Kako renovirati kupatilo?

Najveći izazov u renoviranju kupatila je kako uskladiti estetiku i funkcionalnost u jednoj od najverovatnije najmanjih prostorija u stanu ili kući, ali koja je pritom i najzahtevnija za uređenje i izvođenje. Promena izgleda kupatila je možda na prvi pogled jednostavna stvar, ali postoji nekoliko tehničkih i estetskih faktora koji ograničavaju planiranje i na koje treba obratiti pažnju.

U ovom tekstu ćemo vas uputiti u to kako i od čega prvo treba da krenete, na šta trebate da obratite pažnju prilikom samog procesa renoviranja i kako da svoje ideje sprovedete u delo. 

Pre početka radova biste trebali da osmislite nov izgled kupatila. Nacrtajte na papiru, ili na računaru ako ste u mogućnosti, u razmeri osnovu postojećeg kupatila sa rasporedom sanitarija i nameštaja. Razmislite šta vam trenutno smeta ili nedostaje pa prema tome pokušajte da osmislite nov izgled koji bi vam najviše odgovarao. U tome ćete se morati konsultovati sa izvođačima radova da biste utvrdili šta je od planiranog izvodljivo i kako to najjednostavnije i najbrže sprovesti u delo.Pri kompletnom renoviranju imate mogućnost da napravite potpuno nov raspored sanitarija, grejnih tela, utičnica i prekidača, osvetljenja, kupatilskog nameštaja, a po potrebi i da promeniti i dimenzije postojećeg kupatila, i tu mogućnost bi trebalo maksimalno da iskoristite. Vaš novi plan bi sve to trebalo da sadrži.

Sa vodoinstalaterom ćete definisati nov rasvopored sanitarija, odnosno vodovodnih i kanalizacionih instalacija. Kada zajednički utvrdite rešenje koje zadovoljava vaše potrebe a pritom ne postoje tehničke prepreke za njegovo sprovođenje, potražite sanitarije koje želite da ugradite. Pre početka vodoinstalaterskih radova bi bilo dobro da ste se već odlučili za vrstu sanitarija koje će se postavljati, kako bi se na osnovu toga napravio nov razvod vodovodnih i kanalizacionih instalacija. Vodoinstalateru bi u ovoj početnoj fazi nove sanitarije trebalo da budu dostupne na uvid, a ako je to problem, onda bar tehnička dokumentacija sanitarija radi lakšeg, bržeg i tačnijeg izvođenja samih radova. 

Pri samom izboru sanitarija postoji obilje mogućih rešenja.

Kade: Vaš je izbor je da li ćete se odlučiti za klasičnu ležeću ili hidromasažnu kadu. Dimenzije ležećih kada se kreću od 150x70cm do 200x80cm,  a zavisno od modela mogu biti ugradne, u  kom slučaju se obzidjuju, ili sa nogicama i oplatom koja se može skinuti po potrebi. Hidromasažne kade se proizvode u raznim varijantama,  od osnovnih sa vodenim mlaznicama do mini spa centra. Ukoliko se odlučite za hidromasažnu kadu, izvode za struju, vodu i kanalizaciju treba napraviti u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

Tuš kade i tuš kabine: Dimenzije tuš kada se kreću od 70×70 do 160×100 i mogu biti polukružne ili ugaone. One takođe mogu biti ugradne ili sa oplatom, a postoji i opcija da se tuš kada kupi kao celina sa kabinom. Visina tus kade može da varira od one koja je ugradjena u pod, preko one koja je u ravni sa pločicama, do one koja je izdignuta 15-20cm od poda. Takođe, postoji mogućnost, što se u poslednje vreme sve više koristi,  da se prostor za tuširanje obloži pločicama sa padom ka podnom slivniku (različite vrste i dimenzije trakastih kanalica) bez postavke tuš kade. U tom slučaju je posebno potrebno kvalitetno i stručno uraditi hidroizolaciju. Ako se odlučite za tuš kadu u mogućnosti ste da umesto slavine na zid postavite nadgradnu ili ugradnu hidromasažnu kolonu, odnosno stub sa mlaznicama kojih takođe ima različitih vrsta i oblika.  Tuš kabine se biraju u sklopu sa izabranom tuš kadom. Mogu biti plastične ili od kaljenog stakla, sa dekoracijom ili transparentne. Ove godine se ponovo u modu vraćaju zavese za tuš kade jer im se povećao izgled i kvalitet izrade.

WC šolje: Postoji nekoliko vrsta wc šolja koje možete izabrati:
– obična wc šolja sa nisko ili visokomontažnim vodokotlićem
– monoblok, gde se vodokotlić nalazi u sklopu wc šolje
– stojeća ili konzolna wc šolja za sisteme sa ugradnim vodokotlićem

U poslednje vreme ugradni vodokolići se koriste sve više i maltene su postali standard zbog kvaliteta izrade, izgleda i utroška prostora. Proizvođači daju višegodišnje garancije, svi ključni delovi su zamenljivi bez lupanja zida, a postoji i veliki izbor tastera za puštanje vode. Pri izboru wc šolje ćete morati da obratite pažnju da li vam je potreban model sa podnim ili zidnim izvodom. Obratite pažnju da sa obe strane wc šolje ostavite minimum 30cm slobodnog prostora. Ukoliko ćete postavljati i bide, on treba da bude iste vrste kao i wc šolja i da bude postavljen neposredno uz nju.

Umivaonici: Umivaonici se dele u nekoliko kategorija:
– osnovna varijanta je samodržeći, klasični umivaonik
– ispod njega se može nalaziti stalak ili polustalak koji zaklanja sifon
– ugradni umivaonik koji se postavlja u nameštaj ili betonsku ploču obloženu keramikom
– poluugradni umivaonik koji se delom ugrađuje u nameštaj
– nadgradni koji stoji na nameštaju ili ploči

U zavisnosti od tipa umivaonika (i kade) ćete izabrati i odgovarajuću slavinu i sifon. Postoje jednoručne i dvoručne baterije u  varijanti za montažu na samom umivaoniku, iz zida iznad umivaonika, i ugradne čiji se mešač nalazi u zidu.

Bojleri: Ukoliko u stanu nemate gradsku toplu vodu treba vam bojler čiju zapreminu ćete odrediti na osnovu potreba. Klasični bojleri sa kazanom koji se postavljaju na zid se izrađuju u vertikalnoj ali i horizontalnoj varijanti, što je korisno znati. Takođe je moguće postaviti protočni bojler, koji je u prednosti nad klasičnim zbog manjih dimenzija i neograničene količine tople vode ,ali je za njega potrebno obezbediti adekvatno električno napajanje. 

Grejanje: u sklopu izrade vodovodnih i kanalizacionih instalacija se radi i izrada grejnih instalacija. Najpraktičnije rešenje za kupatilo je zidni sušač koji ujedno sem što greje, može poslužiti za sušenje peškira. Postoji varijanta da se u kupatilo postavi podno grejanje što je zahtevnije za izvedbu ali je zato komfornije. Sem izvedbe podnog grejanja  sa grejnim cevima koje se postavljau ispod košuljice, postoji i opcija električnog podnog grejanja gde se grejna mreža postavlja na postojeću košuljicu i preko koje se postavljaju pločice. Potrošnja električne energije za ovu vrstu grejanja nije velika, tako da ne morate ništa po stanu da radite sa električnim instalacijama posebno. Jedina razlika između sušača i ove vrste grejanja je u ceni. Ako radite samo kupatilo,a ne ceo stan onda je možda bolje investirati u ovakvu vrstu grejanja. Lepši je osećaj da bosi stojite na toplim pločicama nego na hladnim, nema vode na podu, brže se suši i nema sušača tako da vam ostaje više čistih površina u samom kupatilu.

Kada ste rešili raspored sanitarija u kupatilu, potrebno je da sa električarom definišete tačan raspored elektroinstalacija. Veoma bitno je kako ćete rasporediti rasvetu, pogotovo iznad ogledala. Odredite mesto za centralno osvetljenje, po želji i za ambijentalno, za utičnice i druge strujne izvode.Ako nemate prirodnu ventilaciju kupatila, predvidite mesto za ventilator.

Kada izaberete keramiku koja će se postavljati, potrebno je da sa keramičarem utvrdite detalje oko postavke. To podrazumeva smer postavke, širinu i boju fugni, izbor ivičnih lajsni itd

Faze renoviranja:

Faza 1 * Pripremni radovi: U prvoj fazi se radi demontaža postojećih sanitarija i nameštaja, vodovodnih i kanalizacionih instalacija i skidanje starih ploćica. U ovoj fazi se takođe radi rušenje postojećih zidova ukoliko se menjaju dimenzije kupatila. Nakon odnošenja šuta i čišćenja, kupatilo je spremno za polaganje instalacija po utvrđenom rasporedu. 

Faza 2 * Instalaterski radovi: u ovoj fazi se izrađuju nove vodovodne, kanalizacione, elektro, grejne i ventilacione (ukolikoje potrebno) instalacije po utvrđenom rasporedu. Ukoliko su se rušili zidovi pre instalaterskih radova je potrebno formirati nove, bilo klasičnim zidanjem bilo sistemom suve gradnje. Nakon izrade novih instalacija, potrebno je zatvoriti sve instalacione kanale.

Faza 3 * Hidroizolacija kupatila: ukoliko je potrebno, nakon urađenih instalaterskih radova i ravnanja zidova treba uraditi hidroizolaciju kupatila. Sa današnjim sistemima hidroizolacija kupatila se može uraditi brzo i jednostavno.

Faza 4 * Keramičarski radovi:: Kod postavljanja keramike je jako bitna sama priprema tj podloga na kojoj će se raditi. Danas se keramičari susreću sa mnogobrojnim problemima. Najveći su kriva košuljica i loše malterisani zidovi. Dobar keramičar sa ovim problemima može da izađe na kraj , ali je utrošak materijala veći što je kasnije problem za njega da opravda kod investitora.

Dizajn kupatila
Dizajn kupatila / foto: pexels.com

Pod: Pre počteka postavljanja keramike bilo bi poželjno da dođe keramičar kako bi pogledao košuljicu. Ako se ispostavi da je košuljica kriva, da ima talase ili pad ka jednoj strani ,a da na toj strani ne mora da se radi npr tuš kabina bez tuš kadice,treba da se ispravi. Kada se utvrdi kakav je kvalitet košuljice trebate da nadjete rešenje. Kod blago neravne košuljice možda postoji mogućnost da se košuljica struže kako bi se ispravila, ali ako je košuljica dosta kriva, najlakše je uraditi podoliv, tj samorazlivajuću tečnost staviti na košuljicu koja će posle biti dovoljno ravna za postavku keramike.

Zid: Kod zidova je slična priča kao kod poda,samo što na zid ne možete da postavite podoliv. Morate obratiti pažnju prilikom malterisanja da ima što manje grešaka. Kod zidova je bitno da li su pod pravim uglom ili nisu. Ako se na par metara dužine pojavljuje odstupanje od nekih 0.5 cm može biti dodatni problem za keramičara. Zbog ovoga treba u fazi malterisanja proveriti prave uglove i opomenuti zidara ukoliko se pojavljuju ovakva odstupanja. 

Pre malterisanja trebate da odlučite kakvu keramiku želite. U zavistnosti od keramike i polaganje je drugačije. Ako na zidove želite da stavljate dekor kao što je mozaik trebate posebno da obratite pažnju kod malterisanja tog zida. Mozaik je uglavnom uvek dosta tanji u odnosu na keramiku. Zna da bude na mrežici ili na foliji. Mozaik koji je u ovakvom obliku se teže postavlja od pločica tako da je ovde jako bitno ko će ga postavljati. Da li je majstor radio ili ne, obavezno proverite. Keramika za zidove ne mora da bude samo ona za koju je fabrika napisala da je zidna. Vi na zid možete da postavjlate i podnu pločicu ukoliko vam se dopada, samo ne možete obrnuto da radite. Na pod nikada nemojte postavljati zidnu keramiku pošto je slabija po kvalitetu i može da pukne ukoliko vam ispadne nešto teško. Vi i na deo poda kao dekor možete ubaciti mozaik, ali i tu trebate da vodite računa i da se dobro raspitate da li može i na pod. Kod nekih proizvođača smete keramički mozaik da postavljate na pod, dok kod staklenog trebate da se konsultujete sa nekim stručnim licem. Kod podne i zidne keramike imate još nekoliko bitnih detalja.

Da li je keramika laserski sečena ili ne. Kod ne laserski sečenih pločcica se postavlja fuga debljine od 2-5 mm u zavisnosti od kvaliteta keramike. Vodite računa da sva keramika koju uzimate bude istog kalibra tj istih dimenzija i iz iste serije kako ne bi bilo odstupanja u dimenziji i tonu keramike. Kod laserski sečenih pločcica debljina fuge zavisi od kvaliteta keramike, formata,i same pripreme podova i zivoda. Na zidu možete da radite takozvanu ’’ pres fugu ’’ tj. postavljate pločice jednu do druge pa na kraju zafugujete te male proreze sa fug masom kako voda ne bi prolazila između pločica, ili da stavljate minimalnu fugu od 0.6-2 mm. Na podu vam ne bih preporučila da radite ovu vrstu fuge iz razloga što pod ’’radi’’ . A ako je kupatilo veliko morali biste da postavljate dilataciju kako ne bi došlo do pucanja keramike. Kod odabira fug mase vodite računa da uzimate onu koja je protiv stvaranja plesni. 
Postavka pločica može da traje od par dana, do par nedelja u zavisnosti od onoga što vi želite.

Faza 5 * Krečenje: Nakon postavke keramike se kreči plafon i eventualno zidovi.

Faza 6 * Montaža sanitarija, nameštaja, osvetljenja, grejnih tela i asesoara: Ovo je finalna faza u kojoj kupatilo dobija svoj konačan izgled. Prostor između sanitarija i zidova kao i sve uglove je potrebno silikonisati sanitarnim silikonom. Montažu rade izvođači koji su radili instalacije. U zavisnosti od toga kakve ste pločice ugradili postoji i različito tretiranje tj čišćenje keramike.

Faza 7 * Završno čišćenje
Ovo je ukratko  kroz šta sve morate proći prilikom renoviranja vašeg kupatila. Dobra stvar u ovome je što možete otići u neke salone kupatilske opreme i zatražiti pomoć stručnog lica kako biste došli do onoga što stvarno želite.

Prethodni tekstTermički obrađeno drvo
Sledeći tekstVlaga u cementnoj košuljici