REČ STRUČNJAKA: Kako odabrati keramičke pločice?

U februarskom izdanju časopisa “Podovi“, stručnjak i direktor Goran Hostonski, odgovara kako odabrati odgovarajuće keramičke pločice, kako izabrati lepak za pločice u moru ponuda i na još mnoga druga pitanja.

DG Diseño je prodajni salon koji je otvoren početkom 2015. godine, sa idejom da klijentima ponudi koncept uređenja enterijera i eksterijera s drugačijim pristupom prodaje.

Keramika je danas postala više od podnih i zidnih obloga. Na dizajnu i kvalitetu se radi konstantno.U ovom salonu keramike akcenat je stavljen na različitost, u skladu sa tim je i vršen odabir proizvođača keramike i opreme za opremanje enterijera koje možete pronaći kod njih. U dogovoru sa arhitektama nastoje da svaki projekat enterijera bude izveden originalno i drugačije. Klijentima nude vrhunske podne i zidne keramičke obloge, sanitarije, slavine, hidromasažne kade i ostalu opremu za opremanje enterijera italijanskih, španskih i nemačkih proizvođača.

Keramičke pločice kao neiscrpna inspiracija umetnosti

Svet keramike je postao nalik svetu mode, postoje trendovi koji se smenjuju a prestižni dizajneri se oprobavaju u dizajniranju najrazličitijih formi, oblika i izgleda keramičkih pločica.

DG Diseno keramičke crno-bele pločice
DG Diseno / Keramičke pločice za kupatilo

Kako po oznakama mogu prepoznati i razlikovati podne od zidnih pločica i koja je razlika između njih?

Pored oznaka klase, kalibar tablice (kalibra), tona i naziva pločice, na originalnom pakovanju (kutiji) većina proizvođača štampa simbol na kojoj je oznaka „ruke“ za zidne pločice ili „stopala“ koja je oznaka za podnu keramiku.

Ukoliko nema naznačene oznake treba na pakovanju potražiti dodatne informacije u vidu teksta npr. „floor tiles“ ili „wall tiles“ ako je u pitanju inostrani proizvođač. Ako je u pitanju domaći proizvođač na kutiji će tekstom biti naznačeno da li je pločica zidna ili podna.

Podne pločice su namenjene lepljenju na pod, njihova osnovna odlika je povećana otpornost na habanje i čvrstoća pa se zbog tih osobina one mogu lepiti i na zid. Zidne poločice, koje su deklarisane od proizvođača kao takve, lepe se isključivo na zid.

Jedna od bitnih karakteristika keramičkih pločica je svakako protivkliznost. Oznaka za protivkliznost keramičkih pločica se izražava faktorom protivkliznosti R, pa tako imamo R9, R10, R11, R12 i R13.

Pored oznake „R“ i broja može da stoji i slovna oznaka „A“, „B“ i „C“ i one označavaju:
• Klasa protivkliznosti na bosu nogu SLOVNE OZNAKE „A“, „B“ i „C“
• Srednja vrednost ugla nagiba UGAO NAGIBA IZRAŽEN U STEPENIMA

Preporučena primena:
• A≥ 12° Kupatila, mokri čvorovi
• B≥ 18° Saune, bazeni
• C≥ 24° Prostori specifične namene (stepenice pod vodom, ivice bazena i sl.

Jako su mi se dopale zidne pločice u jednom salonu pa sam ih htela staviti na pod. Da li je tako nešto izvodljivo i ako nije, zašto?

Zidne pločice su po svojim karakteristikama isključivo namenjene postavci na zid, nikako na pod. Površina zidne keramičke pločice je osetljivija na fizičko-mehanička oštećenja i telo pločice je „mekše“ u odnosu na keramiku namenjenu polaganju na pod. Brzo bi došlo do oštećenja glazure i pucanja tela pločice.

DG Diseno - Keramičke pločice imitacija drveta
DG Diseno / Keramičke pločice imitacija drveta

Koje vrste ili dimenzije keramičkih pločica mi preporučujete za dnevnu sobu veličine 40 m2?

U zavisnosti kakva je ideja za uređenje ostatka enterijera vaše dnevne sobe trebali bi prilagoditi i dizajn keramičkih pločica odnosno podne obloge. Imitacije drveta (keramički parketi) su i dalje veoma popularna rešenja, a najčešće dimenzije za koje se arhitekti i klijenti odlučuju je 20×120 cm (opcije su 15×90 cm, 15×120 cm, 20×180 cm). Takođe i imitacije betona i kamena su i dalje prisutni u uređenju domova, tu su popularne dimenzije 60×60 cm ali sve više ima zahteva i za formate 120×120 cm. Naravno da veći formati zahtevaju i veće prostore, dobru pripremu podloge, odgovrajuće lepkove i samo polaganje nameće veštijeg majstora (keramičara).

Kako da prepoznam razliku između granitnih i keramičkih pločica u salonu keramike?

Svaki proizvođač ima obavezu da na pakovanju naznači koji tip keramike je u pitanju. Vama kao kupcu vrlo je teško da uočite razliku kada gledate ambijente u salonu keramike jer je ta keramika zalepljena i ne vidite telo (osnovu) pločice. Topla preporuka je da zamolite prodavca da vam objasni da li je keramika glazirana ili polirana (otpornija na fizičko-mehanička oštećenja), da li je granitna ili je u pitanju bela ili crvena pasta. U zavisnosti od vašeg zahteva za koji vam prostor treba pločica verujem da će se prodavac angažovati i na profesionalan način preporučiti najbolju opciju za vas.

Sve više primećujem da popularnost pločica velikih dimenzija raste, da li mi preporučujete da takve pločice planiram za ugradnju u svoj stan od 120 m2? Koja je osnovna namena pločica velikih dimenzija i da li je ista cena ugradnje malih i velikih formata?

Pločice velikih formata su interesantne arhitektama/klijentima jer lepo izgledaju u velikim prostorima, manje je fugni pa tako pored estetskih imaju i funkcionalnu namenu. Manje fugni, manje mesta za skupljanje nečistoća i bakterija. Cena postavke je viša u odnosu na manje formate npr. 60×60 cm ili 60×120 cm.

Da bi se položila jedna pločica formata 120×120 cm potrebno je dva majstora, nemoguće je da je položi jedan majstor pre svega zbog svoje dimenzije i težine (pločica + lepak).

Sada, što se tiče odabira pločica za vaš životni prostor, pre svega treba da se vodite onim što vam se sviđa. Ako više volite moderne enterijere onda je preporuka da idete sa većim dimenzijama pločica. Ukoliko vam budžet dozvoljava i možete da odvojite nešto više novca za postavku ali i keramiku.

Treba da renoviram terasni prostor u dvorištu kuće pa me zanima koje karakteristike pločice za tu namenu treba da imaju?

Pločice treba da su otporne na mraz, da su protivklizne (ako je prostor otkriven bilo bi dobro da su protivkliznosti R11) i format pločica ne bi trebao da bude veći od 60×60 cm (45×90 cm). Preporuka je da se za spolja uzme granitna keramika jer je ona otporna na uticaje svih vremenskih prilika, od ekstremno visokih do veoma niskih temperatura.

DG Diseno / Keramičke pločice imitacija drveta

Da li postoji neka razlika između italijanskih i španskih pločica i recimo turske ili kineske keramike?

Postoje mnoge razlike pre svega u dizajnu. Italijani su ti koji diktiraju dizajn, formate, obradu površine itd. Najbolje proizvedene linije za proizvodnju keramičkih pločica dolaze iz Italije i njih ceo svet kupuje, samim time kupuje i tehnologiju. Primetno je da i „ostatak sveta“, turski, kineski proizvođači sve više ulažu u proizvodne pogone i da su sve prisutniji i na našem tržištu. Pored njih sve je više keramike iz Indije, naravno ona je slabijeg kvaliteta i ne može se porediti sa italijanskim i španskim pločicama.

Potrebna mi je keramika za kuhinju u restoranu, kakve pločice treba da izaberem da bi zadovoljile zahteve koji su traženi za objekte ovakve namene?

Podne površine u javnim kuhinjama moraju biti izrađene od nepropusnih, neapsorbujućih i netoksičnih materijala koji se mogu lako čistiti, prati i dezinfikovati. Na njima se moraju nalaziti slivnici za odvod otpadnih voda, a održavanje podova mora biti svakodnevno. Podna površina mora biti otporna na deterdžente, dezinfikatore i druge potencijalno agresivne materije, ravna, glatka, bez oštećenja i ne sme biti klizava.

Keramika kao materijal nije podloga pogodna za razvoj mikroorganizama. Ali ako se pod obloži nekvalitetnim pločicama koje lako pucaju… svaka ta pukotina postaje riznica bakterija tako da savetujem da se dobro informišete pre odluke o kupovini.

Podna površina mora biti monolitna sa zaobljenim spojevima sa zidom. Na tržištu posluje italijanska firma CIPA GRES, čiji su proizvodi u ponudi našeg salona, i koja ima posebne keramičke elemente za ćoškove (kanale) i uglove kako bi se izbeglo postojanje površina pogodnih za razvoj štetnih mikroorganizama. Svaki deo podne obloge, na ovaj način može da se obloži sa keramikom i u tom slučaju nema površina gde se prljavština može zadržavati.

Sve je više restorana koje radimo u kojima se ostavlja prozor kako bi se videla kuhinja pa tako i kuhinja postaje deo enterijera. U ovakvim slučajevima vodimo računa da isporučimo isključivo granitnu keramiku koja je u većim formatima. Pri oblaganju zidova, koji nisu u opasnosti od prskanja pri pripremanju hrane ili obrade namirnica, mogućnosti su malo veće i tada arhitekte mogu da predlože neka od dizajnerskih rešenja.

Tražim majstora za postavljanje keramike, cene usluge su veoma različite, možete li da mi kažete da li postoji neka standardna cena ugradnje i od čega sve zavisi?

Teško je „napamet“ dati cenu, prvo majstor treba da izađe i utvrdi u kakvom su stanju podloge (zidovi, podovi) na koje treba da se ugradi keramika. Od toga zavisi da li će morati dodatno da se radi priprema podloge koja se dodatno naplaćuje. Na cenu postavke utiče nekoliko faktora, a najbitniji su svakako format keramike i stanje podloge na koju treba da se lepi keramika.

Recimo da se trenutno u Novom Sadu cena postavke keramike po m2 kreće u rasponu između 10 i 20 eur, a za formate 120×120 cm i veće taj iznos je od 35 eur po m2 pa naviše. U cenu ugradnje nije uračunat materijal (keramika, lepak, podloga, prajmer, fug masa, silikon).

DG Diseno keramičke pločice za kihinju i trpezariju
DG Diseno / Keramičke pločice

Da li postoji keramička obloga koju mogu da koristim kao površinu za radnu ploču i pločice u kuhinji kako bih imala ujednačen dezen? Da li imate neki savet i oko ugradnje?

Postoje pločice u dimenzijama 120×120 cm, 120×280 cm ili 160×320 cm koje se koriste za pravljenje kuhinjskih radnih ploča, frontova kuhinja i ostrva u kuhinji. Njihova debljina se kreće od 7 mm pa do 12 mm. Za kuhinjske ploče više se koriste ploče debljine 12 mm. Postoje specijalizovane radionice za sečenje na meru i obradu pločica velikih formata. Ovaj materijal spada u luksuzne radne ploče, i samim tim njihova cena kao i cena obrade i postavke je veća.

Kuća je u završnoj fazi izgradnje i došlo je na red biranje keramike, u dilemi sam oko izbora dimenzija i dezena, šta je to što je dizajnerski trend u 2022?

I dalje su veoma popularni veliki formati i imitacije kamena (mermera). Od prošle godine uživamo u bojama pa je sve više proizvođača koji pored belih, crnih i sivih imitacija kamena ubacuju zelene, plave, crvene imitacije mermera. Imitacije drveta se još uvek traže i taj trend će se sigurno zadržati jer drvo daje toplinu svakom enterijeru, a velika prednost keramičkih parketa je njihovo održavanje.

U kombinaciji sa podnim grejanjem su dobitna kombinacija za svaki prostor, kako stambeni tako i poslovni.

Nadam se da ćemo uskoro dobiti informacije šta se to sprema za sajam u Bolonji 2022. godine koji je u septembru omiljeno mesto kako arhitekata i dizajnera tako i nas distributera i kupaca.

Kako izabrati lepak za pločice u moru ponuda?

Da bi pravilno odabrali lepak za postavku pločica, najbolje bi bilo da se posavetujete sa prodavcem u salonu u kome uzimate keramiku. Postoji mnogo vrsta lepkova koji se razlikuju po svojim karakteristikama. Kod nas se na tržištu mogu nabaviti lepkovi domaćih i inostranih proizvođača, a ja bih prednost dao Mapei-u.

Da li je bolje da se odlučim za mermer ili keramičke
pločice koje imitiraju takve dezene, u smislu dugotrajnosti, održavanja, cene i sl?

Pravi mermer je skuplji materijal u odnosu na keramičke pločice koje imitiraju neki od popularnih dezena kamena. Prednost granitnih pločica je u tome što gotovo ne upijaju vodu (u veoma malom procentu po ISO 10545-3 upojnost je ≤0.5%), održavaju se lakše, lakša je postavka i imaju dug vek trajanja. Postoje proizvođači koji posebnom obradom i završnim slojem stvaraju antibakterijsku površinu pa su takve pločice pogodne za javne prostore (bazeni, bolnice, restorani, tržni centri).

Prirodni mermer ima duži vek trajanja u odnosu na klasičnu keramiku, odaje utisak luksuza i lepotu prirodnog kamena. U zavisnosti od mogućnosti i budžeta na klijentu je da se odluči koji materijal će ugraditi u svoj životni prostor.

DG-Diseno-keramičke-pločice-za-kupatilo
Keramičke pločice za kupatilo, DG Diseno

Koje su najbolje pločice za kupatilo i koji je najbolji način održavanja keramičkih pločica u kupatilu?

Naša preporuka su svakako granitne pločice. Njihova prednost je što se mogu postaviti na zid i pod. Na taj način dobijate celinu jer imate isti materijal na zidu i podu koji možete preseći sa nekim dekorom u vidu mozaika ili i dalje popularnih pločica patchwork u dimenziji 20×20 cm. Naravno, morate voditi računa da za pod izaberete keramiku čija je površina u natur (mat) obradi, protivkliznosti maksimum R10 radi lakšeg održavanja.

Najbolji način održavanja pločica u kupatilu je svakako redovno održavanje. Šalu na stranu, svi dobro znamo koliko našeg slobodnog vremena može oduzeti spremanje kupatila, doma. Zbog toga predlog je da se u prostoru za tuširanje, sve popularnijem u našim kupatilima, gde je ceo prostor obložen pločicama a za sakupljanje vode zadužena je tuš kanalica, nakon tuširanja obriše i pokupi višak vode. Na mestima gde je prisutno zadržavanje vode može doći do nakupljanja kamenca i buđi (fuga i silikon kod ivica menja boju zbog vode koja se zadržava).

Najbolja sredstva za održavanje pločica i staklenih površina (tuš paravana) su sredstva na bazi sirćeta koja se mogu naći u prodavnicama. Sirće koje imamo u kuhinji može takođe poslužiti za čišćenje pločica od kamenca, potrebno ga je razblažiti sa malo vode.

Kako se keramika iz salona DG Diseno uklopila sa ostatkom nameštaja u jednom od salona u Novom Sadu, možete pogledati na ovom linku.

DG Diseno logo

Office & Showroom
Slovačka 26, Srbija, 21000 Novi Sad
Kontakt Telefon: +381 (0) 21 301 49 65
info@dgdiseno.rs
www.dgdiseno.rs