Zašto na lepak za pločice posebno treba obratiti pažnju prilikom renoviranja?

Kada dođe vreme da se promene podne obloge ili pločice na zidu, važno je sagledati šta sve treba nabaviti od materijala i koliko bi nas ceo posao stajao. Jedan od elemenata o kojem takođe treba brinuti jeste i lepak za pločice budući da od njega zavisi ceo kvalitet popločanog prostora.

KERAMIKA UVEK AKTUELNA

I pored mnogobrojnih podnih obloga, izuzetno kvalitetnih, inovativnih i zanimljivih, među najpopularnijima uvek su keramičke pločice. Tradicionalni kvalitet, lakoća postavke i održavanja, te jednostavnost nadoknade pohabanih segmenata, kao i vrhunska estetika omogućuju da zadržava svoje mesto na vrhuncu izbora. Danas se one, osim uobičajeno u kupatilima i kuhinjama, ili pak hodnicima, tačnije prostorijama s velikom prometnošću i vlagom, sve češće postavljaju i u spavaće i dnevne sobe.

Ponovo aktuelni mali formati ili sasvim novi – vrlo velikih dimenzija, čine keramiku podesnim izborom za prostorije najrazličitijih stilova. Šarolikost boja, dizajna, više struktura, kao i sjajne performanse, utiču na to da je omiljen izbor za domove koji imaju podno grejanje ili za terase. Ipak, da bismo uživali u lepoti keramike i svim benefitima koje pruža enterijeru ili eksterijeru, važan je lepak za pločice zahvaljujući kojem je pričvršćena za pod ili zid.

KVALITET SVAKOG SEGMENTA RADA

Kada gradimo novi objekat ili kada se upustimo u renoviranje, bilo da smo sami svoj majstor, bilo da angažujemo profesionalce, najbitnije je da svi naši izbori budu kvalitetni. Iako se neretko vodimo finansijskim mogućnostima, jeftini i nepromišljeni izbori katkada će biti toliko pogubni da će nas ceo posao kasnije koštati mnogo više od prvobitne zamisli.

Između svih ostalih segmenata, i lepak za pločice je taj koji treba da bude naročito kvalitetan jer postojanost i trajnost pločica, kao i njihovo prianjanje na tle, direktno zavise od njega.

Majolika, iliti glazirana pločica belom glazurom sa naglašenim šarama
Majolika, iliti glazirana pločica belom glazurom sa naglašenim šarama

RAZLIČITE VRSTE

Lepak za keramiku razlikuje više vrsta, a odabir je uslovljen najpre podlogom, jer nije isto ukoliko se pločice postavljaju na ciglu, beton, već postojeće pločice, drvenu podlogu, cementnu košuljicu. To znači da drugačije osnove iziskuju i različit nivo jačine i fleksibilnosti ovog vezivnog sredstva. Sa druge strane, osim podloge, važne su i specifičnosti same prostorije, odnosno mogućni uticaj atmosferskih prilika, te tako keramika koja se postavlja na terasu treba da bude otpornija na različite vremenske uslove od one koja je u spavaćoj sobi.

Otuda zavisi i otpornost, kao i jačina koje treba da specifikuju lepak za pločice. Pored, dakle, različitih spoljašnjih okolnosti, odnosno fizičkih uslova, od namene prostorije do izloženosti različitim mehaničkim ili drugim delovanjima, za lepak za pločice važna su i svojstva same keramike. Naime, bitne su njene dimenzije, pre svega veličina pojedinačnog komada, kao i težina, oblik.

NAKON ODABIRA I PRAVILNA POSTAVKA

Prilikom kupovine lepka za keramiku valja se držati ovih okvirnih smernica, kao i poslušati savete i preporuke stručnjaka – ukoliko se u posao lepljenja upuštamo sami. Međutim, jednako je važna i adekvatna postavka, po koracima, koji podrazumevaju prvo ravnanje podloge, potom ravnomerno nanošenje lepka na pločicu i pod/zid pomoću nazubljene gleterice i utiskivanje cele pločice.

Lepak za pločice
Lepljenje keramičkih pločica

Kao i u svakom poslu, treba biti pažljiv, strpljiv i precizan, kako bi se u rezultatima bezbrižno dugo uživalo.

Prethodni tekstGaražni podni sistemi visokih performansi
Sledeći tekstPut drvenih podova od šume do enterijera