5 najboljih opcija podova za vaš dom

Nekoliko karakteristika u kući kombinuje formu i funkciju kao pod. To je takođe ključni element dizajna, koji je vizuelno upečatljiv kao boje boje i nameštaj. Zatim, tu je i veličina investicije, posebno ako prepravljate podove u celom domu. To nije daleko iza cene novog automobila ili svih novih kuhinjskih uređaja, ali većina ljudi nije naoružana ni približno toliko informacija. Kroz ovaj članak proci cemo sa vama o prednostima, nedostacima i osnovnim informacijama i pomoći vam da odaberete najbolji pod za vaš dom.

Podna obloga od tvrdog drveta

Postoje dve glavne vrste podnih obloga od tvrdog drveta: podovi od punog drveta, koji se kao što naziv implicira, sastoje se od jednog čvrstog komada drveta, i podovi od projektovanog drveta, u kojima je tanak furnir od pravog drveta vezan za slojeve strukturalne šperploče. Obe vrste dolaze u do pedeset vrsta, a neke od najpopularnijih opcija su hrast, jasen, javor i orah.

Podna obloga od tvrdog drveta
Podna obloga od tvrdog drveta / foto: Getty
  • Prednosti: Pošto se materijal može više puta brusiti i dopuniti (naročito verzije od punog drveta), dobro održavan pod od tvrdog drveta može trajati decenijama, pa čak i vekovima.
  • Protiv: Drveni podovi su obično najskuplji. Takođe je podložan udubljenjima i ogrebotinama, a posebno čvrsti podovi će se širiti i skupljati sa promenama nivoa vlažnosti, što će dovesti do pukotina, ivera i škripavih dasaka.

Laminat

Laminat je još jedan projektovani proizvod, iako umesto furnira od drveta na vrhu, koristi fotografiju drveta (ili kamena ili bilo kog drugog materijala) i dodaje zaštitni plastični premaz. Podloga za laminat obično se sastoji od guste ploče od vlakana.

Postavljanje laminata
Postavljanje laminata / foto: Leo Malsan / EYEEM
  • Prednosti: Plastični završni premaz je izuzetno otporan na ogrebotine i udubljenja, što laminat čini jednom od najizdržljivijih opcija za podove. Takođe je među najjeftinijim i često dolazi kao „lebdeći“ podni sistem prilagođen „uradi sam“, sa daskama koje se spajaju, umesto da moraju da budu zakucane ili zalepljene.
  • Protiv: Ima tendenciju da ima plastični osećaj i zvuk pod nogama, a ponavljanje šablona može odati njegovu lažnost. Laminat se nikada ne može prelakirati, tako da to nije zauvek.Upotreba formaldehida i drugih hemikalija u procesu proizvodnje čini ga manje zdravim i manje održivim izborom.

Vinil podovi

Poznat i kao elastični pod, vinil je najbrže rastuća kategorija podnih obloga. Kreće se od jeftinih pločica koje su pogodne za ljuštenje i lepljenje do takozvanih luksuznih vinil pločica (ili LVT, skraćeno) koje se sastoje od više slojeva, uključujući sloj dizajna sa odštampanom slikom visoke definicije, izdržljiv gornji sloj i nekoliko slojeva jastuka.

Vinil pod
Vinil pod / foto: ARTINUN PREKMOUNG / 500PX
  • Prednosti: Sav vinil je otporan na mrlje, ogrebotine i udubljenja, plus vodootporan, što ga čini bezbednim za podrume i kupatila. Montaža je jednostavna, posebno za lepljive pločice i plutajuće daske. LVT je debela, čvrsta pločica koja ima izgled i osećaj pravog drveta.
  • Protiv: Iako su se obrasci i opcije boja poboljšale, čak je i LVT još uvek daleko od pravog drveta ili kamena, tako da nikada neće proći kod purista. Ne može se doraditi, što znači da kada počne da se haba, jedini izbor je potpuna zamena. LVT je takođe iznenađujuće skup, često parirajući ceni pravog drveta.

Kameni pod

Kao i drvo, kamen je još jedan bezvremenski podni materijal koji gotovo uvek dodaje vrednost domu. Za podove se koriste tri vrste kamena. Sedimentno kamenje poput travertina i krečnjaka formirano je od slojeva rastvorenih minerala i morskog organizma. Magmatski kamen poput granita je rezultat ekstremne toplote i vulkanskog dejstva. Metamorfni kamen poput mermera i škriljevca menjao se iz jednog stanja u drugo pod ekstremnom toplotom i pritiskom.

Kameni pod za vaš dom
Kameni pod za vaš dom / foto: ONURDONGEL
  • Prednosti: Pošto nema dva ista kamena, kameni pod ima mnogo karaktera i jedinstvenosti. Kamen je takođe izdržljiv materijal koji može da izdrži veliki saobraćaj i bledi pod intenzivnom sunčevom svetlošću. Takođe drži prašinu i alergene na odstojanju.
  • Protiv: Platićete premiju za većinu kamenih podova i zahteva profesionalnu instalaciju. Kameni podovi nisu mekani pod nogama i ispušteno posuđe će se gotovo sigurno slomiti kada se padne na njega. Mnoge vrste kamenih podova zahtevaju zaptivanje da bi se oduprle mrljama.

Podne pločice

Postoje dve glavne vrste podnih pločica: keramika i porcelan. Keramika se obično pravi od mešavine vode i peska, što je čini mekšom, ali i pristupačnijom. Porcelan je napravljen od finije, gušće gline i pečen na višoj temperaturi, tako da je prirodno tvrđi i manje porozan.

Pločice za vaš dom
Pločice za vaš dom / foto: OSCAR WONG
  • Prednosti: Podovi od pločica imaju klasičan izgled i biće dostupni u bezbroj boja i konfiguracija dizajna, od mozaika do pločica velikog formata sa minimalnim linijama za fugiranje. Sve pločice su vodootporne i ne zahtevaju malo održavanja. Porcelanske pločice su izuzetno izdržljive i otporne na ogrebotine i udubljenja.
  • Protiv: Teška instalacija je najveći nedostatak. Pločice se obično postavljaju u malter preko glatke, stabilne podloge; osim ako niste veoma iskusan diler, projekat je najbolje prepustiti profesionalcu. Porcelanske pločice su takođe skupe, otprilike kao podovi od punog drveta.

Naši stručnjaci uvek obraćaju pažnju na tržište kako bi identifikovali materijale za podne obloge koje ćete najverovatnije pronaći u kućnim centrima, nezavisnim izložbenim prostorima i na mreži. Takođe redovno prisustvujemo sajmovima i industrijskim događajima, kao i Međunarodni sajam građevinarstva, kako bismo bili u toku sa svim najnovijim trendovima i inovacijama.

Prethodni tekstVita Gessi osvaja nagradu if Design 2023
Sledeći tekstKako pravilno održavati i čistiti različite vrste podova