Moderne parket ideje koje pružaju isplativu opciju dizajna enterijera

Zeleni podovi su zdravi i eko prijateljski podovi koji su prirodno lepi, dekorativni i izrađeni od recikliranih materijala koji poboljšavaju funkcionalnost i čine enterijer lepšim i modernijim.Ideje zelenih podova vezane su za korišćenje prirodnih, obnovljivih, recikliranih i energetski štedljivih materijala namenjenih modernim domovima.

Top lista

Top listu zelenih podova čine: puta, linoleum, bambus, tepisi od prirodnih vlakana, podovi od tvrdog i mekog  drveta, reciklirani drveni podovi ili podne pločice od drveta, podne pločice od prirodnog kamena i pločice od recikliranog metala.

Velike i mozaik metalne podne pločice su najskuplji materijal za zelene podove. Pločice od recikliranog metala proizvedene su od otpadnog komada čelika, aluminijuma, bakra ili mesinga. Ovi metali nisu biorazgradivi, ali upotrebom metalnih pločica za zidnu ili podnu dekoraciju, stvara se eko prijateljski stil doma.

Prirodne kamene pločice variraju u stilu, veličini, boji i obliku. Ove moderne podne pločice su napravljene od prirodnog materijala koji je stvoren prirodnim putem, geološko – tektonskim procesom. Prirodne kamene pločice ne ugrožavaju okolinu i mogu se reciklirati za razne podne dizajnerske dekoracije. Ove podne pločice su prilično teške, pa treba uzeti u obzir njihov uvoz i transport.

Reciklirane drvene pločice mogu se reciklirati i iz drugih podnih obloga ili starih građevinskih elemenata. Korišćenjem ovih pločica za vaš moderan pod, sprečava se seča živog drveća i ne ugrožava se životna sredina. Ideje podova od drveta su lepe, prirodne, održljive i zdrave. Drveni podovi su topli i vrlo dekorativni. Drvo je obnovljiv, biorazgradiv i lako recikliran materijal.

Podni tepisi izrađeni od prirodnih vlakana: vune, morske trave ili jute, najbolji su izbor za zelene podne ideje koje čine kuću ekološki toplom.

Materijali eko prijateljskih podova daju minimalni doprinos životnoj sredini, koristeći savremene tehnološke resurse radi uštede. Zeleni podovi bez potrebe za održavanjem obećavaju dug životni ciklus.