Kako postižemo kvalitet unutrašnjeg okruženja uz pomoć podnih obloga?

Ukoliko bismo pogledali život u zatvorenom prostoru danas i pre par decenija, lako bismo mogli zaključiti da smo ranije više živeli u otvorenijem prostoru i imali veći kontakt sa prirodom, nego danas. Iz ovog, današnjeg ugla, to uopšte ne zvuči obećavajuće. Naprotiv. Za takvu situaciju, kriv je čovek jer je svojim nekontrolisanim i neplanskim razvojem većinu stvari radio na uštrb i protiv životne sredine, što je rezultiralo klimatskim promenama, koje su dalje uticale na promenu načina življenja.

Danas, kada postajemo svesni šta smo uradili, dovijamo se na različite načine da obezbedimo sebi normalnu svakodnevicu, ali ujedno i da stanemo na put daljoj devastaciji životne sredine i doprinesemo obnavljanju i očuvanju prirode. Upravo sve to uticalo je da danas imamo savremenu stolariju, koja odlično dihtuje, dobro izolovane zidove koji sprečavaju svaki priliv ili odliv toplog i hladnog vazduha. Zgrade i kuće su nam potpuno zaptivene, kako bismo sačuvali energiju, napravili energetski efikasne objekte koji će pružiti neophodnu udobnost i sigurnost uz što manje troškove energenata.

Laminat u trpezariji
Laminat u trpezariji / foto: Prunus d.o.o.

Na taj način i upotrebom takvih materijala za podove, zidove, krov, stolariju, sprečava se nekontrolisana potrošnja energije, njena eksploatacija, a ujedno postiže se maksimalan komfor svakodnevnog života. Živeći tako potpuno zaptiveni, neophodan nam je zdrav vazduh u enterijeru. Shodno tome, postavlja se pitanje kako da vazduh u unutrašnjem prostoru, ostane čist i zdrav? Odgovor leži u upotrebi zdravih, prirodnih materijala, počevši od boje za zidove, do podova, koji neće emitovati neprijatna i nezdrava isparenja.

Poznato vam je da kada krečimo zidove, farbamo stolariju ili premazujemo pod, pored odličnog estetskog doživljaja imamo i ne baš tako prijatne mirise. Ti mirisi ne samo da su neprijatni, oni su i nezdravi i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije. Sa druge strane, pored premaza koji se koriste kao zaštita, nekada i sami podovi i zidovi mogu emitovati neprijatna i nezdrava isparenja. Da bi se obezbedio kvalitetan život u zatvorenom prostoru, neophodno je birati materijale koji nemaju emisiju štetnih gasova.

Zamislite samo kakvu sredinu bi napravili kada u zatvorenom prostoru, gde nema daška vazduha iz spoljašnje sredine, ubacimo zidove i podove koji ispuštaju štetne materije. Scena je i za ne pomisliti, zar ne? Takav prostor bio bi jedna zatvorena, nezdrava kutija koja bi nas polako, ali sigurno uništavala.

Rubio Oil Plus 2C ulje / Foto: Magic Floor d.o.o.
Rubio Oil Plus 2C ulje / Foto: Magic Floor d.o.o.

Svi ti nezdravi mirisi su zapravo VOC isparenja, koji čine organska, hemijska jedinjenja koja imaju loš uticaj na zdravlje. Budući da je miris najintenzivniji u periodu kada se postavi podna obloga, često se ovaj miris naziva i „miris na novo“. Vremenom miris postaje manje intenzivan, ali to ne znači da isparenja i dalje ne postoje. Da bi se obezbedio zdrav i kvalitetan vazduh i život u zatvorenom prostoru, neophodno je birati podove koji u sebi nemaju te štetne materije ili ih imaju u veoma malim količinama, tolikim da ne mogu negativno uticati na kvalitet vazduha.

Izborom podova od prirodnih materijala, čija je i sama proizvodnja, ali i završni premazi bez primese štetnih hemikalija, birate „zdrave“, ekološki prihvatljive podove, koji daju sigurnost svakodnevnom životu. Pored ove, jedne od najvažnijih funkcija poda, podovi u velikoj meri i po više drugih, različitih kriterijuma, doprinose, boljem, ugodnijem i kvalitetnijem životu. Pitate se na šta konkretno mislimo? E, evo na ovo:

  • Izolacija – podovi doprinose boljoj i većoj toplotnoj i zvučnoj izolaciji. Samim tim doprinose idealnoj temperaturi u prostoru, bez sopstvene ili buke iz stana ispod;
  • Estetika – podovi su nešto što odmah primetimo kada uđemo u prostoriju. Oni su ti koji nam ulepšavaju enterijer, čine ga ugodnijim i čine da se i mi lepše osećamo;
  • Održavanje – u zavisnosti od vrste i namene prostorije, biramo adekvatne podove, koji će nam pružiti odgovarajuću zaštitu (od klizanja, vode, vlage, hladnoće), a ujedno omogućiti korišćenje na duge staze.

I ne samo to. Bitno nam je da su laki i jednostavni za održavanje i da doprinose lakšem održavanju higijene i stvaranju zdrave, čiste sredine.

Moderan enterijer dnevne sobe
Moderan enterijer dnevne sobe / foto: Bjelin

Koliko je veliki značaj podova u svakodnevnom životu, govori i činjenica da se njihova proizvodnja stalno unapređuje. Pa tako danas imamo podove koji svojom otpornošću, estetikom, udobnošću, životni prostor podižu na viši nivo. Poseban akcenat stavljen je na proizvodnju podova koji su ekološki prihvatljivi, zdravi, koji zadovoljavaju visoke svetske kriterijume po pitanju sigurnosti korišćenja i kao takvi siguran su doprinos kvalitetnijem životu.

Sa druge strane, podne obloge danas imaju takav dizajn da nijedan korisnik ne može ostati ravnodušan. Takođe, oni su doveli do prave evolucije uređenja enterijera, jer su omogućili ugradnju drvenih podova u kupatila, pločica u dnevne i spavaće sobe, a LVT podova u gotovo sav enterijer. Nešto što nije moglo da se zamisli danas se sa lakoćom obavlja. Tačnije, postavlja.

Prilikom izbora odgovarajućeg poda krenite od onoga šta je vama potrebno. Odnosno, onoga šta će vama pružiti siguran, udoban i dugoročno kvalitetan pod. Naravno, to ima svoju cenu. Baš kao i zdravlje i mir. Dobra stvar je što danas na tržištu postoji široka ponuda, koja obuhvata podove različitih materijala, dimenzija, modela, oblika, načina održavanja, ali i različitih cena. Kako bi zadovoljili svoje kriterijume, ali i pronašli kvalitetnu podnu oblogu, ne zaboravite da podovi imaju određene sertifikate. Neki od njih su:

  • FloorScore – sertifikat koji je usklađen sa količinom VOC isparenja. Drugim rečima, podovi sa ovim sertifikatom su podovi koji nemaju neprijatnih isparenja i vazduh u prostoriji u kojima se oni nalaze je zdrav i siguran. Ovaj sertifikat je najčešće kod laminatnih, vinil i drvenih podova;
  • Greenguard i Greenguard gold – sertifikati koji zadovoljavaju stroge kriterijume VOC isparenja i potvrđuju siguran, čist i potpuno zdrav vazduh. Greenguard Gold ima još strožije kriterijume, nego prvobitna varijanta i najčešće se odnosi na tepihe, laminat, vinil podove i keramiku;
  • LEED – je sertifikat koji nose zgrade koje ispunjavaju kriterijume održivosti i kao takve su održive zgrade. Određeni podovi, među kojima se ubrajaju reciklirani drveni podovi, doprinose održivosti zgrada i značajan su kriterijum za dobijanje ovog sertifikata;
  • Cradle to Cradle ili C2C – nose podovi koji su bezbedni za ljude i okolinu i mogu se reciklirati i ponovo koristiti.
modularni podovi
Foto: Modularni podovi doo

Imajući u vidu sve navedeno, lako je zaključiti koliki značaj podovi imaju u čovekovom životnom prostoru, ali i koliko je izbor adekvatnog poda bitan za održivost u celini. Stoga, kada krenete u kupovinu, tražite onu podnu oblogu koja vama odgovara, ali i onu koja će doprineti toj bezbednoj ugodnosti na duže staze. Kao olakšavajuću okolnost možemo navesti da izbor postoji. Sad, na vama je kakav ćete izbor napraviti.