Podna obloga prema nameni prostorije

Podne obloge predstavljaju veoma važan faktor u funkcionisanju, komforu i dugovečnosti doma. Materijali i tehnologija neprestano napreduju, a izbor podnih obloga je sve širi i raznovrsniji. Iako svi materijali imaju svoje prednosti i mane i nije moguće odabrati unizveralni ili najbolji, postoje neka nepisana pravila koje podne obloge odgovaraju određenim namenama prostorija, i kako ih birati.

Podne obloge se u zavisnosti od namene prostorija biraju prvenstveno prema svojim funkcionalnim karakteristima, a zatim, i ništa manje bitno, po estetici. Svaka prostorija u domu postavlja određene zahteve koje primenjeni materijali moraju ispuniti.

Prostorije doma dele se načelno na dve kategorije: dnevnu i noćnu zonu. Noćnu zonu čine prostori u kojima ukućani i spavaju – roditeljske i dečije sobe, sa pratećim prostorijama (toaleti, garderoberi itd.). Dnevnu zonu čine dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, gostinjska soba ukoliko postoji, prateći kuhinjski prostori i dr. Iako ova načelna podela utiče na izbor podnih obloga, veću ulogu ima prisustvo mokrog čvora i prisustvo vode i/ili vlage i konkretna namena same prostorije, pa tako dečija i roditeljska soba mogu postavljati različite zahteve.

Decenijama je vodeći trend bio da se u čitavom stanu nalazi jedinstvena podna obloga, dok samo kuhinje i kupatila imaju drugačiji tretman, zbog prisustva vode. Pravila u dizajnu više ne važe i nema dozvoljenog i nedozvoljenog. Tako je sve prisutniji trend da čitav stan ima istovetnu podnu oblogu, uključujući spavaće sobe i kuhinje. Zahvaljujući razvoju materijala, ovakvo zadovoljenje potpuno različitih uslova je moguće.

Liveni podovi od eposki ili poliuretanske smole su savremen izbor za sve prostorije doma. Lako se održavaju, otporni su, izdrživi, i dolaze u velikom broju boja i dezena te su atraktivnog izgleda. Mogu biti u svim bojama, mat ili sjajni, transparentni, s uzorcima, raznim natpisima i šarama itd. U zavisnosti od finalnog premaza mogu biti antistatički, protiv prašine ili klizanja, otporni na mraz, so… Nepostojanje fuga uzrokuje nemogućnost zavlačenja prljavštine i bakterija, što ih čini naročito omiljenim u kuhinjama. Njima se može „zaliti“ čitav stan. Jedinstvena podna obloga prožima i ujedinjuje sve prostorije, i time daje poseban šarm prostoru i vizuelni dojam povezanosti i jedinstva velikog prostora.

Dnevnim boravkom ipak i dalje dominira vanvremenska podna obloga: parket. Masivan ili laminat, parket nikada nije pogrešan izbor za dnevne sobe. Toplina drveta je neprevaziđena u komforu doma. Masivni parketi su oni koji su celom debljinom od drveta, i mogu biti različitih debljina, daljina i širina. Izrađuju se od različitih vrsti drveta, a svrstavaju se u tri klase kvaliteta. Laminat je kompozitni materijal koga u najvećem procentu čini drvo, a sastoji se iz četiri sloja. Udoban je pri hodu i ima veliku termalnu stabilnost, a čest je izbor zbog svoje niže cene u odnosu na masivne parkete. Ipak, uvek treba birati kvalitetniji laminat jer tržište nudi i veoma jeftine varijante, lošeg kvaliteta.

U kućama koje imaju izlaz na terasu ipak sve češće se sreću i pločice u dnevnom boravku. Najčešće su velikog formata a reprezentativne su i kerlit ploče. Monollitni podovi, kao što su epoksi podovi ili prirodni linoleum, takođe su sve češći izbor koji se iz dnevne sobe prostire čitavim domom, i prekriva od kupatila, preko kuhinje, dnevne zone, spavaće i dečije sobe.

Kuhinjski podovi moraju biti izvedeni od materijala koji se lako čiste i održavaju i trpe vlagu i prisustvo vode. Tradicionalno su to pločice, ali nije neobično videti da kuhinjski pod koji se nalazi u nastavku dnevnog boravka takođe prekriva parket. Iako manje uobičajen izbor, parket je mekši od pločica i tako zahvalniji za dugo stajanje, što je prednost u aktivnom korišćenju kuhinje. Epoksidni podovi u svim tonovima su među omiljenim materijalima u modernim kuhinjama.

Kupatila zbog velike vlage najčešće krase pločice, svih dimenzija: od minimalnih tzv. mozaika, do velikih formata od nekoliko metara. Ipak, nije retkost da pločice zameni tikovina, jer je otporna na vlagu a ekskluzivnog izgleda. Kao i ostale prostorije, i kupatila osvajaju epoksi podovi, zbog svojih karakteristika i jednostavnosti održavanja.

Pločice delimo na unutrašnje i spoljne, tj. glazirane i neglazirane gres ploče. Unutrašnje ploče ne mogu trpeti spoljne temperaturne oscilacije, dok izdržjlivije spoljne ploče mogu krasiti unutrašnje kao i spoljašnje prostore. Razlika ova dva tipa ploča je u otpornosti na srmzavanje, na klizanje, habanje i apsorpciju vode. U enterijeru se češće sreću glazirane pločice, prekrivene sjajnom ili mat navlakom. Format pločica zavisi od prostora u koji se postavljaju, kao i od želja i ukusa korisnika. Pravila nema, i u trendu su sve više veliki formati pločica, čak i od po nekoliko metara. Boja i dezen pločica takođe zavise od ukusa, jedino što treba imati u vidu je da se na svetlijim pločicama više vidi prljavština, dok na tamnim prašina. Svetlije pločice se stoga češće biraju, radi lakšeg održavanja i higijene.

U spavaćim sobama, kao i u dnevnim, i dalje dominira parket, zbog topline drveta kao prirodnog materjiala. Pločice takođe nisu retkost, u kombinaciji sa podnim greajnjem. U dečijim sobama dolazi do više eksperimentisanja zbog drugačjih uslova koje takvi prostori postavljaju, i koriste se mekane podne obloge koje su tople i pogodne za igranje na podu, kao što su linoleum, epoksi podovi i sl.

Linoleum je prirodan, antibakterijski materijal, izuzetno trajan i izdržljiv. Kao izuzetno pogodan za zdravlje, veoma je zahvalan za oblaganje dečijih soba, a često se prostire i kroz čitav dom.

Prelazni između zona, hodnici mogu slediti kuhinje ili dnevne sobe. Podovi hodnika su često izrađeni u pločicama, u skladu sa kuhinjama, radi lakšeg održavanja, kao i u parketu koji se nastavlja dalje u dnevnu zonu.

Svako eksperimentisanje sa podnim oblogama kao aktivnim činiocem enterijera je pozdravljeno, i klasični ustaljeni izbor ne mora uvek biti i najbolji, ili onaj koji baš svima odgovara. Ipak, o svakom materijalu se treba prvo dobro informisati i ustanoviti da li pored izgleda se njegove performanse i karakteristike uklapaju u buduću namenu prostorije.