Druženje na Mećavniku i u Andrićgradu u organizaciji kompanije TONDACH

Članovi naše redakcije imali su priliku da uživaju u lepotama Drine i čarima Mećavnika i Mokre Gore, ail i da istraže turistički potencijal Andrićgrada. Sve ovo možemo da zahvalimo kompaniji TONDACH koja je organizovala svojevrsni radni izlet – druženje – na Mećavniku i u Andrićgradu, u periodu od 8. do 10. septembra 2014. godine.

Druženje nije slučajno organizovano na ovim mestima. Drvengrad i Andrićgrad su veoma bitne reference u listi objekata koje je TONDACH pokrio svojim crepovima.

Interesantno rešenje popločavanja u Drvengradu

Mećavnik je jedan izuzetan lokalitet koji predstavlja svojevrsnu odu narodnom graditeljstvu. Objekti – drvene kućice koje čine Mećavnik – su veoma verna kopija tradicionalne arhitekture ovoga kraja i predstavljaju pravu turističku atrakciju Mokre Gore, a slobodno možemo reći čak i u celoj Srbiji. Kuće na Mećavniku, u Drvengradu, bile su u potpunosti izgrađene od drveta, i to četinara koji se mogu naći na licu mesta. Tradicionalni način gradnje je praćen kako u tehnološkom tako i u oblikovnom smislu, sa izuzetkom crkve koja ima elemente ruske arhitekture.

Drvena šindra na krovovima Drvengrada polako je počela da propada

Drvena šindra na krovovima Drvengrada polako je počela da propada

Ceo ambijent ovog veoma posebnog drvenog grada odiše intrigantnom atmosferom prošlih vremena. Priroda koja okružuje Drvengrad samo još više podvlači nežnu mistiku koja prožima prostor. Upravo zbog autentičnosti celog mesta postojala je veoma velika briga da i krovovi, koji čine veoma važan element u estetskoj celini Drvengrada, budu od autentičnog materijala – drveta. Međutim, tokom vremena materijal korišćen za krovove počeo je da „izdaje“ a krovovi da – prokišnjavaju.

Stari i novi krovni pokrivač savršeno se slažu

Kao kvalitetan proizvođač koji je bio voljan ali i u stanju da izađe u susret Emiru Kusturici, koji je i tvorac Drvengrada, TONDACH je kao veoma vernu i veoma funkcionalnu zamenu za drvenu šindru ponudio svoje crepove iz programa Biber Extra Plus i to u mat, engoba varijanti. U saradnji sa Kusturicom razvijena je nijansa koja je trebalo da odgovara boji prvobitne drvene šindre. Upoređujući drvene sa krovovima od biber crepa u Drvengradu, možemo veoma lako primetiti da materijal ali i kolorit potpuno odgovaraju koncepciji drvenog grada i veoma lepo se uklapaju u celinu. Što je najbitnije, boravak u prostorijama Drvengrada postao je udoban a krovovi sa novim krovnim pokrivačem ne prokišnjavaju.

Prvi i jedini grad na svetu posvećen jednom Nobelovcu - Andrićgrad

Sledeća stanica na putu na koji su nas naši domaćini iz TONDACH-a poveli bio je Andrićgrad. Ovaj grad, čije je drugo ime Kamengrad, je takođe zamisao ali i realizacija Emira Kusturice koji je dao ideju ali i učestvovao u stvaranju i realizaciji projekta za ovaj turistički „gradić“ u Višegradu.

U šetnji ulicama Andrićgrada

Glavna ulica u Andrićgradu u sumrak

Andrićgrad je prvi grad na svetu posvećen jednom nobelovcu – Ivi Andriću. Ovaj interesantan turističko-univerzitetski kompleks je poput grada u gradu. Nalazi se u neposrednoj blizini mosta Mehmed Paše Sokolovića – ćuprije na Drini koja je inspirisala remek-delo Ive Andrića nagrađeno Nobelovom nagradom, knjigu „Na Drini ćuprija“.

Andrićeva statua ponosno stoji u centru njegovog grada

Iako otvoren 28. juna 2014. godine, na stotu godišnjicu od ubistva Franca Ferdinanda, kompleks Andrićgrada još uvek nije završen. Institut Ive Andrića kao i studentski dom, čekaju poslednje poteze koji će ih upotpuniti. Ceo kompleks zapravo želi da ispriča priču i vodi nas kroz vreme različitim arhitektonskim stilovima, potezima i interpretacijama. Svaki element u gradu ima određeno značenje posebno vezano za Ivu Andrića. U urbanističkom smislu, osim što predstavlja grad u gradu, Andrićgrad je takođe interesantan – on je izrastao na parčetu zemlje, tik uz tačku gde se rečica Rzav uliva u Drinu.

Ćuprija još stoji na Drini

Što se tiče organizatora našeg druženja, TONDACH-a, oni se sa ponosom mogu pohvaliti činjenicom da je svaki crep u Andrićgradu potekao iz njihove fabrike ali i pažljivo odabran upravo zbog svojih kvaliteta i tehničkih karakteristika, kako u fizičkom, tako i u estetskom smislu

Ukoliko želite pobliže da se informišete o kompaniji TONDACH i lokalitetima Mećavnika i Andrićgrada, to možete učiniti na sledećim veb-adresama: 

Vebsajt TONDACH-a: TONDACH 
Vebsajt Drvengrada: Drvengrad 
Vebsajt Andrićgrada: Andrićgrad