Saveti za održavanje laminata od EMSAL-a

Sada ste na svega par koraka od pronalaženja pravih uputa za održavanje vaših podnih površina.

ODRŽAVANJE LAMINATA

EMSAL održavanje laminata
EMSAL nega i održavanje laminata

Laminatne obloge sastoje se od gornjeg sloja (dekorativni papir natopljen u melaminsku smolu), nosećeg sloja (ploče medijapana visoke/srednje gustine ili ploče od iverice) i kontra sloja papira (papir za balans ili kontra laminat). Svi gore pomenuti materijali se ili presuju odjednom tokom proizvodnje (CPL laminat) ili se gornji sloj prvo presuje odvojeno, a onda se presuje ponovo sa nosećim i kontra slojem (HPL laminat).

Laminatne obloge su veoma otporne na habanje i u velikoj meri su otporne na ogrebotine, udarce i pritiske.

  • Obratite pažnju: rubovi spojeva laminatnih podova veoma su osetljivi na vlagu. Ukoliko dođe do prodiranja vode, donji noseći sloj može da nabubri. Takvo bubrenje se vidi na rubovima spojeva i obično uzrokuje trajnu štetu. Stoga, ove podne obloge je potrebno čistiti i čuvati od vlage (dobro isceđenom krpom) i nikad na mokro. Uvek čuvajte površine od barica i stajaće vode.
  • Osnovno čišćenje: za uklanjanje veoma uporne prljavštine, npr. nakon završetka radova na renovaciji, može se koristiti osnovno sredstvo za čišćenje veoma razređeno u vodi. Prebrišite vlagu.
  • Prvo nanošenje: na laminatne obloge ne treba nanositi emulzije za povećanje sjaja, bilo u čistom bilo u razređenom obliku, budući da ih je teško ukloniti osnovnim sredstvom za čišćenje.

Svakodnevno čišćenje i održavanje: prebrišite vlagu sa emsal Laminat-om (2 merice čepa) za optimalnu zaštitu Vašeg parketa. Za ovlaš čišćenje, prebrišite vlagu sa emsal Održavanje + Čišćenje (2 merice čepa).

Obratite pažnju na uputstvo proizvođača za čišćenje i održavanje podova.

Evo i nekoliko korisnih saveta sta činiti u pojedinim slučajevima:

1. Stalno se pojavljuju tragovi posle pranja podnog laminata. Kako mogu to da izbegnem?

Tragovi se često pojavljuju pri korišćenju neadekvatnih materijala za brisanje. Na primer krpe od mikrovlakana su često previše natopljene dok se koriste, što ostavlja tragove na osušenom podu. Ponekad pomaže ukoliko promenite vrstu krpe za brisanje, npr. koristite pamučnu. Takođe preporučujemo brisanje u smeru u kom je laminat slagan pri postavljanju. Tragovi mogu biti prouzrokovani prevelikom količinom sredstva za čišćenje.

Da biste izbegli neželjene tragove posle sušenja, pridržavajte se uputstva za doziranje proizvoda.

2. Može li se emsal Laminat koristiti nerazređen?

Ne, nije moguće. Veoma je važno da emsal sredstvo za čišćenje podova koristite rastvoreno u vodi. Pravilna upotreba vode sa dodatim emsal sredstvom ima impregnirajuće i zaštitne efekte na spojeve i ivice. Krpa za brisanje sme biti samo blago nakvašena.

3. Želim da moj laminat sija. Šta je potrebno da uradim?

Izbegavajte korišćenje premaza za sjaj na laminatnim podovima. Svaki naneseni premaz moraće posle nekog vremena da se odstrani temeljnim čišćenjem. Nažalost, takvo temeljno čišćenje oštećuje laminatne podove.

Za redovnu negu i čišćenje, preporučujemo upotrebu sredstva emsal Laminat.

4. Mogu li se sredstva koja u sebi sadrze vosak koristiti na laminatnim podovima?

Vosak nije koristan na laminatnim podovima, a može formirati tanak masni film na površini laminata. Najbolja metoda je koristiti po mogućstvu od samog početka emsal Laminat rastvoren u vodi i nanositi ga dobro oceđenom krpom.

Emsal
www.emsal.rs