Hidroizolacija podova – više od tehničke karakteristike

Hidroizolacija je najbolji način da se podovi i konstrukcija objekta zaštite od uticaja iz spoljašnje sredine, pre svega od vode i vlage kao i velikih oštećenja koja usled delovanja ovog elementa mogu da nastanu. Kada se radi o uticaju vode, najizloženiji element konstrukcije je svakako krov i neophodno je adekvatno ga izolovati, zaštititi od atmosferske vlage. Međutim, podovi su jednako važni i neophodno je posvetiti im odgovarajuću pažnju.

Kada se radi o hidroizolaciji podova ona se neće javiti samo kod podova u suterenu ili na prizemnom spratu, hidroizolacija podova se ugrađuje u skoro sve prostorije a naravno, u odnosu na namenu prostorije, hidroizolaciji ce biti posvećeno više ili manje pažnje, u nju će biti uloženo više ili manje novca, materijala i truda. Kao primer možemo uzeti kupatilo gde je hidroizolacija ne samo poda već i zidova neophodna.

Hidroizolacija se ugrađuje prilikom same ugradnje poda. Najčešće se u odnosu na namenu prostora bira i adekvatna hidroizolacija ili materijal za pod sa adekvatnim vodootpornim karakteristikama. Podovi sa neadekvatnom hidroizolacijom ili podovi koji su pogrešno odabrani za određenu namenu će vremenom pokazati rad vode i na podu će se pojaviti mrlje, vlaga, pukotine i buđ. U zavisnosti od materijala od kojeg je pod napravljen, na njemu će se moći primetiti i vitoperenje ili promena oblika ili drugi negativni efekti i posledice izloženosti vodi i vlazi.

Pojedini podovi su otporniji na dejstvo vlage i ne podležu oštećenjima lako. Jedan od ovakvih materijala je linoleum. Vinil, srodnik linoleuma po izgledu i pojedinim fizičkim osobinama je takođe dosta otporan na vlagu i uticaj vode. Drugi materijali kao sto su keramičke pločice, laminat, parket, beton zahtevaju dodatne slojeve prilikom ugradnje koji će ih zaštititi od vlage. U zavisnosti od toga od kog je materijala pod napravljen kao i od namene prostorije u koju se ugrađuje bira se i način i vrsta hidroizolacije koja će se upotrebiti kod određenog poda.

Bilo da se radi o parketu, brodskom podu ili podu od punog drveta, ovaj prirodni i plemeniti materijal će uneti eleganciju i toplu atmosferu u svaki prostor. Nažalost, drveni podovi su i najosetljiviji kada je uticaj vode u pitanju tako da je prilikom ugradnje poda od drveta potrebno posebno obratiti pažnju na hidroizolaciju ali i zaštitu poda od vlage. Kod drvenih podova hidroizolacija – vodonepropusna barijera – se ugrađuje u jedan od slojeva poda ispod drveta.

Osim odgovarajuće hidro-barijere drveni podovi se mogu, a često i moraju, zaštititi i premazima. Ovi premazi su na bazi prirodnih smola ili, što je danas mnogo češće slučaj, poliuretanskih jedinjenja. Vodootporni premazi za drvo su odlična zaštita ali ih je potrebno održavati relativno često. Kao i kod drugih elemenata, cena često diktira kvalitet, ali u premaz drvenog poda definitivno vredi uložiti novac jer će dobro zaštićen i održavan pod veoma dugo izgledati kao nov.

Kada su premazi u pitanju, usled njihove primene drveni podovi mogu promeniti boju tako da se preporučuje angažovanje profesionalaca kada je premazivanje drvenih podova u pitanju. Pravi i dobar majstor će na odgovarajuć način pripremiti drvenu podlogu, očistiti je i izravnati i naneti premaz stručno tako da će drveni pod izgledati kao nov. Još jedan trazlog za angažovanje profesionalca za premazivanje poda je što će samo iskusan i vrstan majstor umeti da pripremi i izravna pod na odgovarajuć način tako da se na njoj u najmanjoj mogućoj meri primete, ili uopšte ne primete, tragovi pripreme i eventualnog šmirglanja i izravnjavanja.

Laminat je materijal koji nije u potpunosti napravljen od drveta – često se u njegovom preseku sreću i drugi materijali poput gume – tako da sam laminat u svom preseku sadrži vodootpornu barijeru. Upravo ova činjenica laminat čini odličnim izborom za podneblja sa visokom vlažnošću vazduha. Međutim, iako sadrži vodootporni sloj, ispod laminata neophodno je postaviti i sloj hidroizolacije kako bi se donja strana laminata zaštitila, baš kao i kod drvenih podova. Na tržištu postoje i premazi za laminat koji su uglavnom na bazi poliuretana. Ovi premazi će formirati tanki vodonepropusni sloj na površini poda i mogu se kupiti u bilo kojoj bolje opremljenoj specijalizovanoj radnji. Upotreba premaza na bazi poliuretana se preporučuje ukoliko se ne zna da li je pod na adekvatan način hidroizolovan, dakle ako se takoreći ne zna istorija poda. Nanošenje ovih vodonepropusnih premaza ne zahteva posebnu obuku niti stručnost. Oni se nanose običnom krpom u dva ili četiri sloja.

Keramičke pločice su izuzetno popularan materijal, na našim prostorima skoro kao po pravilu materijal izbora kada se radi o podovima ali i zidovima u kupatilima i kuhinjama, a često i predsobljima. Opšta zabluda je da je pod od keramičkih pločica vodootporan – ovo nije tačno. Ukoliko se keramičke pločice ne zaštite od vode i vlage baš kao i kod drugih podova, na njima će se vrlo brzo pojaviti oštećenja. Međutim, iako nisu vodootporne, hidroizolovati pod od keramičkih pločica je relativno jednostavno. Ispod samih pločica neophodno je postaviti barijeru koja će sprečavati da voda dopre do donjih slojeva poda. Ukoliko se keramička pločica tokom svoje upotrebe ošteti ili napukne ovaj hidroizolacioni sloj će sprečiti vlagu da dopre do dubljih slojeva poda i na ovaj način će sačuvati i sam pod kao i konstrukciju objekta.

Hidroizolacija je izuzetno važan element svakog poda i u nju vredi uložiti sredstva jer štiti podove i produžava im vek trajanja. Međutim, kada se radi o uticaju vlage i vode, bez obzira da li su podovi dobro izolovani ili ne, oni neće moći da podnesu niti izdrže natapanje vodom, tako da o njima moramo voditi računa i redovno ih održavati i štititi od vode i vlage. Prosutu vodu treba redovno brisati a na mestima na kojima se očekuje stalno kvašenje kao što je u kupatilu ili u kuhinji, potrebno je postaviti prostirke koje će podnu površinu zaštititi od direktne vode. Naravno, dobro izvedena hidroizolacija je od presudnog značaja, ali nikada se ne sme zaboraviti ni održavanje.

Autor teksta: Irma Talović d.i.a.