Prednosti WPC dekinga

Čak i ukoliko živimo u stanu, tu oazu mira pronalazimo na terasama, na kojima često odmaramo od napornog dana, uz bezbrižno kafenisanje, prepušteni maštanju, gde zagledani u daljinu puštamo svoje misli ili planiramo naredni dan.

WPC DEKING

WPC je kompozitni materijal, sačinjen od drvenih vlakana ili drvene prašine i plastike (polipropilen, polietilen, polivinil-hlorid). Odnos sastavnih delova zavisi načelno od proizvođača, te može biti od 50:50 do 10:9, a količina određenog materijala (prirodnog ili veštačkog) uslovljava i osobine finalnog proizvoda.

Za razliku od drveta, WPC je delimično razgradiv – što je prisustvo prirodnih sastojaka veće, veći je stepen razgradivosti. No, ekološkoj noti doprinosi i činjenica što se plastični delovi mogu praviti od reciklirane plastike. Kada je reč o dizajnu, WPC svojom bojom i teksturom potpuno može oponašati drvo.

WPC dekng - profili
WPC dekng – profili

Prednost ovih podova ogleda se u manjoj zahtevnosti prilikom postavke i održavanja (ispira se vodom), takođe, vrlo su trajni i izdržljivi. Međutim, budući da imaju drvo kao sastavni deo, takođe mogu upijati vodu, što može dovesti do pojave buđi, plesni, dok plastični delovi utiču na zagrevanje, koje nekada može biti nesnošljivo.

Stoga se za površine koje su mnogo izložene jakom suncu preporučuju dekinzi od drveta, pre svega svetlog.

Oaza koju stvaramo, ili je već imamo a samo treba da je pripremimo i uredimo, treba da odgovori svojoj nameni, ali i najpre našem ukusu, afinitetima i stilu života. Nijedan izbor podne obloge ne može biti pogrešan, važno je da nam može pružiti osećaj zadovoljstva i udobnosti i učiniti da uživamo u slobodnim dragocenim trenucima.

AUTOR: Sanja Dakić, novinar