Da li je Vaše dvorište spremno za proleće?

Dolaskom sunčanih i toplih dana vraća nam se potreba da što više vremena provodimo napolju, odmaramo, uživamo, čitamo, sedimo sa prijateljima… Da bi nam osećaj bio potpun, potrebno je da pripremimo naše terase i dvorišta, našu oazu mira.

Iako smo i ranije voleli da uživamo van gradske vreve, u udobnom kutku svoga dvorišta, sigurni i opušteni u svom domu a opet ušuškani, uz knjigu, kafu, čašu vina, sa muzikom koja nam prija, sami ili u društvu sa nama dragima – u nekim takvim trenucima, naizgled sasvim običnim, ponekad nastanu nezaboravne uspomene, primetno je da se u poslednje vreme intenzivirala ta potreba. 

Pandemija koja je još uvek u zamahu, kao i teško proživljeni dani protekle dve godine, podstakli su nas da se vratimo vrednim stvarima: važno je čuvati mir i drage ljude. Ophrvani obavezama i brigama ipak uviđamo da nekad treba stati, prepustiti se uživanju, posvetiti se sebi i dragim ljudima.

TRAVNJAK U DVORIŠTU

Ukoliko je prostor veći, najlepši je ukoliko je, bar u nekom delu, oplemenjen travom. Tada se na dati prostor postavljaju travnati tepisi ili sadi trava. Trava, osim prirodna, može biti i veštačka. Tamnozelena, specifične strukture, meka i jedinstvenog mirisa nakon košenja odiše prirodnošću, spojem mirisnog i taktilnog doživljaja, i čini vrlo fini dekorativni element, naročito kada je uparena sa cvećem ili drugim ukrasnim biljem.

Prirodna ili veštačka trava u dvorištu?
Prirodna ili veštačka trava u dvorištu? foto: www.pixabay.com

No da bi se formirao travnjak, mora se najpre izabrati namensko seme bez korova, a potom se mora redovno zalivati i negovati, šišati, pleviti, prihranjivati, što iziskuje veću posvećenost. Da bi se postigao sličan estetski efekat, uz manje truda i uloženog vremena i napora, korisnici se često odlučuju za veštačku travu, koja se može koristiti kako u dekorativne, tako i u sportske svrhe.

VEŠTAČKA TRAVA

Tehnologija izrade veštačke trave toliko je napredovala da bojom i strukturom sasvim biva slična prirodnoj travi. Razlika je pre svega u održavanju jer veštačka trava iziskuje samo povremeno čišćenje radi uklanjanja prljavštine i lišća. Takođe, vrlo se lako uklapa sa sadnim materijalom. No, ona je i skuplja od standarnog travnjaka, naročito ukoliko se želi dobiti kvalitetna podloga.

Veštačka trava za sportske terene
Veštačka trava

Veliki dijapazon boja, dezena, tekstura, međusobnih kombinacija omogućuje da stvorimo mali svet po našoj meri, naročito ukoliko ga oplemenimo cvećem, ukrasnim jastučićima, neobičnim garniturama, specifičnim osvetljenjem. Kada sve uredimo, naše je samo da se prepustimo uživanju.

AUTOR: Sanja Dakić, novinar

Prethodni tekstREČ STRUČNJAKA: Kako odabrati keramičke pločice?
Sledeći tekstUCRETE – vrhunski podni sistem