Plesni podovi kroz stilove i istoriju

Parket u svojoj funciji kao podna obloga, pokazao se kao najbolje rešenje za oblaganje ražličitih vrsta objekta i plesnih dvorana. Karakerističnih je mehaničkihi i izolacionih svojstva, prirodnog izgleda i akustičnosti. Osim u stambenim objektima koristi se kao podna obloga u sportskim halama, školama, dvoranama.

Parketni podovi, prave se od daščica debljine 18 – 22,5mm, koje na jednoj bočnoj i jednoj čeonoj strani imaju pero, a na drugoj bočnoj i čeonoj žljeb. Na našem tržištu se obično mogu naći od hrastovine, bukovine ili jasena. Dimenzije parketnih daščica su različite, širina od 26 – 105mm i dužine od 190-550mm. Tržište Vam nudi širok spektar boja, od najtamnije do najsvetlije braon.

Bitne stavke pri odabiru parketa:

  • Fizikalna svojstva (podrazumeva gustinu drveta)
  • Mehanička svojstva (podrazumeva tvrdoću ili čvrstoću drveta)
  • Oblikovna svojstva (podrazumeva dimenziju i oblik daščice)
  • Estetska svojsva (podrazumeva teksturu i finoću drveta, kao i njegovu boju)

Posebno je bitan dobar majstor parketa, jer je postavljanje parketa veoma zahtevan i težak posao.

Jasenov Parket

Jasenov parket po svojim karakteristikama, visokog stepena tvrdoće, savitljivosti, obradivosti, trajnosti, teksturi, sličan je hrastovom parketu, svetlijeg tona. Poznat je po svojoj elastičnosti, koji pod uticajem spoljnih sila menja svoje dimenzije. Kad sile prestanu delovati vrača se u prvobitni oblik. Zbog tih osobina koristi se za oblaganje , velikih prostorija, sporckih hala, dvorana.

Hrastov parket

Hrastov parket je parket napravljen od najkvalitetnijeg drveta, žive strukture i boje. Tržište nudi različite klase, ražličitih kolorita, strukture i teksture. Raznovrstan je, prirodanih svojstva, pa se lako može uklopiti u svaki enterijer, bez obzira na stil uređenja enterijera. Boja mu je svetlo žutosmeđa, koja daje toplinu prostoru. Osobine, visok stepen tvrdoće, dugotrajan je, ali mu je postojanost srednja.

Bukov parket

Bukov parket, zbog svojih karakteristika, srednje tvrdoće, ružičaste boje, fine strukture, veoma popularan materijal za uređenje enterijera. Termičkom obradom, postaje privlačnija vrsta, koja samom obradom menja boju u tamnije tonove, time postaje otporniji na vlagu.

Lamelirani parket

Lamelirani parket je jeftinija varijanta parketa. Čine ga daščice dužine od 120mm, širine 24mm i debljine 8mm, koje se slažu u kvadrate veličine 120 x120 mm. Ti kvardati se lepe unakrsno i formiraju table veličine 60x60cm. Prave se od jasenovog, brestovog i bukovog drveta.

Barok

Početkom XVII veka i do kraja XVIII veka, umetnost koja je u raznim zemljama, obuhvatala mnogo srodnih umetničkih pravaca, nazvana je krajem XVIII veka, barok. Karakteristično za ovaj stil jeste to, što su nepotrebno korišćeni arhitektonski elementi. Stubovi i stubci korišćeni su kao ukrasni elementi, tj. tamo gde u konstruktivnom pogledu nisu potrebni. Stabla stubova, umesto vertikalnih kanelura, često su spiralno uvijeni.

U enterijeru nastaje vreme takozvanog „dvorkog namešaja“, luksuznog mobilijara, koji su više služili za reprezentaciju, nego svojoj nameni. Trgovačke veze sa Kinom i Japanom, samim tim i upoznavanje sa njihovom kulturom i umetnošću, uticale su na pojavu novih elemenata u ornamentici (ptice, zmajevi..), kineski porcelan, štampanje tapeta, primena laka u dekoraciji.

Postoje tri perioda u razvojnoj liniji baroka:

  • Rani period (u Francuskoj, Luj XIII)
  • Zrelo doba (u Francuskoj, Luj XIV i Režans)
  • Visoki (pozni) barok (u Francuskoj, Luj XV)

Naziva se i Rokoko. Mnogi teretičari smatraju da Rokoko ne pripada stilovima baroka, ali posmatrajući razvoj oblika namešataja i enterijera od vremena Luja XIII do Luja XV, teško prihvatljivo.

Stil Luja XIII

Prostorije su dekorisane na dva načina: jedan gde preovlađuje sklupturalna ornamentika i druge gde na zidnim površinama, koja su podeljena na pravougaona polja, dominira dekorativno slikarstvo. U reprezentativnim prostorijama, zidovi su dekorisani pilastrima i udubljenjima, koji su podeljeni u niz uramljenih pravouganika sa slikanim poljima, sa motivima cveća u buketima i vazama, pejzažima, poljima, drvećem. Nekad su zidovi ukrašeni i draperjem. Značajno mesto u enterijeru, zauzimaju visoki kamini od kamena.

Stil Luja XIV

Enterijeri su prostrani i luksuzni, sa niskim kaminima,obloženi mermerom. Ornamentalni motivi, karakteristični za ovaj period su: sunce za ženskom glavom u centru, cvet ljiljana, kraljev monogram. Podovi su od mermera, kamenog mozaika ili parketa, prekriveni tepisima. Najznačajniji komadi nameštaja su: stolovi, konzole, pisaći stolovi, kreveti, fotelje, stolice,kanabe, tabureti, ormani, mnogobrojni svećnjaci, lusteri. Omiljene boje su: crvena, zelena, plava i ružičasta.

Barok u Italiji

Velike cenralne odaje za prijeme i raskošne galerije koje su okrenute vrtu, karakeristične su za enterijere baroka u Italiji. Ove reprezentativne prostorije bogato su dekorisane mermerom, pozlaćenom štukaturom, stubovima, slikanom dekoracijom, pilastrima, velikim lusterima i veoma skupocenim nameštajem.

Režans

Obrada zidnih površina je znatno slobodnija, ima zaobljenja i udubljenja, sa manje mermera, a više boažerije. Podloga je bela, a profilacija pozlaćena. Obloga je od drveta u svojoj prirodnoj boji. Podovi su od parketa, mermernih ploča, prekriveni tepisima. Nameštaj je načešće oblagan hrastovinom, sa elementima karakterisičnih za Luja XIV, tako i oni koji su tipični za Luja XV. Omiljene boje: plava, zelena i žuta.

Na Vama je da izaberete, klasičan parket i njegove prirodne boje ili ćete im boju menjati u Vama odgovarajuću. Možete ga postaviti po Vašim željama, sa karakterističnim tamnijim linijama kako bi naglasili neke od komada nameštaja u Vašem enterijeru. Takođe možete praviti mozaike.

Prepustite se mašti … Ples možete nastaviti sami, korake znate.

Autor teksta: Maja Stanković, dipl.arh.enterijera
e-mail: savršeniprostor@gmail.com

Prethodni tekstRekreacija ili vratolomije – Skejt parkovi
Sledeći tekstUgradnja ili postavljanje laminata – Uradi sam!