Održavanje i čišćenje keramičkih pločica

Prvo čišćenje keramičkih pločica trebalo bi bude odmah nakon postavljanja fug mase – površina fugne se izglača, a višak maltera se uklanja vlažnom krpom.

Keramičke pločice su popularne u mnogim domovima danas. Ugrađuju se zbog potrebe za zaštitom površina, estetskih razloga ili želje za lakšim održavanjem prostora. One se razlikuju po vrsti, veličinama, stilovima, bojama, cenama, ali i po lakoći njihovog čišćenja. Bilo da se upotrebljavaju za podove ili zidove, unutrašnje ili spoljašnje površine, keramičke pločice mogu se lako održavati ukoliko se slede neke osnovne procedure za njihovo očuvanje.

Nakon 24 časa potrebno je uraditi temeljnije čišćenje sa mešavinom rastvarača za čišćenje i tople vode, prilikom čega se treba pridržavati uputstva za korišćenje proizvođača čija se sredstva koriste.

Sve pločice mogu i trebaju biti rutinski čišćene pomoću mnogo vode. Brišući pločice svaki dan samo sa vodom, sušeći ih sa sunđerom ili krpom možete izbeći ukorenjenu i slojevitu prljavštinu, buđ i kamenac koji se nakupljaju po površinama. Neglazirane pločice zahtevaju malo više čišćenja, zbog svoje teksture i uslova kojima se izlažu.

Održavanje i čišćenje keramičkih pločica
Čišćenje keramičkih pločica

Ako primetite da su vam fuge počele da tamne napravite rastvor za čišćenje keramičkih pločica od 1/4 šoljice nekog blažeg deterdženta i 10 litara vode. Uzmite sunđer, uronite u rastvor i očistite područja koja su obuhvaćena prljavštinom. Jednom kad ih dobro očistite, isperite vodom.

Za jaku prljavštinu koju blagi deterdžent ne može da očisti, napravite rastvor hlornog izbeljivača i vode kako biste u potpunosti uklonili ukorenjenu prljavštinu i osigurajte se da je prostor u kojem to radite provetren, a ruke obavezno zaštitite gumenim rukavicama prilikom čišćenja.

Za čišćenje keramičkih pločica nikad ne upotrebljavajte gruba abrazivna sredstva (sona kiselina, varikina, itd.) jer ona mogu oštetiti površinu pločice. Osim ako je na ambalaži naznačeno da su namenjena održavanju površina keramičkih pločica.

Ukoliko se ne pridržavate preporuka i saveta za ugradnju i održavanje keramičkih pločica, snosite odgovornost ukoliko dođe do oštećenja zbog nepridržavanja.

Za više informacija o keramičkim pločicama i inspiraciju posetite: www.zorka-keramika.rs

www.zorka-keramika.rs
ZORKA-KERAMIKA d.o.o.
Bul. Mihaila Pupina 10v/1/114, 11000 Beograd
Fabrika keramičkih pločica u Šapcu – Hajduk Veljkova 1, 15000 Šabac, Republika Srbija
T. +381 15 361 000
E. keramika@zorka-keramika.rs
W. www.zorka-keramika.rs