanje je ključni korak u obnovi parketa. Ovaj postupak uključuje uklanjanje spoljašnjeg sloja parketa, obično debljine nekoliko milimetara, kako bi se otkrila sveža i neoštećena drvena površina ispod. To se obično radi s električnim hoblerom, koji pažljivo uklanja gornji sloj parketa. Stručnjaci će koristiti različite brusne papire kako bi postigli glatku i ravnomernu površinu.

Brušenje – Nakon hoblovanja, parket se dodatno bruši finijim brusnim papirom kako bi se postigla potpuno glatka i jednolična površina. Brušenje uklanja eventualne tragove i neravnine koje su ostale nakon hoblovanja.

Čišćenje – Nakon brušenja, potrebno je pažljivo očistiti pod kako bi se uklonila prašina i ostaci. Čist parket je ključan za uspešno nanošenje laka.

Lakiranje – Posljednji korak u procesu je nanošenje laka na parket. Lak služi kao zaštita parketa od svakodnevnog trošenja, pružajući mu dugotrajnost i sjaj. Možete odabrati između mat, sjajnog ili polusjajnog laka, zavisno o željenom izgledu.

Usisavanje parketa
Foto: UZIN UTZ, priprema podloge pre hoblovanja

Prednosti hoblovanja i lakiranja parketa

  • Obnova lepote parketa: Hoblovanje i lakiranje vraćaju vašem parketu prirodni sjaj i lepotu, čineći ga ponovno privlačnim i atraktivnim u vašem domu.
  • Povećanje trajnosti: Postupak hoblovanja uklanja oštećenja i trošenje, čineći parket izdržljivijim i otpornijim na habanje.
  • Jednostavno održavanje: Lakirani parket je lakši za održavanje, jer se mrlje i prljavština mogu brže i jednostavnije očistiti s površine.
  • Smanjenje alergena: Glatka površina lakiranog parketa smanjuje zadržavanje prašine i alergena, što je posebno korisno za osobe s alergijama.
  • Vrednost nekretnine: Obnovljeni parket može značajno povećati vrednost vaše nekretnine.
Udobna spavaća soba u jednom od apartmana / Herringbone parket STOCKHOLM
Udobna spavaća soba u jednom od apartmana / Herringbone parket STOCKHOLM / foto: Bjelin

Zaključak

Hoblovanje i lakiranje parketa su izvrsni načini da osvežite svoj dom i produžite životni vek vašeg poda. Redovnom negom i održavanjem, vaš obnovljeni parket će zasigurno ostati središnja tačka vašeg doma i pružiti vam ugodan ambijent za mnoge godine koje dolaze. Razgovarajte s profesionalcima kako biste dobili najbolje savete i osigurali kvalitetnu uslugu hoblovanja i lakiranja vašeg parketa. Vaši podovi će vam zahvaliti na uloženom trudu, a vi ćete uživati u svežini i lepoti vašeg obnovljenog poda.