Konferencijski stolovi – sve što niste znali, a niste imali koga da pitate

Opremanje poslovnog prostora je jedan veoma izazovan posao, koji zahteva poznavanje stanja na tržištu, ali i sopstvenih potreba. Šta je ono što vama treba i kako želite da opremite vaš poslovni prostor su pitanja na koje morate dati odgovor i definisati cilj. Verovatno ste definisali i svoj poslovni cilj. Pa da biste isti ostvarili morate da znate i korake kako da do istog dođete. Jedan od njih je svakako opremanje poslovnog prostora. Ukoliko su vaša tema konferencijski stolovi i kako ih izabrati, budite sigurni da ste na pravom mestu.

Konferencijski stolovi namena

Prva asocijacija za konferencijske stolove su sastanci, tako da je sasvim opravdano nazvati ih i stolovi za sastanke. Svrha i suština stolova za konferencijske sale jeste da obezbede mesto oko koga će se okupiti poslovni ljudi, profesionalci u svom poslu i voditi neke važne poslovne razgovore i debate. Sa druge strane konferencijski stolovi su važan deo kancelarijskog nameštaja koji estetski i funkcionalno doprinosi uređenju poslovnog prostora i stvaranju onog prvog utiska i pozitivnog poslovnog imidža.

Iako vas možda, pojam konferencijski sto vuče na duge stolove u velikim službenim prostorijama oko koje se okuplja veliki broj ljudi, zapravo i ne mora da bude tako. Po svom izgledu, obliku, dimenzijama, konferencijski stolovi vas mogu podsetiti na redovne stolove u kancelariji, što on delom i jeste. Međutim, šta je ono što konferencijske stolove razlikuje u odnosu na druge kancelarijske stolove. To što su namenjeni za više ljudi, što su otvoreni, bez ikakvih i najsitnijih pregrada, što su transparentni za razgovor, polemiku, što upućuju učesnike jedne na druge. Po pravilu na konferencijskim stolovima nema ništa postavljeno od kancelarijskog inventara, uređaja, pa čak i papira, koje učesnici u razgovoru, nakon sastanka nose sa sobom.

Poslovni prostor kompanije Knjaz Miloš, projekat: MAIN Architects
Poslovni prostor kompanije Knjaz Miloš, projekat: MAIN Architects / foto: Miloš Simić

Jednostavno rečeno, konferencijski stolovi su stolovi za sastanke koji se koriste povremeno, prema ranije, tačno utvrđenom vremenu.

Konferencijski stolovi dimenzije na tržištu

Kada su u pitanju konferencijski stolovi danas na tržištu možete pronaći najrazličitije modele, oblike, dimenzije stolova, koji treba da budu u skladu sa svojom namenom, vrstom posla, površinom i estetikom poslovnog prostora. Pa tako današnji konferencijski stolovi mogu biti kvadratnog, pravougaonog, kružnog, polukružnog ili ovalnog oblika. U odnosu na oblik, dimenzije stolova mogu biti od 80×80 cm, 90×90 cm za kvadratne, preko kružnih prečnika 80,90 i 100 cm, do najčešćih pravougaonih čije dimenzije su raznolike i bukvalno prema vašim potrebama, od 130×80 cm, 150×80 cm, 180×80 cm, preko 150×90 cm, 160×90 cm, 180×90 cm, do 200×100 cm, 200×120 cm, 220×100 cm, 220×120 cm, do ekstra velikih pravougaonih stolova dimenzija 400×124 cm.

Poslovni prostor kompanije Bloomberg Adria Beograd
Poslovni prostor kompanije Bloomberg Adria Beograd, projekat: MAIN Architects / foto: Miloš Simić

Veoma važna informacija jeste da vi u zavisnosti od vaših potreba možete postaviti jedan konferencijski sto koji će se oblikom, dimenzijama i kapacitetom odlično uklopiti u vaš poslovni prostor. Sa druge strane, opet, prema vašem iskustvu i vrsti poslovanja možete postaviti više manjih stolova za sastanke , tzv. modularnih konferencijskih stolova i postavljati ih ili sklanjati prema potrebi. Jednostavno rečeno, imate izbor, a vi ćete izabrati onaj koji vama najviše odgovara.

Materijal konferencijskih stolova je veoma važan

Kao i kod svakog drugog nameštaja u izradi konferencijskih stolova učestvuju različiti materijali. Činjenica je da je drvo materijal koji dominira u poslovnom prostoru i estetski i funkcionalno, međutim, kako je isti i prilično skup, danas se često prave stolovi od drugih materijala. U većini slučajeva u pitanju su metalne konstrukcije na koje se postavljaju ploče od univera, oplemenjene iverice sa ivičnim kant trakama.

Prednost modernih konferencijskih stolova je što se javljaju u različitim bojama i na taj način doprinose lakom i jednostavnom uklapanju u enterijer poslovnog prostora.

Sala za sastanke
Poslovni prostor kompanije Bloomberg Adria Beograd, projekat: MAIN Architects / foto: Marko Simić

Sklopivi kancelarijski stolovi

Pored modularne varijante stolova za sastanke, koji se lako postavljaju i sklanjanju, posebnu ulogu imaju tzv. sklopivi kancelarijski stolovi. Oni su veoma praktični za one prostore koji imaju jednu veću prostoriju različitih namena. Odnosno, po potrebi ona može biti konferencijska sala, ali i edukativna radionica, učionica, sala za seminare i sl. Suština ovih sklopivih stolova je da se brzo mogu montirati, ali i brzo sklopiti i ukloniti iz prostora. Sa druge strane ne zahtevaju puno prostora za odlaganje. Naprotiv, mogu se skloniti u neke ostave ili privremeno u druge kancelarije. Ništa lakše i praktičnije, nije li tako?

Kancelarijski stolovi cena izbora

Kada osmotrite prostor, dinamiku posla, potrebu za konferencijskim stolom, kapacitet istog, ostaje vam još samo da izaberete isti. Kako je cena veoma često odlučujući faktor, kada su konferencijski stolovi u pitanju, nemate brige. Baš kao što postoje različiti modeli, postoje i različite cene koje ih prate.

Ikea konferencijski stolovi imaju cene koje se kreću u širokom rasponu i to od: 11.999, preko 17.999 do 31.999 dinara. Jasno vam je da cene prate kvalitet i da to trebate imati u vidu pre polaska u kupovinu konferencijskog stola.

Kada su u pitanju konferencijski stolovi prodaja je dostupna putem online shopova ili direktnim kontaktom proizvođača i distributera koji će prema specifikaciji vaših potreba, jer, složićete se, kada pričamo o stolovima za konferencije, potrebe su raznovrsne, napraviti konkretnu ponudu. Kontaktirajte ozbiljne i profesionalne prodavce kancelarijskog nameštaja koji će vam veoma odgovorno i profesionalno pružiti najbolju moguću uslugu u smislu saveta, ponude i konkretnog kancelarijskog stola.